海水領域 SeaFishZone

標題: 有關RODI純水機 [打印本頁]

作者: fat.andrew    時間: 2014-2-25 11:56:41     標題: 有關RODI純水機

各位師兄,我經過一輪游說老闆安裝一部RODI養軟體終於大致成功.(因為公司的軟體魚缸直入自來水,一直都無法養好,係度等死),但想問係香港那裡有RODI賣? 三級和五級有甚麼分別? 淘寶網睇左一輪,發現只有RO純水機,沒有RODI,是不是有不同?請各位師兄指示小弟,謝謝.
作者: ron182    時間: 2014-2-26 15:42:38

魚街海洋門口有售,1480,不過冇一隻逆滲透濾芯做到零no3
不過有好過冇
作者: lung1122    時間: 2014-2-26 15:52:36

ron182 發表於 2014-2-26 15:42
魚街海洋門口有售,1480,不過冇一隻逆滲透濾芯做到零no3
不過有好過冇

雙rodi
作者: lung1122    時間: 2014-2-26 15:52:37

不過有好過冇

雙rodi
作者: lung1122    時間: 2014-2-26 15:52:40

不過有好過冇

雙rodi
作者: Lewis_Lo    時間: 2014-2-27 10:20:37

無理有,唔通我支tester壞OR唔準?
我部機出水NO3, PO4 & TDS 都係0喎
作者: ron182    時間: 2014-2-28 10:52:00

你用邊隻呀?影黎睇睇可以嗎?我上網找到一間專做純水公司,他問過美國個邊,最好的逆滲透濾芯都只
做到95%

作者: ron182    時間: 2014-2-28 10:55:01

http://www.pure-pro.com.hk/?p=13 ... info_type=contactus
就係E間
作者: ron182    時間: 2014-2-28 11:02:43

我都攪左好耐,出黎D水都係有NO3
又冇駁錯,入RoDI前水喉,巳再加濾心
都一樣,不過低過5都算
作者: freeboy    時間: 2014-2-28 12:06:06

ron182 發表於 2014-2-28 11:02
我都攪左好耐,出黎D水都係有NO3
又冇駁錯,入RoDI前水喉,巳再加濾心
都一樣,不過低過5都算

ching你tds幾多?我個個案同你分享下,我試過最尾果支支di芯新換,但tds都未到0
後尾發現支di芯塊膠皮唔夠厚,我加多塊膠皮後問題解決咗,希望幫到你
作者: fat.andrew    時間: 2014-2-28 12:10:01

唔該晒幾位師兄.
作者: ron182    時間: 2014-2-28 12:31:13

我果set全新,直接出水口拎水度。請問TDS係咩?

作者: freeboy    時間: 2014-2-28 12:46:13

ron182 發表於 2014-2-28 12:31
我果set全新,直接出水口拎水度。請問TDS係咩?

tds用黎睇d水純度,正常rodi出水係0,做唔到0就要換芯,
雖然全新,但係咪自己安裝濾芯?
作者: ron182    時間: 2014-2-28 13:28:13

yes,install it by myself,
how to check it.? thanks
作者: ron182    時間: 2014-2-28 13:33:33

我都驚係自己裝得吳好,浪費左D濾芯
作者: ron182    時間: 2014-2-28 13:43:00

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA4ODV8YTMzZmMzM2FjMTRiODZjOTY2NDkxMDk0NjEzOWI0OWR8MTcxNDcwNjA3NA%3D%3D&request=yes&_f=.jpgattach://40884.jpg

圖片附件: 20140215_170701_resized.jpg (2014-2-28 13:42:36, 195.53 KB) / 下載次數 61
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA4ODV8MzNhYTBmYjF8MTcxNDcwNjA3NHwwfDA%3D

圖片附件: 20140215_030115_resized.jpg (2014-2-28 13:41:40, 178.71 KB) / 下載次數 55
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA4ODR8ZjAxNDk3Y2Z8MTcxNDcwNjA3NHwwfDA%3D

作者: freeboy    時間: 2014-2-28 14:41:22

ron182 發表於 2014-2-28 13:43
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA4ODV8YTMzZmMzM2FjMTRiODZjOTY2NDkxMDk0NjEzOWI0OWR8MTcxNDcwNjA3NA%3D%3D&request=yes&_f=.jpgattach://40884.jpg

用tds筆,淘寶網或商品、器材區有人賣,,你試下睇下支di芯有無問題,
你拆開哩支係ro,ro出水tds可能2-3,要經di芯先可到tds 0
無記錯支di芯頂有塊膠圈,,防止d水未經di芯就流出,
我就係塊膠唔夠厚未頂實個樽身,所以tds做唔到0,加多塊膠就解決咗,你試下
作者: ron182    時間: 2014-2-28 15:54:09

番去睇吓先,thanks...

