海水領域 SeaFishZone

標題: ATS系統香港好少人用 [打印本頁]

作者: 飛仔    時間: 2013-7-21 21:33:00     標題: ATS系統香港好少人用

好似未見過有香港師兄用呢個系統,
抓文好似對玩LSP幾好咁,好多都講用ATS系統,半年換小小水都OK,對珊瑚無影响。
所以想買個來試下,現有化淡會照開。
請問有無師兄有用?

圖片附件: image.jpg (2013-7-21 21:34:01, 55.55 KB) / 下載次數 75
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg0MjB8MDAxZWI0NTR8MTcxNDgwNzg3MHwwfDA%3D

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-7-21 21:35:04

用過
作者: 飛仔    時間: 2013-7-21 21:44:57

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-21 21:35
用過

效果如何呀?
作者: vsvs    時間: 2013-7-21 21:57:40

用濾沙系統,兩年唔換水都得(用家話...)
香港人要求玩器材,夠新夠勁夠貴先叫好
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-7-21 22:06:55

vsvs 發表於 2013-7-21 21:57

作者: 320    時間: 2013-7-21 23:07:10

Ching I m interest , 呢舊野在那裡買?
作者: 飛仔    時間: 2013-7-21 23:53:58

320 發表於 2013-7-21 23:07
Ching I m interest , 呢舊野在那裡買?

大陸網
作者: ice28720    時間: 2013-7-22 07:45:01

你果件野咁細有鬼效果睇咩!
作者: chihim    時間: 2013-7-22 08:08:02

要真正經得起餵食,先叫有用

整塊ats 一日餵10幾粒糧,珊瑚唔餵, 化淡一樣要開。 甘其實有乜用?

作者: vsvs    時間: 2013-7-22 10:51:02

跟住俾人啫住「養得到未必養得好,尊重生命呀」
「我有朋友24”缸就咁養冇事」.…

試下冇妨喎,唔試一定唔成功,試咗可能會成功,每個缸情況都唔同
依家係你玩系統,唔係跟住系統玩
ATS係有用既,規模要配合生物環境、狀況
作者: yoowicked    時間: 2013-7-22 11:24:22

我用緊e款,一個24W慳電膽搞掂。用左大半年,無再用化氮,150L水滴溜缸十條細魚加LPS。不過有少少野要留意,要加強水流,原本跟來果條喉無乜用。另外當尐藻生多左,有機會尐水係兩邊谷出泥。
作者: nickdo    時間: 2013-7-22 11:46:31

UAS2>UAS>ATS...

http://algaescrubber.net/forums/ ... 4-SantaMonica-SURF2

作者: chihim    時間: 2013-7-22 13:01:08

個缸越多野就越容易比d野玩

又豆又po44 rowa 又ats,其實有無需要

我單用豆都 0 0魯

ats我見人玩到真系化淡都唔需要用,甘米叫有用羅

可以一樣野做得到就用一樣野去做嘛

作者: chihim    時間: 2013-7-22 13:09:45

nickdo 發表於 2013-7-22 11:46
UAS2>UAS>ATS...

http://algaescrubber.net/forums/showthread.php?2794-SantaMonica-SURF2

我都覺uas2 最好
作者: 傻瓜    時間: 2013-7-22 20:47:27

chihim 發表於 2013-7-22 13:09
我都覺uas2 最好

套野唔平.....而且香港冇得賣呢.....
作者: 320    時間: 2013-7-23 15:03:00

I decide to made a ats myself and give up bean and rowa
Just try try haha
作者: 320    時間: 2013-7-23 15:04:48

Cause I likev食物風暴when I feed
作者: newrt    時間: 2013-7-23 21:44:47

我diy整了一個瀑布式在沙缸,開缸近一年,除ATS無用其他嘢
作者: alantml    時間: 2013-7-23 22:54:37

newrt 發表於 2013-7-23 21:44
我diy整了一個瀑布式在沙缸,開缸近一年,除ATS無用其他嘢

Ching 有冇相分享下 thx

作者: chrislaw    時間: 2013-7-24 04:08:16

How much??
And wheer can i buiy it?

