海水領域 SeaFishZone

標題: 東海既態度一流! [打印本頁]

作者: yanly    時間: 2014-2-14 15:29:23     標題: 東海既態度一流!

東海既態度一流!  我打去問仲有冇大帆古b 佢話有  之後我問佢幾錢  佢話電話唔報價 , 唔緊要 , 可以理解!
跟住我再問佢仲有冇馬鞍仔  佢話仲有一條都係唔報價.. 我問佢係幾吋到架.....佢cut左我線!!!!
服務態度真係一流

作者: z2z2    時間: 2014-2-14 15:42:35

仲一視同仁,但價錢公道
作者: calvinfff    時間: 2014-2-14 15:55:50

不嬲都係咁一流
作者: kenjigood    時間: 2014-2-14 16:06:42

又話大量?得一條...?
作者: inin    時間: 2014-2-14 16:06:47

由其係個肥佬,簡直冇得彈
作者: LebornJames    時間: 2014-2-14 16:09:28

已搵唔到理由要去那裡
作者: ybkwok    時間: 2014-2-14 16:19:33

你問佢幾多寸喎,點答你呀,佢可能計cm 呢!
作者: reddevil    時間: 2014-2-14 16:19:50

肥佬簡直讚囗不絕
作者: tangpp23    時間: 2014-2-14 16:26:40

作者: calvinfff    時間: 2014-2-14 16:32:57

ybkwok 發表於 2014-2-14 16:19
你問佢幾多寸喎,點答你呀,佢可能計cm 呢!

應該係佢問佢有幾"寸",  咁佢咪寸比佢睇囉
作者: ivanchan    時間: 2014-2-14 16:37:14

電話問魚人地吾答可以理解、人地做門口生意、如果你想買米直接去睇岩就買吾岩就走囉!
逆地而處呀!個個电話問、答得幾多個呀!師兄
作者: mysecret    時間: 2014-2-14 16:41:07

由其係個肥佬,簡直冇得彈 x 2
作者: mysecret    時間: 2014-2-14 16:48:27

算啦!  就算唔打電話  Walk in 服務態度都係一流  

無計!  因為您不是老闆  佢可以有性格 唔做您生意都得  相對您可選擇唔買  所以無需為此生氣
作者: fbn    時間: 2014-2-14 16:49:07

老細都咁差, 何況打工吖
作者: victor883    時間: 2014-2-14 16:53:37

算啦!隻肥鬼我七点九到鋪、已經話關門了。
作者: kenjigood    時間: 2014-2-14 17:37:23

人地答左你: 臭吋
作者: lap912    時間: 2014-2-14 18:03:01

上次去買魚,條旗cake住個筲箕,條肥佬起勢咁chok,理x你感受,腳都唔再去,買得小又眼超超!脚
作者: heary    時間: 2014-2-14 18:06:13

我經常去買魚,老細都傾得下,而肥佬我只会叫佢撈魚,另外而家多左個肥佬,佢都冇問題

作者: MANHKTY    時間: 2014-2-14 18:18:48

無去好耐,貼錢買難受,d魚又唔係好
作者: LebornJames    時間: 2014-2-14 18:43:23

東海專做大6佬

街客理得你
作者: ponpon01    時間: 2014-2-14 18:45:42

以前夜晚7點返魚個魚場係咪無左?
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2014-2-14 18:53:33

公道小小老闆態度唔差有問有答,有時做生意可能太忙係電話長話短說,最緊要價錢同魚啱自己咪得囉!
作者: mortyleelee    時間: 2014-2-14 19:14:21

我時常幫佢買魚,態度係一般,今日我都幫佢買咗三條,平心而論,就算日X,海洋,雄X,我唔覺佢哋有禮貌。
作者: 1398killer    時間: 2014-2-14 19:23:07

我去買過n次,
次次都冇問題播。

魚就不嬲要自己睇狀態,
冇可能聽晒人地講乜就信乜,
自己吾就腳,吾就時間……貴客自理!

