海水領域 SeaFishZone

標題: 甜甜圈問題 [打印本頁]

作者: sang    時間: 2013-2-13 12:42:43     標題: 甜甜圈問題

因新買甜圈開始燒,想問燈光,水流,放位?在網上很少知料。
作者: ice28720    時間: 2013-2-13 13:29:20

1.燈光最好用 T5HO 藍和紫色照。
2.放的位置在缸底。
3.水流中至中上流。
4.畏食可以用夾,夾住隻蝦乾放進甜圈中間口部。
作者: ice28720    時間: 2013-2-13 13:34:10

還有養甜圈,巴里腦,富士腦,格仔腦,猫眼腦  等等腦科!最好魚缸水係肥水。
作者: Fatboy_rx    時間: 2013-2-13 15:03:06

暗位,慢流,易養,師兄講吓你的設備
作者: sang    時間: 2013-2-13 21:38:20

24寸方缸,120wled,Mb5.5化氮,coneh2造流,放缸底中間位
作者: vsvs    時間: 2013-2-14 15:04:31

新買開始燒,係咪已經唔好態?如果水質穩定,除非餓死機會大啲,慢慢瘦到見骨,個時一定要餵返肥先長肉
養腦要肥水先好,餵多啲魚吧,每星期我都會餵
作者: sang    時間: 2013-2-14 22:51:47

作者: 320    時間: 2013-2-15 22:03:53

vsvs 發表於 2013-2-14 15:04
新買開始燒,係咪已經唔好態?如果水質穩定,除非餓死機會大啲,慢慢瘦到見骨,個時一定要餵返肥先長肉
養 ...

100% agree我就係為左甜甜放棄千手!
作者: 320    時間: 2013-2-15 22:03:54

養 ...

100% agree我就係為左甜甜放棄千手!
作者: heary    時間: 2013-2-16 00:05:32

養 ...

乜數據為之肥水?
餵多d魚最終變NO3叫肥水?
作者: chihim    時間: 2013-2-16 01:38:43

同問∼∼  理論上甜甜生長既地方 NO3 Po4  非常非常低

但事實就系 NO3 Po4  非常非常低的話又生的吾太好播。。

作者: vsvs    時間: 2013-2-16 09:10:24

heary 發表於 2013-2-16 00:05
乜數據為之肥水?
餵多d魚最終變NO3叫肥水?

含有機物

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2