海水領域 SeaFishZone

標題: 水濛 [打印本頁]

作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 00:22:15     標題: 水濛

小弟24” 滴漏缸 開缸26日大約200L 水,開缸至今水未清過成日都好濛,加過化菌,峰皇漿,換冇落其他原素,連AB水都冇,換過一次大約18L rodi水。但都冇善過,究竟做錯咩呢

生物如下 :

粉吊,黃吊,彩吊(因放追打其他魚,以放左喺沙缸尾倉),nemo一條, 全部都開口食嘢,紐扣三件,

設備如下:

30磅生物石
一吋沙低
Nac c7
Mini 80 with 90ml 豆豆
MP10  
Maxspect r420r 120w 行A mode(行緊 a 65% b 80%)
Nj4500 上水
Tr 10 keep 25度

頭倉落水位用bm尼龍袋, skimmer (nac 7) & bm mini 滾豆,二倉nj1200去水冷(出入水同一倉), Nj4500上主缸。
作者: TimTim    時間: 2013-8-9 01:17:42

加包碳可能會好d。
作者: Galaxy    時間: 2013-8-9 02:45:47

會唔會係啲豆豆份量多咗?
作者: ChungMing    時間: 2013-8-9 03:07:52

會唔會係啲豆豆份量多咗?x2

作者: Fishtank    時間: 2013-8-9 04:07:39

200升水用90ml豆都應正常。而且豆要兩星期以上先生效,師兄一開始就水濛,應不関豆事。
師兄用rodi,應該唔係厠所水,盬度幾多?水濛有機會生物石內的生物大量死亡,未知師兄的生物石落缸前點處理過?
BM網袋可試換綿袋,隔多D細微粒。
消化菌可繼續落,養好水的話,可大換水。睇睇情況有否改善。

希望幫到師兄,有錯勿插
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 06:43:19

Fishtank 發表於 2013-8-9 04:07
200升水用90ml豆都應正常。而且豆要兩星期以上先生效,師兄一開始就水濛,應不関豆事。
師兄用rodi, ...

鹽度1.023, 生物石同三德買,乜都冇做過直車入缸
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 06:44:59

TimTim 發表於 2013-8-9 01:17
加包碳可能會好d。

師兄小弟生手一名, 碳係咪求其一包活性炭都好可以,包炭放幾耐呢?
作者: chihim    時間: 2013-8-9 08:29:48

d 生物石,比d 時間區
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 08:35:41

chihim 發表於 2013-8-9 08:29
d 生物石,比d 時間區

師兄,一般開缸要幾耐到? 小弟開缸都差不多一個月, 計埋今日都有成27日. 小弟每隔七日就落20ml豆唔知咁有冇影響
作者: Fatboy_rx    時間: 2013-8-9 08:42:47

我認為不要用豆,因為細菌未成熟。
作者: chihim    時間: 2013-8-9 08:43:35

我開缸直接豆1000ml   無影響播

最完美既開缸米d 苔退清光先加生物,不過我相信95%人都唔會。。哈哈

no2 無 no3 0.2 po4 0.03 就算開到缸ga啦

作者: chihim    時間: 2013-8-9 08:47:24

你現在水唔清,我估計都系生物石d生物屎得多,d 豆繁殖左唔少菌。 可以唔加豆主

化淡打濕,慢慢會平衡翻ga啦,因為之前我加生物石 唔處理就系甘。。d 水要唔清一排
作者: TimTim    時間: 2013-8-9 08:50:07

calbee1128 發表於 2013-8-9 06:44
師兄小弟生手一名, 碳係咪求其一包活性炭都好可以,包炭放幾耐呢?

水入面有機物多會係有色唔清既原因之一。活性炭會吸收有機物,我用開Fluval Carbon, 900g個隻。200L水用100ml都ok.  用個時先用rodi水煲佢5分鐘。煲完d水黑黑地係ok。唔洗洗到無晒黑色。太低質量既炭可能會有好多雜質,十蚊8蚊一大包個d最好唔好用,好質數個d反正都只係幾十蚊。
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 08:58:49

TimTim 發表於 2013-8-9 08:50
水入面有機物多會係有色唔清既原因之一。活性炭會吸收有機物,我用開Fluval Carbon, 900g個隻。200L水用1 ...