買野話人寸,咪吾好去羅。
真系串爆個d,摺埋啦,你地又令教過未丫?
咁都可以哦一餐,放鬆d啦。
作者: LaiYee429    時間: 2014-2-14 19:23:43

作者: mmmmming7    時間: 2014-2-14 19:27:11

有次係東x睇緊魚,見到以下肥佬與客人對話:

客人:呢條火炭幾錢?
肥佬:$500
客人:$500?(驚訝)
肥佬:你話係火炭我就要用火炭價錢賣比你呀,你傻撚左呀?
客人:(即走)問下姐,使唔使咁撚串呀
肥佬:xxyz ... (粗口)

東x話果條係混種火炭
作者: WAI818    時間: 2014-2-14 19:52:31

作者: ulgycat    時間: 2014-2-14 19:54:29

老闆死以選擇唔賣。客人可選擇唔買。
呢間嘢我係唔會再去。費事勞氣!
啲魚好唔好唔敢講。但態度一定衰囉。

作者: calvin    時間: 2014-2-14 20:06:59

小弟耐唔耐都有去買魚、老闆都有問必答、態度尚可、但D魚價真係平過魚街喎,有時凈睇冇買、問佢借洗手間、佢都肯借,算係咁啦
作者: TimTim    時間: 2014-2-14 20:30:10

有聽電話有答問題ok啦
唔通真係要:先生,有咩可以幫到你?
作者: calvinfff    時間: 2014-2-14 21:04:29

ulgycat 發表於 2014-2-14 19:54
老闆死以選擇唔賣。客人可選擇唔買。
呢間嘢我係唔會再去。費事勞氣!
啲魚好唔好唔敢講。但 ...

勞氣 exactly
作者: 小新    時間: 2014-2-14 21:31:34

作者: 啤仔    時間: 2014-2-14 21:41:40

明知呢2條友賣野吋,我都會去買,根本吾使理佢,睇岩問價,岩就包野,吾岩睇弟樣
吾好同佢地有交流,甘就吾會勞氣
作者: 612612    時間: 2014-2-14 21:52:50

其實肥佬不嬲出曬命寸個馬𨶙,但老闆就無乜問題。
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-2-14 21:58:28

我都有去東海買野,入到去睇岩問價ok就包走,買一隻朱古力星都會講多謝仲想點,你仲想要嘜服務

講漏左我唔識東海老細,淨係聽人叫志哥,佢都唔識得我
作者: sumsum28    時間: 2014-2-14 22:33:18

我去親都睇岩問價,跟住打包拎走!!同佢地差不多完全0交流!!所以一D都唔駛煩!!
作者: WAI818    時間: 2014-2-14 23:44:50

我間唔中都有去買魚,老細份人都o.k呀,肥佬還可以,旺角魚舖有啲伙計都係咁,好難講,放鬆啲啦,無須太計敕,
作者: jay    時間: 2014-2-15 00:09:53

都唔明"阿志"點解仲用"肥超",
呢個肥佬的態度簡直。。。好似哋客難為咗佢咁。
從沒有一次係好聲好氣。

話時話,日旺個馬尾偉也不見得好態度
成日蝦阿文,文仔佢地,
如果問魚价,或想撈魚
我會盡量唔嗌馬尾偉
因為好多次(唔係一次半次)
若果條魚係幾拾蚊果哋
你叫馬尾偉撈,佢會再叫阿文或其他店員撈。
無疑,佢年資最耐,
唔計"大佬",阿安,阿海,
同最早期嘅阿全(攣毛),
日旺第一批伙記剩得佢仲喺度
唔係佢特別叻,只係佢別無選擇啫

喺管理上,要麼升佢做LEADER
比件唔係綠色嘅制服過佢
戴職員証,以示佢係SUPER
咁樣POSITION唔同,
當然佢可以"使"其他資歷較淺店員工作,
成件事就合理哂。。
作者: calvin    時間: 2014-2-15 01:19:17

原來嗰條矮仔叫馬尾偉、呢條友不嬲都係串串貢,師兄講得啱、叫佢撈D平價魚永遠都係老點其他店員做、呢條正一粉腸兼老屎忽!
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2014-2-15 01:43:58

東海好多魚都平
作者: sumsum28    時間: 2014-2-15 03:30:10

jay 發表於 2014-2-15 00:09
都唔明"阿志"點解仲用"肥超",
呢個肥佬的態度簡直。。。好似哋客難為咗佢咁。
從沒有一次係 ...

師兄,我唔係幾明,合唔合理,係咪蝦人都唔關你事啫,呢D都係日旺內部既事!
你話佢態度唔好,係可以,因為佢係對客!但人地內部既事,我地憑咩出聲呢?

作者: chihim    時間: 2014-2-15 04:22:17

可能係日旺 之前既員工?

