海水領域 SeaFishZone

標題: 化痰安裝問題 [打印本頁]

作者: angus812    時間: 2013-10-14 00:36:09     標題: 化痰安裝問題

我用緊係bm curve7, 好奇怪,將靠水位嗰到“榴“到去max,2或者1,啲泡靜係打到去樽口還要底少少,反而“檸“到去min,啲泡可以打到去樽嘅一半位,請問各師兄,我係咪set錯咗??

作者: angus812    時間: 2013-10-16 01:30:46

somebody help??
作者: courcarre    時間: 2013-10-16 01:44:42

你個化痰可能水位太淺,試下將沙缸水位加高。仲有可能咸度唔夠都會有影響,咸度唔夠打唔到泡。

作者: Galaxy    時間: 2013-10-16 03:20:22

水位低,加水吧!
作者: angus812    時間: 2013-10-16 10:03:46

“min“打啲氣反而大氣過“max”??
作者: chifish    時間: 2013-10-16 20:53:22

唔準架,我都用緊,不用理會刻度,你自己較準就可以了
作者: angus812    時間: 2013-10-16 22:26:56

chifish 發表於 2013-10-16 20:53
唔準架,我都用緊,不用理會刻度,你自己較準就可以了

都無理由max,1,2會細過min…?!
直頭打唔到上樽頸……
作者: 我係wingk960    時間: 2013-10-16 22:52:34

做咩唔俾張相睇下.睇埋個沙缸.問題會易攪好多.
作者: So gun    時間: 2013-10-16 23:14:18

我係wingk960 發表於 2013-10-16 22:52
做咩唔俾張相睇下.睇埋個沙缸.問題會易攪好多.

八卦
作者: 我係wingk960    時間: 2013-10-16 23:26:52

So gun 發表於 2013-10-16 23:14
八卦

重唔俾我捉到你...
作者: angus812    時間: 2013-10-16 23:55:25

各師兄請教!!

圖片附件: 20131016_235327.jpg (2013-10-16 23:54:46, 114.77 KB) / 下載次數 38
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzMwNzZ8NjJlOTZhMjJ8MTcxNTk0MzEzM3wwfDA%3D

圖片附件: 20131016_235243.jpg (2013-10-16 23:54:37, 135.05 KB) / 下載次數 36
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzMwNzV8Yjk0NzY4NGF8MTcxNTk0MzEzM3wwfDA%3D

作者: angus812    時間: 2013-10-17 00:15:46

順帶一問,我個沙缸嘅左上角為第一倉(落水)有打木氣(因為之前個缸淨咗起到,所以唔好“side”,放埋入去,其實使唔使加?),左下角為第二倉(打滿環)上面約三快綿格水,跟住隔離為第三倉(右下角),半倉環,有化痰同埋豆豆樽,最後就得上水泵。
另想問,係咩因為我第三倉落水去第四倉水力較大,打到有啲氣泡起第四倉,跟著上水,所以會令主缸出現大量氣泡呢??
作者: koala    時間: 2013-10-17 12:34:11

正常,max係最大出水。
作者: koala    時間: 2013-10-17 12:37:48

有化氮唔使用氣木打氣,唔係点隔都會有细泡入缸。
作者: angus812    時間: 2013-10-17 13:16:52

koala 發表於 2013-10-17 12:37

thanks 師兄,原來max係最大出水量,所以亦最少泡!?!?
不過我個缸好似過份多氣泡,我睇過人地啲無咁跨張!!

作者: angus812    時間: 2013-10-17 13:16:53

koala 發表於 2013-10-17 12:37

thanks 師兄,原來max係最大出水量,所以亦最少泡!?!?
不過我個缸好似過份多氣泡,我睇過人地啲無咁跨張!!

