海水領域 SeaFishZone

標題: 新開缸一問 [打印本頁]

作者: knec0412    時間: 2013-3-20 14:50:02     標題: 新開缸一問

各位ching,小弟想開個RT加仙魚缸,預24寸背滴,最盡100L水(已俾盡),有NACQQ,約20至25lbs生物石,死骨擺2倉,l個l000L做流,NJl200上水,9wUV燈經水冷後出,30w燈,想請問一下是否已足夠?是否一定要加豆豆減N03?如每日落N03,po4減是否0K呢,tKs

作者: chihim    時間: 2013-3-20 16:40:20

豆豆都會減po4 ,還有好多方法減no3 wo。。不過我只用豆豆,其他無用過。
作者: kenny819    時間: 2013-3-20 21:42:38

rt 用uv 同用死骨好以 吾好wo
30w燈 應該吾夠  豆豆 有2種 1種話減no3 po4 但個人覺得
減no3  ok 第二種就尊降po4 幾有用 想知邊到買就 問隔離post 啤仔
我吾記得
作者: knec0412    時間: 2013-3-20 22:54:23

kenny819 發表於 2013-3-20 21:42
rt 用uv 同用死骨好以 吾好wo
30w燈 應該吾夠  豆豆 有2種 1種話減no3 po4 但個人覺得
減no3  ok 第二種就 ...

Ching, 想請問一下點解5好用UV燈?乜5係可剎青台咩?
作者: knec0412    時間: 2013-3-20 22:55:14

另外想請問一下要用幾多w燈呢?tks
作者: kenny819    時間: 2013-3-20 23:01:58

knec0412 發表於 2013-3-20 22:55
另外想請問一下要用幾多w燈呢?tks

睇個缸幾高 同養乜lo
作者: kenny819    時間: 2013-3-20 23:03:07

knec0412 發表於 2013-3-20 22:54
Ching, 想請問一下點解5好用UV燈?乜5係可剎青台咩?

仲剎埋其他有益野ma

作者: knec0412    時間: 2013-3-20 23:36:29

kenny819 發表於 2013-3-20 23:01
睇個缸幾高 同養乜lo

諗住只養朱肉,圓帽,草皮同扭扣,5知足5足夠呢?缸高20寸
作者: knec0412    時間: 2013-3-20 23:38:35

kenny819 發表於 2013-3-20 23:03
仲剎埋其他有益野ma

原來係甘,甘真是要認真諗諗,因我同厠水,重諗住用uv燈穩陣Dtim
作者: vsvs    時間: 2013-3-21 07:25:05

knec0412 發表於 2013-3-20 23:38
原來係甘,甘真是要認真諗諗,因我同厠水,重諗住用uv燈穩陣Dtim

我用廁所水,有UV,已經第三個缸…
作者: chihim    時間: 2013-3-21 08:20:40

uv 我就無用過,不過我見都唔系少人用uv,我見有人話會殺埋銷化菌,唔錯。。

但銷化菌系石頭上面同埋沙裡面。。系水中游離的好像。。無幾多
作者: knec0412    時間: 2013-3-21 09:23:22

tks all ching,甘想請問22寸深,30w燈夠光嗎?如只養上述珊瑚,tks
作者: vsvs    時間: 2013-3-21 09:46:18

chihim 發表於 2013-3-21 08:20
uv 我就無用過,不過我見都唔系少人用uv,我見有人話會殺埋銷化菌,唔錯。。

但銷化菌系石頭上面同埋沙裡 ...

作者: vsvs    時間: 2013-3-21 09:53:50

knec0412 發表於 2013-3-21 09:23
tks all ching,甘想請問22寸深,30w燈夠光嗎?如只養上述珊瑚,tks

30W,睇你用咩燈種,應該係LED?
如果30粒每粒1W,可穿透能力有限,
10粒3W又唔同,6粒5W又唔同,3粒10W又不一樣...
圓帽豬肉都食光.....鈕扣睇你養邊種,多種不同對光需求
作者: knec0412    時間: 2013-3-21 10:20:36

chihim 發表於 2013-3-21 08:20

但銷化菌系石頭上面同埋沙裡 ...

Ching, 我諗住清缸底,因易打理。生物石約25至30lbs,倉內放珊瑚骨,甘0k嗎I
作者: knec0412    時間: 2013-3-21 10:23:21

vsvs 發表於 2013-3-21 09:53
30W,睇你用咩燈種,應該係LED?
如果30粒每粒1W,可穿透能力有限,
10粒3W又唔同,6粒5W又唔同,3粒10W又不一 ...