唔係既話 又係神奇。。哈
作者: 魚苗    時間: 2014-2-15 07:33:19

我都有去過東x買魚,老闆講野語氣係咁,因我見過佢同熟客吹水都係一樣態度,不過你問佢野,多數會答你。
早排係佢度買左條黃旗火麒麟(原想買兩條),佢仲主動講只得公,如兩條公會打交,叫我唔去買兩條,等日後先買多條乸,而且比魚街嘅平廿蚊。我甚少幫襯,只係果日經過順便睇睇。咁嘅態度我認為ok 啦。
至於肥佬就……,只叫佢捉魚算,有野問老闆比較好。
作者: vsvs    時間: 2014-2-15 10:04:33

一樣米養百樣人
睇通啲......
作者: yellowfin    時間: 2014-2-15 12:59:53

肥佬同另外有個拆魚既男人(唔係老細)一樣唔掂,有次睇中袋裡條魚問佢幾錢, 佢話70, 我話咁呢條啦, 佢望多兩眼條魚, 就話留左俾人.......我心諗留左你又擺係缸裡面, 又報價俾我?真係吹九漲..........
作者: HTM    時間: 2014-2-15 15:13:10

我又分享下......
有日有個男仔係東海睇魚睇咗好耐, 之後問老闆,
男仔 : 老闆, 條天皇仙邊度返o架? 返咗幾耐?
老闆 : 宿霧o架...我個個禮拜返咁多魚點記得邊條魚幾時返呀!
男仔 : 咁條魚開咗口未? 有幾多cm呀?
老闆 : (發火)條魚先廿蚊...唔使我撈上o黎拎把尺度, 度完o岩先買呀!!
個男仔未聽完就掉頭走

我估個男仔係第一次去東海想買魚, 如果佢睇o岩條天皇仙就叫老闆撈魚, 之後先再問下嘢, 我相信老闆點都會答(係心到爆粗鬧佢另一回事), 其實只要次序改一改成件事就唔同晒, 人家打開門係做生意, 你係有幫襯佢又點會趕錢走呢
作者: yanly    時間: 2014-2-15 16:11:17

其實我都無乜幾可去東海個邊...今次真係諗住幫親下, 問下老闆仲有冇...點知....唉
真係以後都唔會再去, 免得自討苦吃
作者: iam818    時間: 2014-2-15 16:20:53

東海算係咁啦,以前官塘有間擺張櫈喺門口,夠經典。
作者: 鬼佬paul    時間: 2014-2-15 16:24:49

rubbish 老闆 with bad attitude !!!!
作者: 深水角    時間: 2014-2-15 16:48:49

中立一點說句:

東水我也有幫襯.....老板成日返魚....佢又忙.....可能咁啱唔得閒,又有客人,佢好難答你咁多嘢....
除非熟客有留魚另計.......

佢D魚係好多.....平不平,好不好,各人眼光不同.......最緊要自己合心水....我們不是買志叔回家.....
買完走人.....好似FS一樣.....我也見不少呢D人.....
利申:我都有幫襯,志叔和老板平時都有和我二句......也不覺他們太差.....

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-2-15 16:51:39

海鮮熱線電話請問有嘜野幫到你
作者: iam818    時間: 2014-2-15 17:11:22

深水角 發表於 2014-2-15 16:48
中立一點說句:

東水我也有幫襯.....老板成日返魚....佢又忙.....可能咁啱唔得閒,又有客人,佢好難答 ...

咦,乜志叔(哥)唔係老板咩
作者: 傻傻地單眼仔    時間: 2014-2-15 17:16:56

iam818 發表於 2014-2-15 17:11
咦,乜志叔(哥)唔係老板咩

同一個人
作者: 魚文    時間: 2014-2-15 17:26:46

作者: chihim    時間: 2014-2-15 17:41:05

深水角 發表於 2014-2-15 16:48
中立一點說句:

東水我也有幫襯.....老板成日返魚....佢又忙.....可能咁啱唔得閒,又有客人,佢好難答 ...

