海水領域 SeaFishZone

標題: 生物石 VS 生物環 [打印本頁]

作者: 司空火兒    時間: 2013-1-6 20:21:02     標題: 生物石 VS 生物環

最近發現好多魚友對呢2樣野好似有d誤解,所以開個post比大家交流下

FOT=一定要用生物環?
RT=一定要用生物石?
答案=錯得好嚴重

已小弟的經驗話比我知,無論用生物石/生物環/2溝/2樣都冇用,都可以養到FOT/RT的
(不要同我講用左咩咩D魚/珊瑚就會靚D,要令魚同珊瑚靚D根本唔會關呢2樣野事..而係食物,營養)

生物石係天然的,養菌速度慢,但成熟左比生物環強,需要充足水流通過=等同大海
生物環係人工的,養菌速度快,但用耐左比生物石弱,需要放入沙缸/濾桶=等同魚池

小弟24寸FOT 350升水 全缸生物石+沙缸全生物石,1粒生物環都冇,但有932條小丑魚
48寸RT 550升水 全缸生物石+沙缸全生物石,1粒生物環都冇,有26條魚

2個缸都係每個星期每缸換2桶水(大約共40升)

大家都分享下呢2樣野你點決選,同日常打理

作者: fung5900    時間: 2013-1-6 20:49:09

其實各施各法,結果係成功就得.
仲係932...仲唔放咁D.
作者: brian    時間: 2013-1-6 21:01:40

24寸缸養咁多魚好勁喎
作者: 612612    時間: 2013-1-6 21:04:46

作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-6 21:27:12

我就養左幾年魚.都一直係2樣野都有.有幾舊石都用左成3年幾了./其實我養魚好簡單,亦冇研究.用既方法都係大家用既方法.只要OK方便我就會用.唔會攪其他D特別方法.因實在冇咁既時間黎俾我証明.所以都係OK就得了.

日常維護都係個個星期都換一桶水.月尾換就2桶.個個星期清理沙底.半年必洗環.化氮上水必拎出黎大洗.
因為我自己住既屋都唔想周圍都係屎.所以我會經常清理.
生物石其實早知就有過濾效用.但有時真係較難打理.先用多點生物環.
好似我老大.佢養魚都冇用環.個時我真係覺得好奇怪.但事實話俾我知.真係得喎.
只係覺得有環做咩唔用環.要用D大家都唔係太清楚既方法養咁啫.
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-1-6 21:35:50

其實用邊樣都無所為,最緊要係心機時間,細心觀察佢既一舉一動,都會話比你知是否健康
作者: everest    時間: 2013-1-6 21:42:30

環同石都有用,換水不定期,返屋就換下!
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 00:15:30

fung5900 發表於 2013-1-6 20:49
其實各施各法,結果係成功就得.
仲係932...仲唔放咁D.

我就黎要突破1000條了
已經放左好多了,每個月放2XX條,但每個月產返3XX條...
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 00:15:53

brian 發表於 2013-1-6 21:01
24寸缸養咁多魚好勁喎

見笑了
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 00:20:51

我係wingk960 發表於 2013-1-6 21:27
我就養左幾年魚.都一直係2樣野都有.有幾舊石都用左成3年幾了./其實我養魚好簡單,亦冇研究.用既方法都係大家 ...

作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 00:21:48

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-6 21:35
其實用邊樣都無所為,最緊要係心機時間,細心觀察佢既一舉一動,都會話比你知是否健康。

無錯,其實真係2種都冇所謂,最緊要心機同時間
作者: swtam    時間: 2013-1-7 11:18:55

師兄,多謝分享!
請問有冇check過兩個缸NO3分別係幾多?
作者: swtam    時間: 2013-1-7 11:19:06

師兄,多謝分享!
作者: iphone5    時間: 2013-1-7 12:49:17

小弟的經驗話比我知,無論用生物石/生物環/2溝/2樣都冇用,都可以養到FOT/RT的

兩樣都冇可以養到魚咩!??!
作者: lai5201314    時間: 2013-1-7 13:05:50

RT 其實係唔用得環定係點?定RT除左石之外冇其他選擇??
根據上述資料fot 應該係兩樣或兩溝都得吧?
~_~在下做左咁耐功課到頭來好似乜都冇學倒咁

作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 18:18:19

swtam 發表於 2013-1-7 11:18
師兄,多謝分享!

