海水領域 SeaFishZone

標題: 過淡唔記得左,出事了 [打印本頁]

作者: turbochan1987    時間: 2013-2-14 02:32:04     標題: 過淡唔記得左,出事了

琴日幢仔意外地過淡過左成個鐘。。。唉,而家條邊冇左藍色,前鰭夾唔反埋,唔用果時都打開左,有變白同開叉。不過前後move都ok。不過條魚游果時硬曬咁既樣。有頭下尾高既樣

但係對我只手好有同好快反應,所以應該唔係呆。

係咪已經永久受損?有冇師兄有我呢咁白痴既經驗?

我想知會唔會過一排自己好返。。。唔該各位師兄!!
作者: ice28720    時間: 2013-2-14 02:46:50

浸成個鐘都好傷下!現在你比牠安靜地方休養吧。
作者: ice28720    時間: 2013-2-14 02:53:07

還有每次過淡時記住要計時和在現場
作者: tina_leung424    時間: 2013-2-14 03:13:29

我覺得就算過淡五分鐘, 條魚都好傷, 落缸後都怕佢唔惦
作者: turbochan1987    時間: 2013-2-14 03:23:39

唉,成件事有排講,因為我本身都冇諗過過淡,成件事係一個意外同失誤。我最想知佢重會唔會好得反。其實琴日出事果時我以為佢過唔到今朝。但我確實佢反應係好反好多,但係我就唔知會唔會機能上回復正常。如果有師兄知點做就麻煩幫下小弟,謝謝各位
作者: boar36    時間: 2013-2-14 07:52:13

師兄,祝你條棟仔做日康復啦!
以後切記過淡頂多十分鐘,唔喺就就會同你講拜拜。我試過將條太后過淡十五分鐘,結果放返落咸水後即死,好很肉赤!
不過,師兄都唔使擔心,照你描述,你條棟仔都非常硬淨,情況好轉中,應該可以大步攬過,比啲時間佢啦!
記得定時  update 一吓呀!
作者: ybkwok    時間: 2013-2-14 08:26:15

仲有反應既就應該無問題,唔好搞佢,
等佢慢慢復元!
作者: peterleung    時間: 2013-2-14 08:43:05

過淡時有冇打氣呀!現時最好先篩起,會快無事的.
經已很多年沒為魚魚過淡,覺得不大重要的了.
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-14 09:01:01

ybkwok 發表於 2013-2-14 08:26
仲有反應既就應該無問題,唔好搞佢,
等佢慢慢復元!

你有咁早起身答問題呀
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-14 09:02:59

boar36 發表於 2013-2-14 07:52
師兄,祝你條棟仔做日康復啦!
以後切記過淡頂多十分鐘,唔喺就就會同你講拜拜。我試過將條太后過淡 ...

你又做咩過成十五分鐘貢多呀。六分鐘。分幾次過好d. 我新買既藍仔。都冇過淡。
作者: iphone5    時間: 2013-2-14 09:18:48

peterleung 發表於 2013-2-14 08:43
過淡時有冇打氣呀!現時最好先篩起,會快無事的.
經已很多年沒為魚魚過淡,覺得不大重要的了.

唔係可以殺UFO咩?
作者: peterleung    時間: 2013-2-14 09:40:55

iphone5 發表於 2013-2-14 09:18
唔係可以殺UFO咩?

對付ufo用銅藥可以了.
以前為新魚過淡,並加上甲基藍,亦試過整整一個月,全缸由鹹轉淡,再由淡轉回鹹水,總之人家說甚麼,便有樣學樣,回想起來,做的實在太多,苦了自己,日子久了,經驗累積下來,返而變得更懶,除了餵魚保持以往的勤快之外,機乎甚麼都不大起勁去做.
作者: peterleung    時間: 2013-2-14 10:10:33

天時寒冷為魚兒做過淡,一些程序是要先估好的,例如淡水的水溫,可加熱水調教,要先打大氣,好讓氯氣消散,期間亦要打氣,令過淡的魚兒因受壓而變得呼吸急速困難,提供多點氧氣.雖然是點點小節,但較弱的魚兒都會有影響.
作者: bluetang    時間: 2013-2-14 10:31:40

peterleung 發表於 2013-2-14 09:40
以前為新魚過淡,並加上甲基藍,亦試過整整一個月,全缸由鹹轉淡,再由淡轉回鹹水,總之 ...

叫 ching 做銅藥大師, 真係當之無愧
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-14 10:31:58

peterleung 發表於 2013-2-14 10:10
天時寒冷為魚兒做過淡,一些程序是要先估好的,例如淡水的水溫,可加熱水調教,要先打大氣,好讓氯氣消散,期間亦 ...

作者: peterleung    時間: 2013-2-14 10:43:21

bluetang 發表於 2013-2-14 10:31
叫 ching 做銅藥大師, 真係當之無愧

愧不敢當!對付寄生蟲,除了鰓蟲有抗藥性外,銅至今仍然是最有效的,過去的六年中不停使用,至今仍沒發覺任何不妥,可以繼續作為看門藥.
作者: turbochan1987    時間: 2013-2-14 10:57:52

其實我本來用廁所水養,都好耐架啦,咁我見到條魚好似有少少白點又唔想用藥咪用AB桐囉。咁車完條魚落去呆呆地以為新環境姐。點知越睇越唔得,一睇原來廁所水唔知幾時轉左淡水。即時車反落江,再睇!頂,得果1.010,係衝動既情況下半個鐘內由1.000去1.010再去反1.020

未死。。。其實已經係奇蹟
作者: ybkwok    時間: 2013-2-14 11:02:32

我係wingk960 發表於 2013-2-14 09:01
你有咁早起身答問題呀

去廁所呀!
作者: ybkwok    時間: 2013-2-14 11:04:38

peterleung 發表於 2013-2-14 09:40
以前為新魚過淡,並加上甲基藍,亦試過整整一個月,全缸由鹹轉淡,再由淡轉回鹹水,總之 ...