哇。。。好罕見深水版  打甘多紫字。。平時公仔多ga
作者: chihim    時間: 2014-2-15 17:41:59

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-15 16:51
海鮮熱線電話請問有嘜野幫到你

幫我留條薄荷仔,唔該
作者: jay    時間: 2014-2-15 17:57:13

我都只係道出我所見所聞,及說出自己感受與想法啫。。
作者: jyxie    時間: 2014-2-15 18:28:08

個人經驗老闆好好,就算唔識打電話去留魚都ok,
但肥佬真系咪搞,又亂開價
作者: HTM    時間: 2014-2-15 19:48:25

jay 發表於 2014-2-15 17:57
我都只係道出我所見所聞,及說出自己感受與想法啫。。

師兄講開日旺阿文,有次我叫佢撈粉吊,當時個缸有廿多條,佢行埋嚟就話"唔使揀啦",我答佢我揀咗好耐,指住話要哩條,見佢即時面色一沈,二話不說就伸支魚網落缸,左趕右趕嚇到d魚周圍冲,好明顯唔係想捉我揀果條,之後就求其捉咗條問我得唔得,我話唔要,佢話"咁你再揀過"就行開咗
其實我次:次買魚都係佢幫我撈,有時客人少佢仲會幫我揀魚,唔知果日係咪俾人使完發緊脾氣呢
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-2-15 21:18:39

chihim 發表於 2014-2-15 17:41
幫我留條薄荷仔,唔該

你仲加魚
作者: chihim    時間: 2014-2-15 23:53:50

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-15 21:18
你仲加魚

薄荷仔 , 開多個缸養米得
作者: rickycho    時間: 2014-2-16 19:59:38

作者: jay    時間: 2014-2-16 23:50:15

calvin 發表於 2014-2-15 01:19
原來嗰條矮仔叫馬尾偉、呢條友不嬲都係串串貢,師兄講得啱、叫佢撈D平價魚永遠都係老點其他店員 ...

師兄所言甚是,就是路見不平,不吐不快。
作者: mmmmming7    時間: 2014-2-17 00:00:58

rickycho 發表於 2014-2-16 19:59
佢啲水差到冇人有!藍圈仔寸半左右一百元!仲要生石加爛旗水印!火焰仙又話係阿老阿圖賣$300,你當人& ...

我4個月前佢度入個條圈帝,應該當日返就捉,所以養到而家
上星期去有客問火焰價,聽到開$300,我聽到都O咀,老闆話阿老阿圖要轉機運費貴好多,話d色紅d, 我眼睇唔識分...

作者: Keithlai    時間: 2014-2-17 01:13:02

mmmmming7 發表於 2014-2-17 00:00
我4個月前佢度入個條圈帝,應該當日返就捉,所以養到而家
上星期去有客問火焰價,聽到開$300,我聽到都O ...

咁係唔係代表無咁紅可以$100買?
作者: mmmmming7    時間: 2014-2-17 01:30:16

Keithlai 發表於 2014-2-17 01:13

魚友自己決定值唔值啦,對我黎講,反正養耐左都會淡色,我會選擇買200以下果d
作者: yshyan    時間: 2014-2-17 02:20:45

嘩!原來唔只得我一個咁諗,個肥佬真係好有問題!
有次我去買野想揀隻火焰蝦,咁佢入晒入膠兜仔入面,又比d流吹到係咁走黎走去,
咁我想睇清楚d,咁咪係水面捉室個膠兜仔睇囉,點知個肥佬大大聲話我話我整污糟佢d水,d蝦好易死晒喎!
起初我都覺得係我唔o岩在先,但係諗諗下如果咁易死就唔好拎出黎賣啦!
之後我唔該都無講就叫條肥佬過黎幫我撈,撈上黎咪又係用手打開個膠兜!!
我一直都無講,但心入面就好討厭個肥佬d態度!個身又臭件衫又有跡咁,咁污糟d蝦應該死1萬次都唔夠死。
不過老實講,老板都ok,問佢野都較客氣,可能果陣人少唔忙,都會肯交流下!
作者: hoihong    時間: 2014-2-17 09:19:47

lap912 發表於 2014-2-14 18:03
上次去買魚,條旗cake住個筲箕,條肥佬起勢咁chok,理x你感受,腳都唔再去,買得小又眼超超!脚

師兄你個次買大眼雞?
作者: hkpeoppp    時間: 2014-2-18 04:36:25

Keithlai 發表於 2014-2-17 01:13

作者: yiu460    時間: 2014-2-18 11:25:35

成日入山埃魚...拒絕光顧
作者: kkleung    時間: 2014-2-18 12:26:51

cut你線已好禮貌,還想要問候你?

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-2-18 12:28:42

作者: license    時間: 2014-2-18 12:41:06

我琴日去完買左條十一間...其實無乜特別姐....
睇岩問價岩就俾錢走唔岩就算...好簡單
作者: calvinfff    時間: 2014-2-18 13:27:27

license 發表於 2014-2-18 12:41
我琴日去完買左條十一間...其實無乜特別姐....
睇岩問價岩就俾錢走唔岩就算...好簡單

記得 Q魚
作者: edlsang    時間: 2014-2-18 18:21:53

我剛去睇魚 , 問下價咋...
條光頭佬話我經常去無幫襯,叫我以後吾可踏入去鋪頭!
嘩!我做甘多年人都未試過這麼好服務態度!