作者: newrt    時間: 2013-7-24 07:37:17

alantml 發表於 2013-7-23 22:54
Ching 有冇相分享下 thx

普通長方型缸作沙缸,落水接ATS膠網

圖片附件: ATS2.jpg (2013-7-24 07:33:31, 144.74 KB) / 下載次數 54
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg0OTV8NDQxZWJhZmZ8MTcxNDgwNzg3MHwwfDA%3D

圖片附件: ATS1.jpg (2013-7-24 07:33:19, 115.29 KB) / 下載次數 52
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg0OTR8MDliYjY4NWJ8MTcxNDgwNzg3MHwwfDA%3D

作者: r199818    時間: 2013-7-24 10:31:32

夠簡單,夠直接,可以做多一塊添wo
作者: yoowicked    時間: 2013-7-24 11:15:48

newrt 發表於 2013-7-24 07:37
普通長方型缸作沙缸,落水接ATS膠網

正呀!Ching 你用到3個燈去照?請問你一日開幾耐燈?
請問你塊藻板主要是啡苔?你點樣拆落泥清洗呢?
作者: newrt    時間: 2013-7-24 11:42:59

我在一條6分硬膠喉,用 cut 碟開一條坑,
膠網是用一種立體十字繡,可到賣美術用品的地方買。
膠網一小部分“ sip" 入坑內,頭和尾以一條包膠鉄線固定,
七日以鏟牆用鏟子除藻一次,不用太乾淨,留返一些藻種。
每天照燈約14 小時,與魚缸照燈時間相反。

作者: 320    時間: 2013-7-24 11:57:53

CHING 我YESTERDAY 都攪掂左我O個個了, 所有CONCEPT 差不多和你一樣 HAHA, 我都係跟SANTA MONICA, 不過我會開16個鐘燈, 希望快D 有收成~~
作者: newrt    時間: 2013-7-24 11:58:18

我參考這個外國網址,真正的大師傅,教你做ATS,希望幫到你。
不用花費在 Skimmer,又不用什麼豆豆、除磷酸鹽。硝酸鹽和磷酸鹽都可keep到近0。
留返 $$買支好的珊瑚燈。

http://forum.marinedepot.com/topic89570.aspx

作者: 320    時間: 2013-7-24 11:58:54

不過我只夠位照一邊
作者: newrt    時間: 2013-7-24 12:05:38

320 發表於 2013-7-24 11:57
CHING 我YESTERDAY 都攪掂左我O個個了, 所有CONCEPT 差不多和你一樣 HAHA, 我都係跟SANTA MONICA, 不過我會 ...

一定得!放心!
不過記買 Mg 同 KH tester。 可能因為我小換水,個多月只換50L,
Mg 同 KH會慢慢低,要額外補充返。
作者: chihim    時間: 2013-7-24 12:17:33

ats 高手

其實ats 本來就算系一個獨立系統,唔需要豆  rowa po44 果d

作者: 320    時間: 2013-7-24 14:44:07

Chi lam Ching 其實都係搵d野玩下,自己DIY 下如果行得通又係另一種樂趣及滿足
作者: 320    時間: 2013-7-24 14:45:22

newrt 發表於 2013-7-24 12:05
一定得!放心!
不過記買 Mg 同 KH tester。 可能因為我小換水,個多月只換50L,
Mg 同 KH會慢慢低,要 ...

Ching 水體幾大?

作者: newrt    時間: 2013-7-24 14:47:45

320 發表於 2013-7-24 14:45
Ching 水體幾大?

缸約 300 L 水

圖片附件: [全缸粗珊瑚] tank5.gif (2013-7-24 18:25:56, 84.02 KB) / 下載次數 52
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg1NDJ8NDJkMTU5YjB8MTcxNDgwNzg3MHwwfDA%3D

作者: r199818    時間: 2013-7-24 21:06:05

師兄,想知你塊尿片尺吋有幾大,同埋珊瑚缸餵食情況係點
作者: newrt    時間: 2013-7-24 21:23:04

膠片約 A4 紙大小。
鍾意餵就餵,都餵得多㗎,不用就住就住
作者: chihim    時間: 2013-7-25 15:30:00

newrt 發表於 2013-7-24 21:23
膠片約 A4 紙大小。
鍾意餵就餵,都餵得多㗎,不用就住就住

珊瑚好少,魚都少,還系細魚。。怪唔知得a4 size 都頂得住
作者: newrt    時間: 2013-7-25 15:51:46

ATS 用於高密度FOT效果就真係要揾有興趣的 Ching試吓先知
作者: chihim    時間: 2013-7-25 17:01:41

newrt 發表於 2013-7-25 15:51
ATS 用於高密度FOT效果就真係要揾有興趣的 Ching試吓先知

做大d 肯定得
作者: r199818    時間: 2013-7-25 23:18:51

其實FOT全個底缸或在缸外(室外都得-太陽/日光)做一大塊ATS,固然仲要有足夠生物環,一定可以唔用Skimmer都OK,因為塊ATS上的藻同藻內之生物已經吸了NP同食了水中的雜質,而且亦可以產生到氧氣比魚缸,怕不夠氧氣,只須加氣PUMP打氣去保持住缸內的含氧量就OK
作者: brian    時間: 2013-7-28 15:31:20