師兄咁一般放幾耐, 駛唔駛隔幾耐換一換
作者: TimTim    時間: 2013-8-9 09:01:28

calbee1128 發表於 2013-8-9 08:58
師兄咁一般放幾耐, 駛唔駛隔幾耐換一換

長放,一個月換一次。
作者: TimTim    時間: 2013-8-9 09:03:22

作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 09:13:25

唔該兄,晚都去買返盒旁身先
咁現時係咪唔好落豆住,但no3 已去到25
作者: chihim    時間: 2013-8-9 10:36:42

TimTim 發表於 2013-8-9 09:03

我又系用這種,之前同河馬去大堡見翻左1。8kg 裝。。比河馬搶購左,到現在都未翻。。。

我就一比一甘用。20日換一次,我又無用ro 水搞區,用水喉水沖下甘。。。懶
作者: TimTim    時間: 2013-8-9 11:04:16

chihim 發表於 2013-8-9 10:36
我又系用這種,之前同河馬去大堡見翻左1。8kg 裝。。比河馬搶購左,到現在都未翻。。。

我就一比一甘用 ...

大家都用就証明係好野
作者: chihim    時間: 2013-8-9 11:13:34

TimTim 發表於 2013-8-9 11:04
大家都用就証明係好野

brightwell 碳先厲害,超強吸力。。。。。 用一用,珊瑚變白都好正常

作者: Fai    時間: 2013-8-9 11:44:40

先换吓水,26日先一次太小!!
減少D豆豆,加炭!
另外最好影張相睇吓
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 13:50:18

Fai 發表於 2013-8-9 11:44
先换吓水,26日先一次太小!!
減少D豆豆,加炭!
另外最好影張相睇吓

師兄,你係講換水嗎? 因為有師兄建議我頭一個月唔好換,所以我都忍到星期三第一次先換, 師兄是否健議我再換換
作者: chihim    時間: 2013-8-9 14:12:03

一個月換, 不過我建議豆豆唔好減,無關係
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 14:48:25

chihim 發表於 2013-8-9 14:12
一個月換, 不過我建議豆豆唔好減,無關係

本身我仲諗住按schedule聽日再加20ml豆

我星期三剛剛先換完少少水, 而家仲需要換嗎?
作者: nickdo    時間: 2013-8-9 14:53:49

落豆係會有濛的現象, 但應DAY1就會出現.(化氮唔夠力仲會明顯D)
個缸成熟左D水自然會清. 其實唔洗理.

RT缸落活性碳是常識吧....
不過除KZ活性碳之外, 其他活性碳唔好亂煲啊...
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 15:03:11

nickdo 發表於 2013-8-9 14:53
落豆係會有濛的現象, 但應DAY1就會出現.(化氮唔夠力仲會明顯D)
個缸成熟左D水自然會清. 其實唔洗理.

KZ活性碳..乜東東
作者: Fai    時間: 2013-8-9 17:46:44

Because your skimmer not strong enough. so you really need to think about how many 豆豆 you put in.
They already recommand you needed a strong skimmer to support.  otherwise dont put too much ..

作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 18:06:13

Nac c7 really not enough for 200L water
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 18:06:15

Nac c7 really not enough for 200L water
作者: chihim    時間: 2013-8-9 21:58:37

90ml 豆好少者,nac7 無問題的。

不過肯定越變態越好
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 22:18:07

剛剛買左師兄介紹嗰隻炭,落左100ML, 希望有好轉啦, 而家諗緊仲按唔按原定計劃加多20ML豆,
仲想問問師兄們,我仲駛唔駛加蜂皇漿呢
作者: chihim    時間: 2013-8-9 22:19:57

頭一兩個月 落無問題。。正常越落越少。
作者: calbee1128    時間: 2013-8-9 22:54:31

chihim 發表於 2013-8-9 22:19
頭一兩個月 落無問題。。正常越落越少。

師兄,你係講緊豆豆,照落定係峰皇漿
作者: chihim    時間: 2013-8-10 00:09:51

calbee1128 發表於 2013-8-9 22:54
師兄,你係講緊豆豆,照落定係峰皇漿

蜂王漿,豆豆 以你支化淡來講,用200 乍乍地羅
作者: calbee1128    時間: 2013-8-10 00:22:43

chihim 發表於 2013-8-10 00:09
蜂王漿,豆豆 以你支化淡來講,用200 乍乍地羅

師兄咁講,係唔係峰皇獎照落,豆豆加到200ml就停
作者: chihim    時間: 2013-8-10 00:37:48

calbee1128 發表於 2013-8-10 00:22
師兄咁講,係唔係峰皇獎照落,豆豆加到200ml就停

加到幾多就體你個缸啦,  基本體no3 po4 來加

想大餵突餵就加多d,比較少餵就加少d。
作者: calbee1128    時間: 2013-8-10 12:17:25

昨晚情況

http://youtu.be/AkmMgCcfSuE
作者: calbee1128    時間: 2013-8-11 23:50:49

琴日照原定計畫加左20ml 豆豆,total 豆豆110ml
炭100ml
換左18L rodi 水, 咸度1.023 (rc 鹽)換完水加左支峰皇漿,原先有塊平板生物石喺沙缸,都俾我掉埋
平時補淡都係用rodi補落尾倉

