海水領域 SeaFishZone

標題: 想請教各位師兄,師姐,可唔可以幫手指教吓,十分感激! [打印本頁]

作者: supermarlbo    時間: 2014-3-25 19:28:09     標題: 想請教各位師兄,師姐,可唔可以幫手指教吓,十分感激!

48吋主缸+36吋沙缸,有環同碎骨,養左幾年淡水魚,如果想轉鹹水,其實係就咁加鹽,定係要換曬啲水同洗曬啲環? 同埋爬左好多文,都未決定用邊隻化氮,內置,外置同針刷等等,或者邊款好啲,主缸加沙缸約750升水!想請教各位師兄,師姐,可唔可以幫手指教吓,十分感激!
寫漏左,我都係想轉fot, 而家主缸係無景無石無沙,如果轉鹹係咪要擺翻幾舊石響缸底會好啲呢?

作者: daniel    時間: 2014-3-25 19:32:17

check pm
作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-26 09:43:20

你最好洗洗D野.唔係我本人覺得好污糟.用最簡單思想,
換水,加鹽,諗化氮.上水泵. 開缸.由佢行.睇下有咩唔妥,再執執佢.
化氮係最大投資.上萬既化氮都有.認定用幾錢買.再搵同價方向搵.
做境唔好諗住.影響你思維.

作者: ybkwok    時間: 2014-3-26 09:52:36

所以生物環清洗干淨,用鹽開新水,
加魚糧或魚仔(死士)運行N-Cycle,
一般要行一個月,燈長開,化氮慢慢㨂
作者: supermarlbo    時間: 2014-3-26 11:56:28

首先唔該曬各位師兄先,即而家首先係洗環,洗缸,同換曬啲水,跟手去買鹽,鹽計同試劑,再落魚糧同魚仔做n-cycle, 再搵隻化氮!搞掂先慢慢加生物石或死石,而家有左步驟就起碼有翻方向先!!初初係驚新水會無咁好,而家明白!

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-26 13:48:02

supermarlbo 發表於 2014-3-26 11:56
首先唔該曬各位師兄先,即而家首先係洗環,洗缸,同換曬啲水,跟手去買鹽,鹽計同試劑,再落魚糧同魚 ...

冇錯,千祈唔好諗太多野..行左水.就知個缸有咩要執.
愈諗得多.只會愈多野攪,到頭來..樣樣買D.咁就重煩.
兩大配件
1 上水泵
2 化氮

作者: lemon3842    時間: 2014-3-26 14:14:11

作者: kenlam    時間: 2014-3-26 14:32:24

清缸底,用黄骨做景,一勞永日。
沙缸有位就盡放生物環。放多無壞。記得買鹽度計,消化箘,
順便推銷下先
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38053&page=1&extra=#pid399569

作者: calvinfff    時間: 2014-3-26 15:09:05

supermarlbo 發表於 2014-3-26 11:56
首先唔該曬各位師兄先,即而家首先係洗環,洗缸,同換曬啲水,跟手去買鹽,鹽計同試劑,再落魚糧同魚 ...

有耐性的話,  最好養水夠一個月以上,  再慢慢加D小魚 (我自己會加兩隻小蝦或其他生物,  慢慢完成 n-cycle, 觀察下生態是否平衡)

咁之後果半年就容易經營了

新手跳海最好用黃骨 / 死石,  因為你下一個難題會係用藥醫魚  

作者: supermarlbo    時間: 2014-3-26 18:18:33

用開個上水泵係呢隻,係咪可以照用?

圖片附件: 20140326_182053.jpg (2014-3-26 18:22:15, 75.94 KB) / 下載次數 41
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDI1MDl8OGJhYzYwYTN8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

作者: supermarlbo    時間: 2014-3-26 18:31:50

個沙缸36吋,有4倉,想請教各位通常個化氮係擺邊個倉? 由棉,環,化氮,點嘅次序擺先正確呢?(頭倉18cm, 2倉20cm, 3倉26cm, 4倉20cm)

圖片附件: 20140326_182341.jpg (2014-3-26 18:31:41, 89.02 KB) / 下載次數 41
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDI1MTB8NzY0ZDZiOGV8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

作者: supermarlbo    時間: 2014-3-26 18:43:50

我係wingk960 發表於 2014-3-26 13:48
冇錯,千祈唔好諗太多野..行左水.就知個缸有咩要執.
愈諗得多.只會愈多野攪,到頭來..樣樣買D.咁就重煩.
...

