海水領域 SeaFishZone

標題: SOS [打印本頁]

作者: mrcheong    時間: 2014-1-21 20:49:27     標題: SOS

請問各位大神,E排魚缸死了好多魚,有D死前魚身發白毛,有D收口,亂衝亂撞,呼吸急促身有極重魚腥味,缸水魚腥味都好勁,現在已經換水開UV打大氣和張魚過淡加甲基藍&西起,請問各大神現在要落D咩藥好呀?

作者: kenjigood    時間: 2014-1-21 21:34:18

中毒症
病状:鱼只目光呆滞、呼吸急促。鱼只会突然在水族箱中横冲直撞,通常最后会因力竭而死亡。
病因:因外界的挥发性物质、烟草的微粒、水中的金属或其他鱼只分泌的毒素等原因引起的中毒。
治疗方法:更换部份的水,或全部更换

係咪咁呢?
作者: mrcheong    時間: 2014-1-21 21:50:27

kenjigood 發表於 2014-1-21 21:34
中毒症
病状:鱼只目光呆滞、呼吸急促。鱼只会突然在水族箱中横 ...

3Q水我已全換,但係有D魚係好似發毛咁&魚腥味極重
作者: kenjigood    時間: 2014-1-21 21:57:55

我諗你要講埋有咩設備, 近排做過咩, d師兄先答到你~~

我經驗尚淺..
作者: mrcheong    時間: 2014-1-21 22:33:51

kenjigood 發表於 2014-1-21 21:57
我諗你要講埋有咩設備, 近排做過咩, d師兄先答到你~~

我經驗尚淺..

上星期入了一條火炭發現魚身發毛,因接到call外出工作,回家後發現得返半條屍即黑抄起,換咗半缸水,第二日阿拉伯,火背,橙批,十一哥(食死魚的)全部收口,呼吸急促,第三,四日魚身發白,亂衝亂撞,跟住瓜柴,器材30x20x25背濾,八爪魚蛋分,沙樽x2,生物環10L,生物石40磅
作者: kenjigood    時間: 2014-1-21 22:57:46

火炭唔係無Q呀....
作者: mrcheong    時間: 2014-1-21 23:04:51

kenjigood 發表於 2014-1-21 22:57
火炭唔係無Q呀....

佢話養定咗唔洗Q我先至買

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2