海水領域 SeaFishZone

標題: 救命呀師兄!!! [打印本頁]

作者: 樹喜    時間: 2014-1-21 23:47:12     標題: 救命呀師兄!!!

唔知點解我d生物石會變到咁既..師兄??

同埋點解我養左幾個月水都係養唔到珊瑚呀??

個化氮器會打到黑色野出黎既..

圖片附件: received_m_mid_1390318948203_62515fec3fc0788361_1.jpeg (2014-1-21 23:47:03, 430.84 KB) / 下載次數 41
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3MjZ8YjI0YzViYTJ8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

圖片附件: received_m_mid_1390318948203_62515fec3fc0788361_0.jpeg (2014-1-21 23:46:36, 253.49 KB) / 下載次數 36
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3MjV8ZmQ3ZGUyZGN8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

圖片附件: received_m_mid_1390318948203_62515fec3fc0788361_2.jpeg (2014-1-21 23:46:35, 483.98 KB) / 下載次數 35
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3MjR8OWY1YmQxZjN8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

圖片附件: received_m_mid_1390318948203_62515fec3fc0788361_4.jpeg (2014-1-21 23:46:33, 595.02 KB) / 下載次數 37
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3MjN8ODZlODVmMDR8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

圖片附件: received_m_mid_1390318948203_62515fec3fc0788361_5.jpeg (2014-1-21 23:46:31, 598.58 KB) / 下載次數 34
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3MjJ8MDQ5N2ZjOTJ8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

圖片附件: received_m_mid_1390318948203_62515fec3fc0788361_3.jpeg (2014-1-21 23:46:31, 499.56 KB) / 下載次數 36
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3MjF8ZTJjZjBmZGV8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

作者: CowEarKing    時間: 2014-1-22 01:03:35

你個化氮平時出咩色丫{\rtf1\ansi\ansicpg1252
{\fonttbl}
{\colortbl;\red255\green255\blue255;}
}
作者: chihim    時間: 2014-1-22 03:23:34

化淡打d野正常啵,石上甘多苔

np估計都未算低, 你用api 測試,個跨道比較大 no3 5之後到0  po4 0.1 到0  好難清楚ga

買salifert 這個牌子會好好多,

如果有魚米餵少d,三兩日餵一次。

等d 吊去食石上面d 苔,買d 食苔螺去食又得

少d 輸入營養入缸,等個缸處理到,苔會慢慢退的
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 08:21:04

chihim 發表於 2014-1-22 03:23

np估計都未算低, 你用api 測試,個跨道比較大 no3 5之後到0  po4 0.1 到0 ...

唔該師兄..咁我應唔應該落珊瑚試下??
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 08:21:04

chihim 發表於 2014-1-22 03:23

np估計都未算低, 你用api 測試,個跨道比較大 no3 5之後到0  po4 0.1 到0 ...

唔該師兄..咁我應唔應該落珊瑚試下??
作者: vsvs    時間: 2014-1-22 08:57:44

缸中得條魚仔,化氮又何能打出廿四味?
石上太多苔,最好攪好水質先放珊瑚,聽樓上師兄講啦
或者試用紅海NO3PO4X,苔慢慢會自動退

PS: 發現你上水用膠網喉,小心日久易破
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-1-22 09:03:32

點解落水位咁有型個桶底咪好多浸漬物
作者: dicky826    時間: 2014-1-22 09:25:01

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-1-22 09:03
點解落水位咁有型個桶底咪好多浸漬物

咪方便吸走
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 11:56:42

vsvs 發表於 2014-1-22 08:57
缸中得條魚仔,化氮又何能打出廿四味?
石上太多苔,最好攪好水質先放珊瑚,聽樓上師兄講啦
或者試用紅海NO3P ...

紅海.mo3.po4係咩黎??師兄
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 12:14:09

我而家應該點做呀??咁多位師兄
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 12:38:41

dicky826 發表於 2014-1-22 09:25
咪方便吸走

我係咁做嫁..
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 12:39:33

作者: vsvs    時間: 2014-1-22 13:57:53

樹喜 發表於 2014-1-22 11:56
紅海.mo3.po4係咩黎??師兄

作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 15:36:44

vsvs 發表於 2014-1-22 13:57

師兄...哩支野係點用嫁  ?
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 15:42:36

咁多位師兄..我係魚街問人.養珊瑚可唔可以落珊瑚骨.有d又話可以..有d又話唔可以..即係點??..
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 15:42:37

咁多位師兄..我係魚街問人.養珊瑚可唔可以落珊瑚骨.有d又話可以..有d又話唔可以..即係點??..
作者: chihim    時間: 2014-1-22 17:01:35

可以落,養菌之嘛。 no3 工廠係一個誤解

骨頭只是一個媒體,有nh3 就要變no2 有no2就要變no3

差在係邊到變之嘛
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:24:07

chihim 發表於 2014-1-22 17:01

骨頭只是一個媒體,有nh3 就要變no2 有no2就要變no3

哦....咁我今晚落返先.....
唔該師兄...
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:24:10

chihim 發表於 2014-1-22 17:01

哦....咁我今晚落返先.....
唔該師兄...
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:26:39