今日數據如下:

No2 = 0 ppm
No3 = 25 ppm
Mg = 1200 ppm
Ca = 500 ppm
Kh = 9.5 meq/L

究竟邊到出錯左

作者: chihim    時間: 2013-8-12 07:59:29

rc 鹽 1.023   kh9.5 鎂1200 鈣500 真系唔正常播。。

你自己落過鈣吖?   rc 開水 出來 鹽度1.023 無可能有500鈣播。。

no3 25 甘po4 呢?
作者: chihim    時間: 2013-8-12 08:06:27

體翻你個 video d水 真系好白濛濛, 峰皇漿唔好加住魯,豆都唔好加住先。

用rodi 換下水,no3 好快回落。
作者: calbee1128    時間: 2013-8-12 08:42:06

chihim 發表於 2013-8-12 08:06
體翻你個 video d水 真系好白濛濛, 峰皇漿唔好加住魯,豆都唔好加住先。

用rodi 換下水,no3 好快回落。 ...

咁師兄私應該每日換少少定, 一次過換多少少呢?
作者: calbee1128    時間: 2013-8-12 08:44:00

[quote]chihim 發表於 2013-8-12 07:59
rc 鹽 1.023   kh9.5 鎂1200 鈣500 真系唔正常播。。

你自己落過鈣

我自己咩都冇落過

作者: calbee1128    時間: 2013-8-12 08:48:34

會唔會係石出事, 但我又見佢出緊紫苔

作者: chihim    時間: 2013-8-12 10:24:38

石無事,你無q過石,裡面有機物太多者

化淡打濕泡,換下水,估計好快會清翻。 菌唔好落住魯。。

換水 你開缸到現在無換過? 米換走20%。。 之後可以一星期換10%

又可以兩星期換20%,再唔系一個月換30%。。   我就懶過鬼 一個月換10%。。水量大無計
作者: calbee1128    時間: 2013-8-12 10:41:16

暫時換過兩次水, 兩次都係18L 左右, 第一次係上星期二(8/6), 第二次係星期六 (08/10)

另外想問下師兄們, 大家係用咩容器儲起 RODI 水既呢? 我發現水放左一陣會又好低TDS值上到百幾
作者: chihim    時間: 2013-8-12 11:00:26

calbee1128 發表於 2013-8-12 10:41
暫時換過兩次水, 兩次都係18L 左右, 第一次係上星期二(8/6), 第二次係星期六 (08/10)

另外想問下師兄們 ...

無可能。。。我ro 水 tds 3 開出來放一個月都系3。。 無密封播

你裝水個容器唔乾淨吖??
作者: calbee1128    時間: 2013-8-12 11:12:35

chihim 發表於 2013-8-12 11:00
無可能。。。我ro 水 tds 3 開出來放一個月都系3。。 無密封播

你裝水個容器唔乾淨吖??

師兄你係用咩容器架?
作者: chihim    時間: 2013-8-12 12:12:39

calbee1128 發表於 2013-8-12 11:12
師兄你係用咩容器架?

補水缸,水桶都有
作者: calbee1128    時間: 2013-8-15 08:52:45

終於水清了, 但有一1件扣,唔開. 會唔會係炭既關係,我200L 水用了100ML 炭
作者: chihim    時間: 2013-8-15 13:05:11

富華碳 我用緊,好多朋友都用緊,唔會影響珊瑚播

再講正常系一比一  你200L 用 100g 米少羅
作者: calbee1128    時間: 2013-8-15 13:12:06

開缸30日唔知點解no3都仲係降唔到, 長期企係25ppm 而家110ml 豆
作者: ymt4    時間: 2013-8-17 11:19:56

加多d石,同E十冇乜生物
就勤D換水,每次約3份1
攪好D水先加生物
作者: ice54885288    時間: 2013-12-3 14:33:52

真架,我都系加炭啲水至清
作者: pca    時間: 2013-12-3 16:33:45

不如試下加個沙樽效果…幾好…

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2