完全同意,萬事起頭難,真係爬文爬到眼花,愈諗愈多差啲啲精神分裂,因我想轉鹹其實諗左成兩年,而家都係簡單啲,直接轉左鹹缸先,之後先慢慢逐步黎!

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-26 20:56:05

C兄.棉唔好浸水.你隻泵.外置,當然重用得.冇問題.

圖片附件: DSC_0087.JPG (2014-3-26 20:59:46, 56.08 KB) / 下載次數 45
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDI1MTR8MzNlZDU1MTV8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

作者: supermarlbo    時間: 2014-3-26 22:28:09

我係wingk960 發表於 2014-3-26 20:56
C兄.棉唔好浸水.你隻泵.外置,當然重用得.冇問題.

明白,咁就唔洗煩個泵先!師兄,你放棉個盒係咪要diy呢?點解我咁多年都on膠膠呢,你提一提,而家諗倒浸住啲棉係應該會大檸樂! 好彩我初初覺得條滴漏槽好嘈,所以喺條滴漏槽D球上面封左好多棉隔聲,咁就經常換上面D棉!之前D魚先沒乜事!
咁我而家要先解決呢個問題先

作者: 我係wingk960    時間: 2014-3-26 22:47:43

棉兜.你是但諗過密實盒.淝兩個孔走水.面就淝一個入水.
咁就初步構思.就OK.前面位C兄,叫你買咩NO2 TEST.立立雜雜,唔駛咁快買住.
咩UV.PH.個D.慢慢先諗.我養左幾年.UV PH都重未有架.
開左缸.隊D粗魚落去.壹,兩個月.再買野TEST
畫得唔太好...未以為係3文治呀..

圖片附件: 備忘錄_20131231_181149_03(1).jpg (2014-3-26 22:55:41, 25.64 KB) / 下載次數 45
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDI1MTV8ZjJmYzQxNTR8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

作者: supermarlbo    時間: 2014-3-26 23:00:38

我係wingk960 發表於 2014-3-26 22:47
棉兜.你是但諗過密實盒.淝兩個孔走水.面就淝一個入水.
咁就初步構思.就OK.前面位C兄,叫你買咩NO2 TEST.立立 ...

收到!劃得清楚,一睇就明曬!

作者: supermarlbo    時間: 2014-4-6 17:54:15

買齊野,用 IMG-20140406-WA0000.jpg IMG-20140406-WA0002.jpg 左個龜缸diy棉兜,

圖片附件: IMG-20140406-WA0000.jpg (2014-4-6 17:53:48, 39.74 KB) / 下載次數 45
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDMxNjJ8MjNhYzNiNTJ8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140406-WA0002.jpg (2014-4-6 17:53:48, 58.57 KB) / 下載次數 43
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDMxNjF8NTY0MGU2MzJ8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

作者: shingyiu    時間: 2014-4-6 18:01:36

作者: supermarlbo    時間: 2014-4-6 18:02:27

背板用左啞加力膠片,磨沙黑,但落埋鹽之後就成缸都好多透明嘅膜咁飄黎飄去,大檸樂,決定換水! IMG-20140406-WA0004.jpg IMG-20140406-WA0005.jpg

圖片附件: IMG-20140406-WA0004.jpg (2014-4-6 17:55:27, 27.53 KB) / 下載次數 46
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDMxNjR8NWYwMzMzYTR8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

圖片附件: IMG-20140406-WA0005.jpg (2014-4-6 17:55:27, 36.66 KB) / 下載次數 45
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDMxNjN8Nzc5N2RkZjJ8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

作者: jasonlwl    時間: 2014-4-6 19:23:13

supermarlbo 發表於 2014-4-6 17:54
買齊野,用左個龜缸diy棉兜,

Ching, 建議係棉盒前面整洞,免去唔切水就麻煩。
另用什麼化氮?