我好耐好耐都冇CHECK過水了,只會換水開鹽時CHECK鹽度而已..
數值只可作參考,不能作準的,
不停追逐數字,不如多D時間去觀察D魚仔/珊瑚,
當有事時,佢地比你既答案往往最準確的
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 18:20:51

iphone5 發表於 2013-1-7 12:49
小弟的經驗話比我知,無論用生物石/生物環/2溝/2樣都冇用,都可以養到FOT/RT的

兩樣都冇可以養到魚咩!??!

點解唔得??
我老虎有11條魚仔..放左係鹽桶3個月,只係得1粒氣石..每星期換100%主缸水而已..一條都冇死過

圖片附件: IMG_1718.JPG (2013-1-7 18:20:44, 74.1 KB) / 下載次數 63
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTgzMjl8MzdhYmZlOTF8MTcxNDczODAwNnwwfDA%3D

作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 18:24:27

lai5201314 發表於 2013-1-7 13:05
RT 其實係唔用得環定係點?定RT除左石之外冇其他選擇??
根據上述資料fot 應該係兩樣或兩溝都得吧?
~_~在下 ...

生物環就係養菌快同多,放出黎既no3,po4就會多
no3,po4係會對珊瑚唔好的..超標的話珊瑚會慢慢死掉的..
rt除左生物石,仲可以用珊瑚碎,珊瑚骨
作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-7 19:11:10

司空火兒 發表於 2013-1-7 18:24
生物環就係養菌快同多,放出黎既no3,po4就會多
no3,po4係會對珊瑚唔好的..超標的話珊瑚會慢慢死掉的..
r ...

其實我話2樣都養到魚.但有時都要睇下自己需要D咩野.養魚用環,RT就用石加設備.呢個係最簡單又直接既答案.
我就最憎有D人.問養魚.人地就教用環.
跟手就走幾個高手出黎話點解用石唔得.我都用梗喎.我又養到既.過濾都冇又養到.豬而此類既答案.
對問題完全幫唔到手.只係想俾人知道自己有幾勁.我真係好憎呢D契弟.唉.又勞氣左.都係算了.
世界上着實有太多世外高人我係睇唔到既.
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 19:52:38

我係wingk960 發表於 2013-1-7 19:11
其實我話2樣都養到魚.但有時都要睇下自己需要D咩野.養魚用環,RT就用石加設備.呢個係最簡單又直接既答案.
...

唔洗咁勞氣既,養魚都係求開心,大家討論下姐
有人用開石=>養到
有人用開環=>養到
有人用2溝=>養到
有人咩都唔用=>養到
咁大家咪開心晒囉,唔好咁執著啦,放鬆下啦香港人
作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-7 20:15:09

司空火兒 發表於 2013-1-7 19:52
唔洗咁勞氣既,養魚都係求開心,大家討論下姐
有人用開石=>養到
有人用開環=>養到

做得香港人又點會放得鬆吖.
窮既香港人就更難放得鬆了.
你睇下香港依家立立亂.
作者: nickcw    時間: 2013-1-7 20:30:02

大開眼界, 咁養海水魚咪好簡單, 清缸打氣每周換水...............
作者: 海賊王    時間: 2013-1-7 20:38:13

我係wingk960 發表於 2013-1-7 20:15
你睇下香港依家立立亂.{:6_159: ...