師兄..我岩岩去左魚街問人..佢話我缸水太新..所以生咁多苔喎..又話叫我落多幾條魚就得啦..咁.....
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:26:40

師兄..我岩岩去左魚街問人..佢話我缸水太新..所以生咁多苔喎..又話叫我落多幾條魚就得啦..咁.....
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:26:47

作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:26:55

作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:27:01

作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:27:04

作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:27:07

作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 17:27:14

作者: chihim    時間: 2014-1-22 17:37:40

系到問好過去魚街

我見你已經滾緊豆, 可以落多兩條吊 養下既,三兩日餵一次 逼區地食d苔

珊瑚盡可能就唔好落住魯,等d 苔退左先最好,還有買幾粒食苔螺幫下手
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 20:06:49

chihim 發表於 2014-1-22 17:37
系到問好過去魚街

我見你已經滾緊豆, 可以落多兩條吊 養下既,三兩日餵一次 逼區地食d苔

多謝咁多位師兄先.....但我仲有個問題呀....魚缸有好多細泡泡呀..係化氮打出黎果d..我應該點整走佢呀..?
作者: 小魚迷..粉葛    時間: 2014-1-22 21:10:52

個缸幾大呀 ching?
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 21:55:29

小魚迷..粉葛 發表於 2014-1-22 21:10
個缸幾大呀 ching?

長40..高24深16
300升水左右掛....
作者: 樹喜    時間: 2014-1-22 23:48:56

咁多位師兄又有野要大家幫手呀.....
水質有冇問題呀??

圖片附件: 155425_10203253580766767_1177855238_n.jpg (2014-1-22 23:48:29, 135.09 KB) / 下載次數 35
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3Nzd8ODRjNDc1ZjZ8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

圖片附件: 1544303_10203253579406733_156961954_n.jpg (2014-1-22 23:48:20, 189.87 KB) / 下載次數 32
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3NzZ8M2ZkNDZiNjd8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

圖片附件: 1526621_10203253580086750_667755922_n.jpg (2014-1-22 23:48:05, 166.47 KB) / 下載次數 33
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mzg3NzV8MDgxNTEyNDF8MTcxNTg3MDE3OHwwfDA%3D

作者: chihim    時間: 2014-1-23 01:21:18

salifert po4要係頂體 不過側面體係甘色 po4 都唔叫高了

體d 數據基本都無問題,正幾條吊 食苔螺 落缸 清苔

過多三五七日 正三兩件 軟野  lps 落缸體體
作者: heary    時間: 2014-1-23 01:31:00

po4頂睇,側睇除10
作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 08:46:01

chihim 發表於 2014-1-23 01:21
salifert po4要係頂體 不過側面體係甘色 po4 都唔叫高了

體d 數據基本都無問題,正幾條吊 食苔螺 落缸 清 ...

Ok.....唔該師兄....
我個化氮出細泡泡.點搞???
作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 08:46:02

chihim 發表於 2014-1-23 01:21

體d 數據基本都無問題,正幾條吊 食苔螺 落缸 清 ...

作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 08:48:58

樹喜 發表於 2014-1-23 08:46

唔該師兄....我連點睇都唔識呀..希望咁多位師兄幫下手解決我既問題...謝謝

作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 08:48:59

唔該師兄....我連點睇都唔識呀..希望咁多位師兄幫下手解決我既問題...謝謝

作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 08:49:12

作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 08:53:55

網袋浸住係水入邊....咁做得唔得嫁??師兄..
者樣做我可以小d細泡泡上主缸...
作者: vsvs    時間: 2014-1-23 09:08:10

通常建議加塊生物綿兩倉之間隔一隔
另外落水喉唔好對正化氮入水口,會增加樽內亂流,氣泡走出
作者: ymt4    時間: 2014-1-23 10:08:43

C兄,沙缸水位太高,一停泵主缸水回流
沙缸可能會爆水,化氮唔使用格仔板升高,
減番沙缸D水先,試左唔得先升高

作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 11:55:37

vsvs 發表於 2014-1-23 09:08
通常建議加塊生物綿兩倉之間隔一隔
另外落水喉唔好對正化氮入水口,會增加樽內亂流,氣泡走出

明白..唔該師兄....今晚返去試下先..
作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 11:58:19

ymt4 發表於 2014-1-23 10:08
C兄,沙缸水位太高,一停泵主缸水回流
沙缸可能會爆水,化氮唔使用格仔板升高,
減番沙缸D水先,試左唔得 ...

因為我開左單泵頭..怕佢唔夠力所以加高水位......我開雙泵頭會唔會勁得制....
作者: ymt4    時間: 2014-1-23 19:47:44

唔會
作者: 樹喜    時間: 2014-1-23 20:13:56

ymt4 發表於 2014-1-23 19:47
唔會

我應唔應該開雙泵頭呀師兄???

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2