乜唔係銅薬醫白點,過淡治UFO咩?
作者: iphone5    時間: 2013-2-14 11:07:34

peterleung 發表於 2013-2-14 10:43
愧不敢當!對付寄生蟲,除了鰓蟲有抗藥性外,銅至今仍然是最有效的,過去的六年中不停使用,至今仍沒發覺任何不 ...

長期用銅唔驚有抗藥性咩??
作者: boar36    時間: 2013-2-14 11:53:14

我係wingk960 發表於 2013-2-14 09:02
你又做咩過成十五分鐘貢多呀。六分鐘。分幾次過好d. 我新買既藍仔。都冇過淡。

哎 .............   呢啲咪喺叫做好做唔做囉,陸雲庭睇相!!
所以自始之後,新魚過淡都喺 6-8 分鐘之內,有時直頭唔 Q 過。
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-14 12:05:06

boar36 發表於 2013-2-14 11:53
哎 .............   呢啲咪喺叫做好做唔做囉,陸雲庭睇相!!
所以自始之後,新魚過淡都&#2 ...

其實我Q魚時.如果唔見佢FING頭同擦鰓.我就唔過淡了.
因為過淡真係幾危.
作者: peterleung    時間: 2013-2-14 12:19:02

ybkwok 發表於 2013-2-14 11:04
乜唔係銅薬醫白點,過淡治UFO咩?

銅是殺菌、殺蟲劑,所以有時對付爛肉也有效,每種寄生蟲的生態有所不同,不象白點成熟脫落魚體,在短時間內大量繁殖,但有一共通點,只要浮游水中,不受患魚分泌物保護,便會給銅殺掉.
治理ufo所以用淡水,是要迫使牠們現形,脫離魚體,亦是確診的方法,但處理上用銅藥還是較為簡單而有效的.
作者: Teddy    時間: 2013-2-14 12:23:43

過淡時1定會較鬧鍾
作者: peterleung    時間: 2013-2-14 12:24:46

iphone5 發表於 2013-2-14 11:07
長期用銅唔驚有抗藥性咩??

鰓蟲對銅有抗藥性,是從藥廠那裡聽聞的,但對白點蟲則沒這個說法,否則藍十字早便執笠了.

http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_about_copper.html
作者: bluetang    時間: 2013-2-14 12:26:45

peterleung 發表於 2013-2-14 10:43
愧不敢當!對付寄生蟲,除了鰓蟲有抗藥性外,銅至今仍然是最有效的,過去的六年中不停使用,至今仍沒發覺任何不 ...

咁鰓蟲應該點搞好呢
作者: ybkwok    時間: 2013-2-14 12:38:51

bluetang 發表於 2013-2-14 12:26
咁鰓蟲應該點搞好呢

好似係用AZOO 殺箘水
作者: peterleung    時間: 2013-2-14 12:50:56

bluetang 發表於 2013-2-14 12:26
咁鰓蟲應該點搞好呢

可以用"Azoo"治體外寄生蟲錠,亦可以行1.01半個月.習慣上我仍然是換水用銅,感覺可控制得到,反正又不是經常發生的事.
作者: bluetang    時間: 2013-2-14 13:05:24

ybkwok 發表於 2013-2-14 12:38
好似係用AZOO 殺箘水

作者: bluetang    時間: 2013-2-14 13:08:07

peterleung 發表於 2013-2-14 12:50
可以用"Azoo"治體外寄生蟲錠,亦可以行1.01半個月.習慣上我仍然是換水用銅,感覺可控制得到,反正又不是經常 ...

作者: iphone5    時間: 2013-2-14 13:10:20

peterleung 發表於 2013-2-14 12:50
可以用"Azoo"治體外寄生蟲錠,亦可以行1.01半個月.習慣上我仍然是換水用銅,感覺可控制得到,反正又不是經常 ...

唔敢試..
試過一次過反缸..

都係Q好先入缸
作者: iphone5    時間: 2013-2-14 13:10:20

唔敢試..
試過一次過反缸..

都係Q好先入缸
作者: peterleung    時間: 2013-2-14 13:21:53

iphone5 發表於 2013-2-14 13:10
唔敢試..
試過一次過反缸..

Q魚是個好習慣,最緊要還是"安心"呢,其實反缸的原因甚多,新魚因素只不過是其中之一.
作者: alan@aqua    時間: 2013-2-19 15:40:45

CHING, 我養番魚才幾個月,已經同你一樣.....懶!!
作者: alan@aqua    時間: 2013-2-19 15:45:29

boar36 發表於 2013-2-14 11:53
所以自始之後,新魚過淡都&#2 ...

嘩...我最多過4-5分鐘ONLY!
作者: pyhui    時間: 2013-2-19 16:59:14

鰓蟲吾係應該用TDC或福爾馬林?

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2