作者: calvinfff    時間: 2014-2-18 18:27:56

edlsang 發表於 2014-2-18 18:21
嘩!我做甘多年人都未試 ...

咁唯有講句……係你唔啱, 冇幫襯
作者: edlsang    時間: 2014-2-18 18:41:16

咁我話要係佢門口下拜三個响頭!
作者: MANHKTY    時間: 2014-2-19 13:51:06

真唔真呀?
咁誇!
作者: bluetiger    時間: 2014-2-19 18:27:13

真定假呀? 我都成日唔買個喎。
作者: w071215    時間: 2014-2-19 18:39:41

作者: 啤仔    時間: 2014-2-19 22:29:43

係咪你成日去問都冇幫襯呀?
作者: leoleung    時間: 2014-2-20 18:25:00

哇....老鳳入去一定要買野架
作者: victor883    時間: 2014-2-20 20:23:58

寫唒的價錢出來、就唔使問啦!
作者: hkpeoppp    時間: 2014-2-21 15:00:19

結論是幾年無幫襯只是問價不要進入?
作者: 云海    時間: 2014-2-21 20:27:48

個肥佬不但態度差、仲會亂開價、
作者: victor883    時間: 2014-2-21 20:34:01

個肥佬變面好快。
作者: samsam    時間: 2014-2-22 07:45:03

作者: Kei1477    時間: 2014-2-22 21:45:21

作者: edlsang    時間: 2014-2-22 23:20:48

吾知佢有無 law 商業登記.......
作者: tak_930    時間: 2014-2-23 00:40:54

呢間水族店,咁耐都係幫襯過兩次,比我感覺好似喝狗、要睇人面色先買到魚,所以好耐都冇再幫襯過。好記得最後一次(同老婆一起去),是他們折袋番魚,照常理、人哋做緊嘢忙緊,梗係轉頭先入去喇。於是走去睇埋另外嗰兩間魚店先。都起碼差不多過了半個鐘頭之後,再折返望望,眼見約有三至四位魚人揀魚,於是便進入該水族店。當我一進入該店,就被人(好大聲)趕出來,嗰一刻真係好瘀!我心諗我唔係冇錢呀、我唔係狗、唔使喝呀?!從此之後、永不幫襯!我就唔信、我唔幫襯你,我就買唔到魚!
作者: tak_930    時間: 2014-2-23 00:54:19

有時候小弟係到諗(唔係賣廣告):賣貴魚、你又唔夠海國、 king sir 咁高質!賣賓魚、南海洋都好過你多多聲!紅海魚、成條魚街都係,駛去你到?!你有甚麼比人優勝嘅地方?魚質素一般、又冇特別貨色,再加上咁嘅服務態度,我勸佢唔好折袋,一嘢車番上大陸、唔使煩!
作者: ilovefish    時間: 2014-2-23 18:29:58

傻傻地單眼仔 發表於 2014-2-15 01:43
東海好多魚都平

請舉出例子,我就絕對不同意。老闆常掛在口:點解我要平過魚街?
作者: jyxie    時間: 2014-2-23 21:55:24

ilovefish 發表於 2014-2-23 18:29
請舉出例子,我就絕對不同意。老闆常掛在口:點解我要平過魚街?

有比較過一定知道東海平好多
作者: asgk    時間: 2014-2-24 03:20:35

this shop ok la
no problem at all

作者: Wilsonlsl    時間: 2014-2-24 09:11:42

又系時侯鬥多打手
作者: LaiYee429    時間: 2014-2-24 11:36:24

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-2-24 12:30:04

好悶
作者: 1398killer    時間: 2014-2-24 15:15:38

咁多日,仲系咁多無謂野噴??
放鬆d啦,

作者: CheungDM    時間: 2014-2-24 16:09:34

距個垃圾場。。。養到先算啦
作者: 浩洋凰    時間: 2014-2-24 17:17:46

yanly 發表於 2014-2-15 16:11
其實我都無乜幾可去東海個邊...今次真係諗住幫親下, 問下老闆仲有冇...點知....唉
真係以後都唔會再去, 免 ...

同意:想買平魚可去;想買禮貌態度,就不好去了。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2