海水領域 SeaFishZone

標題: 鬼爪問題救解 [打印本頁]

作者: TimTim    時間: 2014-8-11 08:48:08     標題: 鬼爪問題救解

開頭幾隻,慢慢愈來愈多。人手打calcium水又唔夠佢生得快,加上有d位伸唔到手入去…
缸中有性感蝦葵同蟹等細甲殼類,想問有冇咩生物係食鬼爪而唔會搞佢地?買左薄荷蝦不過佢地喜歡食魚糧多過鬼爪…

各位c兄有冇好方法推介一下?thanks a lot!!
作者: vsvs    時間: 2014-8-11 08:51:47

畢畢?
作者: nickdo    時間: 2014-8-11 09:27:30

薄荷蝦work但我諗要大量先得.

我放一隻薄荷蝦入個隔離箱度. 再放D有鬼爪D珊瑚入去. 全部捉晒黎食, 好勁. 最尾諗住咁勁放入缸算. 點知佢入缸就唔做野. 可能有其他野食. 唔先捉.
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-8-11 10:38:59

落左薄荷蝦唔好餵糧佢會淨食糧唔食鬼爪
作者: pca    時間: 2014-8-11 12:30:47

鬼佬用laser電筒射死佢
作者: infan    時間: 2014-8-11 12:43:39

我個缸都有鬼爪… 有無師兄知道薄荷蝦幾錢左右?
作者: infan    時間: 2014-8-11 12:43:45

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-8-11 12:58:43

infan 發表於 2014-8-11 12:43

$80~100

作者: chihim    時間: 2014-8-11 13:05:44

放條鬼爪魚 入去。。搞掂
作者: infan    時間: 2014-8-11 14:03:23

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-8-11 12:58
$80~100

Thanks

作者: sunlight    時間: 2014-8-11 16:24:50

隻蝦咁貴如果番黎唔開工都幾慘........
我個缸都越黎越多鬼爪,煩死人
作者: Messi_sunshine    時間: 2014-8-11 17:30:23

鬼爪,有咩害處??

有無相睇??
作者: Knifelee    時間: 2014-8-12 00:29:27

我都係新手,喺e道睇討論區話薄荷蝦食鬼爪,
所以小弟都去常試買咗一隻直車大缸內(係我第一隻養嘅蝦),隻薄荷蝦通常熄燈先浦頭,
開頭完全唔覺鬼爪有小反而有多,直至加多隻e生蝦(size比薄荷蝦大小小),
隻E生蝦24小時等候餵食,完全唔識e魚,加上e生蝦一見薄荷蝦出現會追打,
可能搞到隻薄荷蝦搵唔食,個缸一隻鬼爪都冇,
以上純個人分享,謝謝

作者: TimTim    時間: 2014-8-12 09:24:06

nickdo 發表於 2014-8-11 09:27
薄荷蝦work但我諗要大量先得.

我放一隻薄荷蝦入個隔離箱度. 再放D有鬼爪D珊瑚入去. 全部捉晒黎食, 好勁. ...

我都係,係箱食,落缸就無影…
買多幾隻睇下先… 不過買多幾隻薄荷蝦都幾貴

作者: TimTim    時間: 2014-8-12 09:26:04

chihim 發表於 2014-8-11 13:05
放條鬼爪魚 入去。。搞掂

大c him∼∼∼ 有冇相睇睇係咩樣

作者: chihim    時間: 2014-8-12 10:46:32

TimTim 發表於 2014-8-12 09:26
大c him∼∼∼ 有冇相睇睇係咩樣

http://www.seafishzone.com/forum ... 6%B2%D7%B5%B2%B3%BD

作者: sunlight    時間: 2014-8-12 11:34:51

chihim 發表於 2014-8-12 10:46
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=32568&highlight=%B0%AD%A4%F6%B2%D7%B5%B2%B ...

最怕佢之後黎個珊瑚自助餐就...

作者: chihim    時間: 2014-8-12 14:53:33

條友會客寸咬下既 不過主要食鬼爪

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2