作者: Lewis_Lo    時間: 2014-3-1 01:00:30

Ching
你部機好似無di喎!
作者: 地獄虎    時間: 2014-3-1 02:05:17

我買左部新RoDi純水機,滴出黎既水都係粉紅色,去唔到0,唔知點解……
作者: hung128    時間: 2014-3-1 06:09:01

梁師兄 你要水機可以pm我
作者: chihim    時間: 2014-3-1 08:54:39

我單用ro tds 都可以0

不過要體翻d 原水本來tds 幾多

我原水40幾。。    如果原水100,大陸ro 都保證去到最少10既
美國米5羅

作者: freeboy    時間: 2014-3-1 09:41:28

我原水70,用日本ro只去到2-3
作者: Lewis_Lo    時間: 2014-3-1 14:38:10

我原水70幾,未試過只用RO,所以唔知數據
但RODI後TDS=0
作者: zeropch    時間: 2014-3-1 17:39:51

師兄們你地rodi出水後直接落缸再放鹽定系溝好先落缸架?
作者: freeboy    時間: 2014-3-1 17:58:50

zeropch 發表於 2014-3-1 17:39
師兄們你地rodi出水後直接落缸再放鹽定系溝好先落缸架?

我rt缸,所以溝好先落
作者: ymt4    時間: 2014-3-2 22:44:25

hung128 發表於 2014-3-1 06:09
梁師兄 你要水機可以pm我

C兄,我又要得唔得呀?s
作者: ron182    時間: 2014-3-3 18:12:43

我仲未買TDS筆,請問邊隻好,邊到買??
作者: ron182    時間: 2014-3-3 18:18:31

有冇師兄試過儲水缸,
打氣行豆豆,減No3先,
加鹽再落缸!!
作者: Lewis_Lo    時間: 2014-3-3 18:42:16

ron182 發表於 2014-3-3 18:12
我仲未買TDS筆,請問邊隻好,邊到買??

淘寶50蚊人仔。
唔駛次次用,一兩個月先check一次
作者: nickdo    時間: 2014-3-3 18:53:30

ron182 發表於 2014-3-3 18:18
有冇師兄試過儲水缸,
打氣行豆豆,減No3先,
加鹽再落缸!!

無用的. 豆唔係直接吸no3, 係通過養菌. 要有成個system先work.
作者: chrislam101    時間: 2014-3-9 01:37:11

我係大陸都買了部 400g RO,之後自已加多2支 DI 心,出來就D水 TDS 0 了
作者: Lewis_Lo    時間: 2014-3-9 01:51:42

chrislam101 發表於 2014-3-9 01:37
我係大陸都買了部 400g RO,之後自已加多2支 DI 心,出來就D水 TDS 0 了

我個部都係大陸野,RO﹠1支DI後,出來TDS=0
作者: chrislam101    時間: 2014-3-9 02:21:21

Lewis_Lo 發表於 2014-3-9 01:51
我個部都係大陸野,RO﹠1支DI後,出來TDS=0

作者: Muimui0311    時間: 2014-3-12 00:05:16

c hing們,用左水機,請問仲用不用行豆樽?
作者: horseface    時間: 2014-3-12 01:39:34

係淘記睇到依兩支嘢 ,有興趣想買 ,唔知有冇師兄用過?

圖片附件: QQ截图20140312013532.png (2014-3-12 01:36:25, 252.41 KB) / 下載次數 57
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDE1OTJ8MDk3ZjJhZTB8MTcxNDcwNjA3NHwwfDA%3D

圖片附件: QQ截图20140312013519.png (2014-3-12 01:36:07, 263.22 KB) / 下載次數 52
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDE1OTF8OTIyNDcxNmJ8MTcxNDcwNjA3NHwwfDA%3D

作者: alexlui    時間: 2014-8-22 02:28:17

我都想試試呢2支野,有冇師兄用過?
作者: karllau    時間: 2014-8-24 02:44:54

alexlui 發表於 2014-8-22 02:28
我都想試試呢2支野,有冇師兄用過?

I am using, so far ok.
For your information
Source TDS : 18
After RODI : 0

作者: alexlui    時間: 2014-8-24 22:40:25

唔該師兄。咁我都試一試。。。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2