我以前有試過在40"FOT用ATS,用兩塊A4 size 的十字繡膠板掛在主缸上,
我仍有用化氮,ATS只是用來輔助,
每日餵食兩次,每次餵的量都幾多,
感覺用了ATS後,主缸的啡苔減少,不用常常刷缸,
水亦較清澈.
作者: r199818    時間: 2013-7-29 07:10:05

如果真係有位,兩三塊A3比FOT,相信一定可以唔用skimmer,到時skimmer可能只當作比氧D魚用,不過香港人邊有咁多位咁玩,外國D鬼佬金魚池,錦理池就係咁玩了
作者: vsvs    時間: 2013-7-29 09:01:20

我覺得如果你個缸不太大,就毋謂整ATS,唔通開燈照板唔洗用電唔會發熱?skimmer查實打走元素也不多
如有以下其中問題條件也不妨建立ATS:
1)最容易的炭源方法也不能控制NO3(莫再講到用沸石系統)
2)密換水有難度,如水量太大或買鹽困難
3)超大量生物負荷
4)資金有限購買高級化氮或UV燈

為咗節省換水時間,細缸不如用"濾沙系統",最最最傳統做法呢
作者: newrt    時間: 2013-7-29 09:02:48

香港人太貪心,又多心!
一個咁細嘅魚缸,根本唔應該養咁多魚
作者: vsvs    時間: 2013-7-29 09:07:20

newrt 發表於 2013-7-29 09:02
香港人太貪心,又多心!
一個咁細嘅魚缸,根本唔應該養咁多魚

香港買野太方便,又平

作者: calbee1128    時間: 2013-8-1 08:56:30

咁其實ats好處係降no3,po4 吸雜質, 又平....好處多多.
但其實ats 有冇壞處呢?

小弟都
作者: ice28720    時間: 2013-8-1 09:53:49

如大量種植當關燈時會減少水中氧氣,會有草菁味,定時要剪草,養殖的空間都幾大,要比多一些原素 等等。
但對於環保方面係好事來、夠自然!
作者: owen    時間: 2013-8-1 14:16:52

草菁味應該幾大.
作者: yoowicked    時間: 2013-8-1 14:45:43

我用左大半年,ATS放底缸,底缸有一小型風扇抽氣,可能因為咁我從未聞到藻腥味,但其實基本上有足夠水流係唔應該有氣味。
作者: 海賊王    時間: 2013-8-2 03:18:37

chihim 發表於 2013-7-25 17:01
做大d 肯定得

太大係會有反效果,你唔了解ATS
作者: calbee1128    時間: 2013-8-2 08:50:52

海賊王 發表於 2013-8-2 03:18

師兄咁其實要做幾大呢,我大約有200L 水
作者: chihim    時間: 2013-8-2 12:45:35

海賊王 發表於 2013-8-2 03:18

我唔識ga,比你知道左添
作者: ming123    時間: 2013-9-18 22:35:43

我冇沙缸用唔用到依件野?
作者: vsvs    時間: 2013-9-19 10:13:17

ming123 發表於 2013-9-18 22:35
我冇沙缸用唔用到依件野?

可以,不過係另一種叫upflow algal scrubber
http://youtu.be/0Nuj_XgcIYU
作者: sunnyman    時間: 2013-12-29 17:17:52

newrt 發表於 2013-7-24 14:47
缸約 300 L 水

請問師兄用幾多W燈照,同主缸既苔有無減少??
作者: newrt    時間: 2013-12-29 22:55:24

我用3個23W。
苔就梗有少少,紫苔有很多
作者: dicky826    時間: 2013-12-30 12:15:41

我都試緊 no3 同po4  讀數 可以 在第2 ~ 3 格左右

IMG_20131223_203641.jpg IMG_20131214_075629.jpg

圖片附件: IMG_20131223_203641.jpg (2013-12-30 12:14:42, 216.29 KB) / 下載次數 52
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzczODR8NTE3MjZhZDJ8MTcxNDgwNzg3MHwwfDA%3D

圖片附件: IMG_20131214_075629.jpg (2013-12-30 12:14:40, 281.11 KB) / 下載次數 52
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzczODN8MGFlOTYxZWZ8MTcxNDgwNzg3MHwwfDA%3D