作者: courcarre    時間: 2013-10-17 13:32:51

你檢查下化痰入氣喉好似比D環壓住左,所以索唔到空氣比化痰泵做泡
作者: koala    時間: 2013-10-17 13:52:56

化氮好多時都會有细氣泡排出,打耐左會好d,仲有你放尾倉好容易吸左上主缸,我之前用個網袋套住化氮出水可以隔左大部份氣泡,伹還是會有d上左主缸,好難避免!
作者: koala    時間: 2013-10-17 13:59:19

出水主要用來調水位,入氣我放最大,冇刻意閘細佢。
作者: Galaxy    時間: 2013-10-17 15:35:48

水位好似低咗啲!
作者: angus812    時間: 2013-10-17 17:54:37

Galaxy 發表於 2013-10-17 15:35
水位好似低咗啲!

應該再高啲??
作者: angus812    時間: 2013-10-17 17:56:06

koala 發表於 2013-10-17 13:59
出水主要用來調水位,入氣我放最大,冇刻意閘細佢。

如果教到最大,啲泡上唔到樽頸!
作者: angus812    時間: 2013-10-17 17:56:28

你地會點set??
作者: angus812    時間: 2013-10-17 17:57:59

如果化痰放起靠二倉個位,之後先放環,再落水會好啲嗎??
作者: Galaxy    時間: 2013-10-17 19:18:22

再高啲!!!!!!!
作者: 我係wingk960    時間: 2013-10-17 23:42:28

其實你化氮係唔係即係放係有上水泵個倉?係既話,有泡上到上缸唔出奇喎.
氣木掉左佢喇.同埋化氮你放啱水位.泡去到杯底就得.假而時日.佢自然會打到上去架嘞.
同埋我睇你都打到上杯頂喇.
有時餵食.個化氮都打唔到野架.我個SCHSRUN就係咁既.我都唔會理佢.
等下喇.
重有BM成日都有D咁既毛病.不過都只係我覺得.唔代表全部既.
作者: angus812    時間: 2013-10-18 00:32:46

我係wingk960 發表於 2013-10-17 23:42
其實你化氮係唔係即係放係有上水泵個倉?係既話,有泡上到上缸唔出奇喎.
氣木掉左佢喇.同埋化氮你放啱 ...

thanks,wing960師兄!!
我個沙缸設計好似“田“字,左上角落水,翼時針,入水
化痰放起第三倉,即右下角,之後先到上水倉,即右上角
作者: angus812    時間: 2013-10-18 00:36:54

咁會唔會好啲??

圖片附件: 20131018_003419.jpg (2013-10-18 00:35:57, 132.08 KB) / 下載次數 39
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzMxMjl8MTZkNmI5OTV8MTcxNTk0MzEzM3wwfDA%3D

圖片附件: 20131018_003353(0).jpg (2013-10-18 00:35:36, 142.96 KB) / 下載次數 38
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzMxMjh8NDQ3YzJkYTl8MTcxNTk0MzEzM3wwfDA%3D

作者: dickytam    時間: 2013-10-18 00:37:31

師兄"点解你有禁多環重有豆撙,你係養魚定養珊瑚?如果養魚点解會用豆撙,魚缸用豆撙又有咩用途
作者: angus812    時間: 2013-10-18 00:43:10

我都唔知有咩用,
有個師兄叫我用,好似話可以減唔知no3定乜野喎
作者: angus812    時間: 2013-10-18 00:43:52

我暫時係fot
作者: angus812    時間: 2013-10-18 00:44:59

不過我豆樽裡面嗰啲係石粒嚟
作者: 我係wingk960    時間: 2013-10-18 00:50:52

C兄.你化氮放3倉.實有細泡走去四倉.放塊黑生化棉落去喇.會好好多架.

圖片附件: 003536gnogoggnzcgs0ojj.jpg (2013-10-18 00:51:49, 41.25 KB) / 下載次數 42
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzMxNDh8NzcxNzhiNzR8MTcxNTk0MzEzM3wwfDA%3D

作者: angus812    時間: 2013-10-18 16:39:47

ok,放假即刻去買綿!!

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2