海水領域 SeaFishZone

標題: 生物環濾材疑問 [打印本頁]

作者: boar36    時間: 2013-12-17 09:33:45     標題: 生物環濾材疑問

小弟有一疑問請各位師兄高手解答指點迷津:
生物環經過多年使用,使唔使更換呢?如果換,換邊隻品牌好呢?
上谷歌搜尋,有文章話可以用一世,又有話用三五年要換;最近喺魚街又聽到個 Sales 同人講話兩年要換 ..... 邊樣真呢?

另外亦都搜尋到一啲關於 生物環或珠 每一 litre 可養菌嘅面積數字:

Sera: 270
Seachem Matrix: >720
Power House: 520
PH Monoball: 1010
MA: >600
Dazs black: >700

根據數字顯示,最大面積喺 Monoball,咁如果改用呢隻喺咪最掂呢?

作者: nickdo    時間: 2013-12-17 11:39:29

D 污嘈野積住左個面積咪會減少囉... 至少會唔會少到養唔到魚就好難講. 如果D水夠清就應該無問題.

可能 6L MONOBALL 頂到 10LMA, 但 6L MONOBALL 個價錢已經買到 20L MA la wo... 咁又何必... 而且沙缸又唔係無位.
作者: Galaxy    時間: 2013-12-17 13:29:48

你估吓?
作者: victorc    時間: 2013-12-18 13:06:01

生物環的好壞,係唔係同阻水程度都有關係呢?
一般越細的環就越大表面面積,不過亦越阻水減低流量
<---新手

作者: dicky826    時間: 2013-12-18 13:10:38

Matrix 價錢平,養菌多  但 真係 好 阻水
作者: daniel    時間: 2013-12-19 12:06:39

Sera咁差,點解咁多資深師兄用既?困惑中!
作者: nickcw    時間: 2013-12-19 22:47:18

我d平嘢用咗九年未換過, 一兩年洗一次, 完全冇問題
作者: Teddy    時間: 2013-12-19 22:51:33

我沙缸大,用ma環加垃圾環
作者: boar36    時間: 2013-12-22 08:18:11

daniel 發表於 2013-12-19 12:06
Sera咁差,點解咁多資深師兄用既?困惑中!

師兄,點解喺 "咁差" 呢?? 願聞其詳!
作者: QAA    時間: 2013-12-22 09:48:17

請教師兄如何清潔生物環
作者: LebornJames    時間: 2013-12-22 09:59:19

唔係碎都唔換
作者: Galaxy    時間: 2013-12-22 10:22:25

我都想知sera點解差?請daniel ching講解。我轉用佢缸魚正好多,都要多謝超版ice好介紹!
作者: daniel    時間: 2013-12-22 12:34:17

另外亦都搜尋到一關於 生物環或珠 每一 litre 可養菌面積數字:

Sera: 270
Seachem Matrix: >720
Power House: 520
PH Monoball: 1010
MA: >600
Dazs black: >700

樓生例出之表面面積數字最低係Sera.即係同一體積養菌量最少,唔知我有冇理解錯呢?
作者: daniel    時間: 2013-12-22 12:40:30

唔係講笑,科學數據跟現實資深師兄經驗背道而馳,真係有D困惑!暫時仲未找到原因。
作者: boar36    時間: 2013-12-22 12:55:15

網頁亦都有講 1L Sera 環可處理 200L 水量,亦可令水清徹,降低 NO3 喎!
作者: Galaxy    時間: 2013-12-22 13:19:13

係,用後no3真係無咁勁。
作者: daniel    時間: 2013-12-22 14:18:09

真係咁神奇?
作者: 我係wingk960    時間: 2013-12-22 16:37:13

做菌小...NO3未低囉.
作者: daniel    時間: 2013-12-23 08:53:38

如果照Wingk960講,NO2咪會高,點解又咁多資深師兄推薦呢?
作者: ice28720    時間: 2013-12-23 12:32:33

樓主e個問題問得非常好!我已前都有看過上面的生物環養菌量數據表才去買生物環,所以去買了s sizs 白dazs和黑dazs,單從數據和價錢應該是最好的選擇,之後都有試買其它的生物環試吓!因此終都想張魚缸做到最好比d魚住得好d和水質變化冇咁快變差,本人以前fot魚缸魚量不太多,ph常在7.8~8.0之間(後者是每星期換了四份一水量而才上到8.0) ,之後開始局部地更換 mono ball 20L ,過一個月後測試 ph 在7.8~8.2(但8.2 keep 得不太耐),mono ball 有一到不好的就是太阻水,所以如要用一定要放在尾倉!之後再試吓 ma環和今次的主角sera環,沙缸內開始取走全部的白dazs環,3個月後再測試吓!ph在7.9~8.3(8.2可以keep得長時間一點而最低都keep到7.9 e個數)。至於你想要的養菌量數據答案我就真係解答不到了!
但有一樣野可話比知的,就是你可買1L最平的環和1L最貴的在同一siza下和乾身的情況下一同掉在水中,睇睇d環在水中走出來的氣泡分別咁你就知分別在邊道! 另外不記得講本人沙缸會四個月生物環全部用咸水清洗乾淨的。
以下是本人用過的環和波在乾身情況下掉進水中搶水的感覺!
最搶水的排在頭位 : sear~ma和mono ball~e咸bio波∼黑dazs~白dazs
以上純個人小經驗!完全冇科學根據,斷估靠感覺!

作者: ice28720    時間: 2013-12-24 04:09:15

victorc 發表於 2013-12-18 13:06
生物環的好壞,係唔係同阻水程度都有關係呢?
一般越細的環就越大表面面積,不過亦越阻水減低流量

你所講的第一項完全正確!係有關係的。
作者: LebornJames    時間: 2013-12-24 06:59:13

ice28720 發表於 2013-12-23 12:32
樓主e個問題問得非常好!我已前都有看過上面的生物環養菌量數據表才去買生物環,所以去買了s sizs 白dazs和 ...

咩係最搶水?
作者: boar36    時間: 2013-12-24 09:09:33

多謝超級板主嘅解答同分享!
我知道跟住應該點做啦;就喺 change change change and change!!
作者: Galaxy    時間: 2013-12-24 11:27:43

如果做菌少,一早掉哂啦!
作者: CowEarKing    時間: 2013-12-30 22:27:38

有位就放多D
我用垃圾環一様OK

作者: boar36    時間: 2014-1-9 12:32:09

change change change and changed................
最終換走咗 4L matrix,加入 10L Sera 同埋 5L powerhouse,打爆咗沙缸鳥

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2