作者: newrt    時間: 2013-12-30 15:52:01

dicky826 發表於 2013-12-30 12:15
我都試緊 no3 同po4  讀數 可以 在第2 ~ 3 格左右

給你一個小建議。藻網與出水孔之間有空位,很容易水花四濺。
我會剪一塊厚身黑色垃圾膠袋,長度等於你嗰條出水喉,
闊度約6吋,然後掛在出水喉上。因水有張力,膠袋會覆蓋出水孔與藻網
之間空位,貼住藻網,可防止濺起水花。咁就不用以膠片阻隔枱燈,不會減弱光線。
作者: dicky826    時間: 2013-12-30 16:13:29

newrt 發表於 2013-12-30 15:52
給你一個小建議。藻網與出水孔之間有空位,很容易水花四濺。
我會剪一塊厚身黑色垃圾膠袋,長度等於你&# ...

有計喎~!~

不過d 燈咁近海水  驚唔驚 1濺到 就跳制  
作者: newrt    時間: 2013-12-30 16:21:29

所以要用厚垃圾袋,一層唔夠用2層,
我用咗約年半,好安全
作者: dicky826    時間: 2013-12-30 16:32:57

newrt 發表於 2013-12-30 16:21
所以要用厚垃圾袋,一層唔夠用2層,
我用咗約年半,好安全

另外請教下師兄

家下每星期 清理,澡屏生既澡都碎濕濕咁,師兄你個d 係1 抽抽 頭髮咁 定係點?

ps : 顏色也偏啡同有氣泡
作者: newrt    時間: 2013-12-30 16:46:48

有綠有啡,都係唔似絲藻,但無損功效。放心!
作者: 新手魚    時間: 2013-12-31 03:46:40

請問 藻網。。。係普遍一塊 針織布嗎?
作者: newrt    時間: 2013-12-31 09:37:55

新手魚 發表於 2013-12-31 03:46
請問 藻網。。。係普遍一塊 針織布嗎?

其實用咩嘢質料都無所谓,但用塑膠造的立体十字繡就耐用啲。
但記得要用沙紙,令藻網表面粗糙,讓藻類容易生長。
作者: 好一個爸爸    時間: 2013-12-31 09:57:10

我都有興趣用ATS,有外國網友用ATS 太陽光,D 角靚到

但相信要好大面積先有用
作者: 新手魚    時間: 2013-12-31 14:47:38

newrt 發表於 2013-12-31 09:37
其實用咩嘢質料都無所谓,但用塑膠造的立体十字繡就耐用啲。
但記得要用沙紙,令藻網 ...

thx....等我試下先。。。。
作者: alantml    時間: 2014-1-4 18:48:02

係咪用普通D燈照塊藻網就ok?
作者: dicky826    時間: 2014-1-6 13:10:15

alantml 發表於 2014-1-4 18:48
係咪用普通D燈照塊藻網就ok?

最好用  慳電膽啦~黃光個隻

作者: alantml    時間: 2014-1-6 23:10:54

dicky826 發表於 2014-1-6 13:10
最好用  慳電膽啦~黃光個隻

收到
作者: chrislam101    時間: 2014-2-7 02:05:20

vsvs 發表於 2013-7-21 21:57

......
作者: Tough-gate    時間: 2014-3-24 05:24:50

其實有無話一日要照幾耐燈?
作者: dicky826    時間: 2014-3-24 08:54:56

Tough-gate 發表於 2014-3-24 05:24
其實有無話一日要照幾耐燈?

12-18 hour

我照14
同魚缸燈相反

作者: killerfish    時間: 2014-3-24 10:18:08

我一開始就有用ats...hahaha  唔知有冇好定唔好

作者: yuen1022    時間: 2014-3-27 11:19:37

小弟準備試用
想問ATS長開二十四小時得唔得?
作者: newrt    時間: 2014-3-27 11:33:05

yuen1022 發表於 2014-3-27 11:19
小弟準備試用
想問ATS長開二十四小時得唔得?

當然不好。你都不能24小時工作,要休息的!

作者: yuen1022    時間: 2014-3-27 11:37:41

newrt 發表於 2014-3-27 11:33
當然不好。你都不能24小時工作,要休息的!

明白  謝師兄回覆

作者: harry3705    時間: 2015-3-13 16:34:00

其實啲藻五鏟,多藻五會吸得重多野?耐五鏟會有咩反效果?
係咪一定要用慳電膽會好啲?

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2