Ching, LED燈,3粒,每粒10w,如須強光是否應放中間偏上俾佢地吸光較好呢?扭扣只養普通細種扭扣
作者: chihim    時間: 2013-3-21 10:47:01

knec0412 發表於 2013-3-21 10:20
Ching, 我諗住清缸底,因易打理。生物石約25至30lbs,倉內放珊瑚骨,甘0k嗎I

珊瑚骨 養珊瑚正常都唔放 wo。。

石頭這個,我就中意少石。。  我40寸 用左60"磅甘大把。。

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-3-21 10:54:09

chihim 發表於 2013-3-21 10:47

石頭這個,我就中意少石。。  我40寸 用左60"磅甘大把。。

你幾時教下我養
作者: knec0412    時間: 2013-3-21 11:22:11

chihim 發表於 2013-3-21 10:47

Ching,甘請問一下你用咩設備養菌?係咪魚數量好少?如擺位有限,可否建議一下如何放豆豆樽呢?我係背滴,24x15x20,中間位放化淡,NJ1200上水,另外加l個1200駁UV加推水冷,1至2個日生1000做流,tks ching
作者: chihim    時間: 2013-3-21 11:22:36

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-3-21 10:54
你幾時教下我養

教你擺石陣?!
作者: chihim    時間: 2013-3-21 12:10:43

我見ching 行zv 系統 石頭超少都可以保持no3 0 po4 0.003 用hana check 的

甘我就聯想到 d菌 其實唔需要甘多石頭都ok。 我行豆 溝沙 已經張no3 減到0.2 po4 用salifert 體系透明藍 等於0.00x

其他問題。。都系等vsvs 大師回答。。我好多野自己未搞過 唔甘講。。哈哈

作者: chihim    時間: 2013-3-21 12:17:00

我魚現在5寸耳班一條, 青魔仔8條 3寸黃吊3條 我餵珊瑚餵魚無手軟ga。。

都系多得豆豆。。
作者: vsvs    時間: 2013-3-21 13:02:31

chihim 發表於 2013-3-21 12:10
我見ching 行zv 系統 石頭超少都可以保持no3 0 po4 0.003 用hana check 的

甘我就聯想到 d菌 其實唔需要 ...

我只不過將我失敗經驗分享下
失敗大師
作者: vsvs    時間: 2013-3-21 13:11:49

knec0412 發表於 2013-3-21 10:20

我以前試過放骨,NO3真係會高企,
簡單24"缸,只需要化氮同生物石可以,另加biopellet更好(換水次數可少啲,你估成日換水易咩)
至於蛋白包,活性炭,PO4X4豆,藥水,VOLKA,日後自己覺得有乜問題就用乜,正所云養到同養得好係兩回事,你自己接受邊套就邊套

作者: vsvs    時間: 2013-3-21 13:15:22

knec0412 發表於 2013-3-21 10:23
Ching, LED燈,3粒,每粒10w,如須強光是否應放中間偏上俾佢地吸光較好呢?扭扣只養普通細種扭扣

現時好似冇真正單塊晶片10W藍光呀,白色就有
單靠透鏡唔太理想
作者: knec0412    時間: 2013-3-21 14:01:18

vsvs 發表於 2013-3-21 13:11
我以前試過放骨,NO3真係會高企,
簡單24"缸,只需要化氮同生物石可以,另加biopellet更好(換水次數可少&#21 ...

tks Ching, 另外請問一下biopellet中文係咩ar,tks
作者: knec0412    時間: 2013-3-21 14:02:42

vsvs 發表於 2013-3-21 13:15
現時好似冇真正單塊晶片10W藍光呀,白色就有
單靠透鏡唔太理想

E,5通又俾人點?因支燈係DlY,架生同魚舖D人買
作者: vsvs    時間: 2013-3-21 14:25:20

knec0412 發表於 2013-3-21 14:02
E,5通又俾人點?因支燈係DlY,架生同魚舖D人買

我都唔肯定,最近我都DIY LED
買到CREE10W白光7500K,藍光最大只有5W(單塊晶片計)
望其他師兄解答
作者: vsvs    時間: 2013-3-21 14:25:59

knec0412 發表於 2013-3-21 14:01
tks Ching, 另外請問一下biopellet中文係咩ar,tks

即係"豆豆"
作者: knec0412    時間: 2013-3-21 15:01:46

vsvs 發表於 2013-3-21 14:25
即係"豆豆"

Ching, 可否介紹一下有冇邊一隻既豆豆樽同NACQQ差5多大小既size呀,因缸位有限,tks
作者: vsvs    時間: 2013-3-21 16:10:50

你搵下NP通心粉 討論
作者: knec0412    時間: 2013-3-21 16:18:39

vsvs 發表於 2013-3-21 16:10
你搵下NP通心粉 討論

Tks ching
作者: nickdo    時間: 2013-3-21 16:36:48

你手中 LED 9 成係大陸多芯片珠... 麻麻地.

所謂10W, 5W, 3W. 講緊係MAX DRIVING POWER
一般大家講緊CREE 3W XPE, 多數只用700ma去推, 3.3v*700ma = 2.31w, MAX係1000ma(3.5v). = 3.5x1000=3.5w
一般大家講緊CREE 5W XTE, 多數只用700~1000ma去推, 3.0v*700ma~1000ma = 2.1W ~ 3W, MAX係1500ma(3.4v). 3.4*1500 = 5.1W
一般大家講緊CREE 10W XML, 多數只用700~1500ma去推, 2.9v*700ma~3.1v*1500ma = 2.03W ~ 4.65W, MAX係 3.35 * 3000 = 10.05W

幾多W只係視乎你用幾多電流去推. 講幾多W基本係無意義的. 大陸野都可以推到好高火數, 但效能好弱雞, 所以最重要係睇用咩野燈珠.

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2