其實香港的命運根本無得改變,係遲早問題,除非中國比人打多次

所以唔好再比自己壓力了
人地點答,笑下就過,係最好方法
千其唔好動氣

作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-7 20:53:26

海賊王 發表於 2013-1-7 20:38

所以唔好再比自己壓力了

人始終都要有D氣既.唔係好易玩完.只要自己能放能收就OK了.
作者: ice28720    時間: 2013-1-7 21:11:06

e樣野我都覺!行樓梯都比人推
作者: iphone5    時間: 2013-1-7 21:34:52

司空火兒 發表於 2013-1-7 18:20
點解唔得??
我老虎有11條魚仔..放左係鹽桶3個月,只係得1粒氣石..每星期換100%主缸水而已..一條 ...

但如果係魚缸

養下仙碟..

呢招work唔work先?
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 23:31:11

亂唔亂唔到我地選擇的,自己開心咪得囉
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 23:31:58

nickcw 發表於 2013-1-7 20:30
大開眼界, 咁養海水魚咪好簡單, 清缸打氣每周換水...............

要多D留意佢地比咩反應你
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 23:32:11

海賊王 發表於 2013-1-7 20:38

所以唔好再比自己壓力了

作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 23:32:44

ice28720 發表於 2013-1-7 21:11
e樣野我都覺!行樓梯都比人推

你幾時比人推落樓梯??
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-7 23:33:32

iphone5 發表於 2013-1-7 21:34
但如果係魚缸

養下仙碟..

咁就睇你功力啦
作者: bluetang    時間: 2013-1-7 23:54:04

司空火兒 發表於 2013-1-7 23:33
咁就睇你功力啦

日曰换水算唔算係功力
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-8 00:48:32

bluetang 發表於 2013-1-7 23:54
日曰换水算唔算係功力

呢種叫勤力

作者: nickcw    時間: 2013-1-8 20:49:00

司空火兒 發表於 2013-1-7 23:31
要多D留意佢地比咩反應你

咁就試試看 Thx !!!
作者: sung    時間: 2013-1-9 14:08:29

司空師兄請問你有冇落鈣水,典水,海水素等等補給品!!
作者: bluetang    時間: 2013-1-9 14:53:49

司空火兒 發表於 2013-1-8 00:48
呢種叫勤力

咁即係冇功力可言
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 15:10:02

sung 發表於 2013-1-9 14:08
司空師兄請問你有冇落鈣水,典水,海水素等等補給品!!

3樣都有,仲有綠水
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 15:12:16

bluetang 發表於 2013-1-9 14:53
咁即係冇功力可言

功力=經驗堆砌而成的
作者: ybkwok    時間: 2013-1-9 15:13:51

司空火兒 發表於 2013-1-9 15:10
3樣都有,仲有綠水

路過一問,鈣水同碘水對FOT 有咩幫助?
作者: bluetang    時間: 2013-1-9 15:28:33

司空火兒 發表於 2013-1-9 15:12
功力=經驗堆砌而成的

咁用你太太既方法再要加什麼功力才可養活仙蝶
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 16:01:55

ybkwok 發表於 2013-1-9 15:13
路過一問,鈣水同碘水對FOT 有咩幫助?

落左,感覺D魚強壯D
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 16:06:45

bluetang 發表於 2013-1-9 15:28
咁用你太太既方法再要加什麼功力才可養活仙蝶

其實...唔用器材,就要用好多時間...
器材越多,用既時間就相對越小....
咩都唔用我覺得係養到仙蝶的...但時間唔可能咁長..
如果有師兄咩都唔用,仙蝶養到3個月上,請各位師兄分享一下..
應該係神級既師兄先做到...唔係唔係...係超越左神既師兄...
作者: bluetang    時間: 2013-1-9 16:19:02

司空火兒 發表於 2013-1-9 16:06
其實...唔用器材,就要用好多時間...
器材越多,用既時間就相對越小....
咩都唔用我覺得係養到仙蝶的...但 ...