作者: supermarlbo    時間: 2014-4-6 19:43:45

jasonlwl 發表於 2014-4-6 19:23
Ching, 建議係棉盒前面整洞,免去唔切水就麻煩。
另用什麼化氮?

OK!
化氮係bm curve7

作者: freelyella    時間: 2014-4-6 21:00:12

各位師兄,隨便請指教我初開缸,頭一個月燈是否要長開,開八個鐘定開足廿四小時?吾該晒!
作者: 我係wingk960    時間: 2014-4-6 21:23:24

freelyella 發表於 2014-4-6 21:00
各位師兄,隨便請指教我初開缸,頭一個月燈是否要長開,開八個鐘定開足廿四小時?吾該晒!

8粒得嘞.燈照唔係大問題.開得長.就會爆多D苔.唔代表過程會快D.
作者: 我係wingk960    時間: 2014-4-6 21:24:07

supermarlbo 發表於 2014-4-6 19:43
OK!
化氮係bm curve7

差唔多喇..行得水.放D魔魚.由佢行.再執下就OK.
作者: =_=    時間: 2014-4-6 21:57:55

你如果想養d粗魚如龍船, 新娘, 獅子果d其實唔使開缸直車咸水落去都得, 至多咪一星期換5份1水
作者: freelyella    時間: 2014-4-6 22:43:10

Thanks!!
作者: supermarlbo    時間: 2014-4-7 11:36:39

我係wingk960 發表於 2014-4-6 21:24
差唔多喇..行得水.放D魔魚.由佢行.再執下就OK.

作者: supermarlbo    時間: 2014-5-10 23:46:32

各位師兄,大家好!
開缸一個月,no2兩個星期都係深紅色,全部魚魚都健在!
正準備set埋個新化氮,點知!! 個化氮頂到上魚缸櫃都好似未夠高咁,個杯唔洗5分鐘就滿曬水
個售貨哥哥話水位約8-10吋,而家我set到6吋水位都唔掂,知唔知點解?? 同埋D泡一時就湧得好勁,一時又正常?
20140510_234254.jpg 20140510_234244.jpg

圖片附件: 20140510_234244.jpg (2014-5-10 23:43:56, 66.74 KB) / 下載次數 38
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDUxMDd8OGQwNGQzNWZ8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

圖片附件: 20140510_234254.jpg (2014-5-10 23:43:55, 63.93 KB) / 下載次數 35
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDUxMDZ8ZWRjNWIyNDZ8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-11 00:08:06

有冇試下較大出水位.再收細入氣咀.
作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 00:10:37

我係wingk960 發表於 2014-5-11 00:08
有冇試下較大出水位.再收細入氣咀.

較到最大出水,但入氣咀唔識較

作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 00:12:24

原來要較個入氣咀,咁就有轉機!!
作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-11 00:19:30

援兵之計.行順左.慢慢開返.
但你個咩化氮黎.我怕你唔夠用,如果第日會多魚的話.

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-11 00:22:01

啊,睇到.7仔.但我唔知幾大.
作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 00:36:32

其實我都蒙茶茶,售貨哥哥話呢隻夠用,其實我未開化氮住,係set定先,等開缸開成先用,其實正常打一杯係幾耐時間?或幾耐先放一次污水呢?
作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 00:38:37

咁唯有試多一兩日,唔得就要改沙缸水位
作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 00:41:01

我係wingk960 發表於 2014-5-11 00:22
啊,睇到.7仔.但我唔知幾大.

圖片附件: 20140511_004001.jpg (2014-5-11 00:40:32, 64.63 KB) / 下載次數 43
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDUxMDl8YTI2ZGZmZDN8MTcxNTA0NjkzMnwwfDA%3D

作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 00:43:36

我係wingk960 發表於 2014-5-11 00:19
援兵之計.行順左.慢慢開返.
但你個咩化氮黎.我怕你唔夠用,如果第日會多魚的話.

師兄,唔該曬先!!

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-11 00:53:01

supermarlbo 發表於 2014-5-11 00:36
其實我都蒙茶茶,售貨哥哥話呢隻夠用,其實我未開化氮住,係set定先,等開缸開成先用,其實正常打一杯係幾耐 ...

其實話唔埋.你見佢污糟就洗下囉.愈多魚及污糟野.就會滿得快.
睇環境架.

作者: Lewis_Lo    時間: 2014-5-11 00:53:56

新化痰爆水好正常
作者: ybkwok    時間: 2014-5-11 00:58:39

48寸主缸,36寸沙缸,呢個化氮應該唔夠用
作者: ybkwok    時間: 2014-5-11 01:00:52

杯底條去水喉駁個收集樽,
咁就唔使成日洗杯
作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 01:24:56

Lewis_Lo 發表於 2014-5-11 00:53
新化痰爆水好正常

哦! 咁等佢行順先睇睇喇,因為改沙缸好大工程

作者: Lewis_Lo    時間: 2014-5-11 01:26:28

ybkwok 發表於 2014-5-11 01:00
咁就唔使成日洗杯

收集柸應常洗,因樽頸有污垢會影響效能。唔好懶!

作者: Lewis_Lo    時間: 2014-5-11 01:32:48

開缸魚,我會選將來setup好曬之後,都會養個D魚,因開缸魚都是生命來的。
現在最好先想清楚自己想養那一類魚,然後再買生物試水。
作者: rico338    時間: 2014-5-11 01:37:34

唔使改沙缸 , 化氮下面唔放環應該夠高 .
作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 01:38:17

ybkwok 發表於 2014-5-11 01:00
咁就唔使成日洗杯

而家駁左去棉兜,皆因有如滔滔不絕的江水!

作者: Lewis_Lo    時間: 2014-5-11 01:46:14

尾倉放得落嗎?再唔得就暫時升高佢放主缸,當run in後再放回沙缸頭倉
作者: Lewis_Lo    時間: 2014-5-11 01:54:02

CURVE 7
    Capability : 700L-900L(185G -240G)
           pump: ROCK - SP2000  
Pump power: 16W, 220V 50Hz /110V 60Hz
     Dimensions: 235×200×530mm(9.25" * 7.87" * 20.8")
       Water Level :9.5"-11"

你48“缸,估計約500升水,如果唔係養太多大魚,用呢支化氮免強應該頂得住
作者: deter    時間: 2014-5-11 09:50:47

我就用緊curve7,妳支野應該放低小小,唔使甘高。新水無咩可打,由距爆翻十日八日,之後會正常番,再調準出水就ok
作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 09:51:08

Lewis_Lo 發表於 2014-5-11 01:46
尾倉放得落嗎?再唔得就暫時升高佢放主缸,當run in後再放回沙缸頭倉

哦,thx! 師兄,尾倉放倒! 原來要run吓先!希望run完就ok啦!!
咁其實run幾耐倒,因我觀察住支化氮,發覺佢一時狂湧泡,一時又冷靜左落黎,連頸位都唔到,係佢安裝問題定係全部新化氮都係咁呢?

作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 09:53:45

deter 發表於 2014-5-11 09:50
我就用緊curve7,妳支野應該放低小小,唔使甘高。新水無咩可打,由距爆翻十日八日,之後會正常番,再調準出水 ...

師兄,係咪駁條污水管去棉兜,由佢爆,另外,調出水係咪後面果碌min 1 2 3 max!
Thxthx!!

作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 09:58:20

supermarlbo 發表於 2014-5-11 09:53
師兄,係咪駁條污水管去棉兜,由佢爆,另外,調出水係咪後面果碌min 1 2 3 max!
Thxthx!!

聽你講完,有如飯後一支煙!!

作者: 我係wingk960    時間: 2014-5-11 10:19:24

慢慢喇.行順左就得架嘞.
作者: supermarlbo    時間: 2014-5-11 13:51:38

我係wingk960 發表於 2014-5-11 10:19
慢慢喇.行順左就得架嘞.

,收倒!!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2