"咩都唔用我覺得係養到仙蝶的...但時間唔可能咁長"
點叫做"養倒"??
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 16:27:41

bluetang 發表於 2013-1-9 16:19
"咩都唔用我覺得係養到仙蝶的...但時間唔可能咁長"
點叫做"養倒"??

健康大食,冇病冇痛,肥肥白白踏叫養到囉
作者: tina_leung424    時間: 2013-1-9 17:37:34

我係wingk960 發表於 2013-1-7 19:11
...

我就最憎有D人.問養魚.人地就教用環??
你有咩咁勞氣?好似係你教人落環喔
http://seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=16862&extra=page%3D1&page=2
作者: bluetang    時間: 2013-1-9 17:47:03

司空火兒 發表於 2013-1-9 16:27
健康大食,冇病冇痛,肥肥白白踏叫養到囉

咁典解"健康大食,冇病冇痛,肥肥白白"都唔能夠養長
作者: sung    時間: 2013-1-9 18:19:50

司空師兄請問落綠水有D咩用?請問你個主缸有冇沙底
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 18:26:53

bluetang 發表於 2013-1-9 17:47
咁典解"健康大食,冇病冇痛,肥肥白白"都唔能夠養長

因為...我未試過用呢個方法養仙蝶
咩器材都唔用,我只試過小丑而已
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 18:27:14

sung 發表於 2013-1-9 18:19
司空師兄請問落綠水有D咩用?請問你個主缸有冇沙底

淨化水質
作者: sung    時間: 2013-1-9 18:36:26

作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 19:11:49

sung 發表於 2013-1-9 18:36

有沙底,仲有2條海參
作者: 我係wingk960    時間: 2013-1-9 19:28:47

tina_leung424 發表於 2013-1-9 17:37
我就最憎有D人.問養魚.人地就教用環??
你有咩咁勞氣?好似係你教人落環喔
http://seafishzone.com/fo ...

唉.小姐.你唔好攪人個POST喇.我真係有教你落環喎.
我以為你養魚未教你落環囉.咁都唔得呀..咁你想點呀...
算喇.我都唔好攪到司空兄既POST.拜拜.
作者: popo250    時間: 2013-1-9 19:32:59

作者: bluetang    時間: 2013-1-9 20:41:50

司空火兒 發表於 2013-1-9 18:26
因為...我未試過用呢個方法養仙蝶
咩器材都唔用,我只試過小丑而已

咁我大膽咁講, 一個20 liter鹽桶, 一個氣泵, 一枝暖管, 每個禮拜換100%水, 一條好態開口既火焰仙都好快瓜得

作者: bluetang    時間: 2013-1-9 20:47:07

司空火兒 發表於 2013-1-9 18:27
淨化水質

我以為綠水係用黎培殖做微生物, 餵食珊瑚, 剛孵化出來的小丑bb
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 23:26:58

bluetang 發表於 2013-1-9 20:41
咁我大膽咁講, 一個20 liter鹽桶, 一個氣泵, 一枝暖管, 每個禮拜換100%水, 一條好態開口既火焰仙都好快瓜 ...

你試過?
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-9 23:28:41

bluetang 發表於 2013-1-9 20:47
我以為綠水係用黎培殖做微生物, 餵食珊瑚, 剛孵化出來的小丑bb

綠水=微綠藻(詳情可以參考我既 綠水篇 )
作者: bluetang    時間: 2013-1-10 00:32:32

司空火兒 發表於 2013-1-9 23:26
你試過?

我諗唔需要試過由十樓跳落黎都知道死得, 或且掉翻轉問下有幾多魚友用足設備下可養活火焰仙或月光蝶多過半年, 你太太能夠在桶内無過濾設備下養活11條小丑b, 相信係因為養定既小丑係非常hardy, 頂得順自己d屎屎尿尿, 但係仙仔尤其是蝶, 對水質要求高好多....我就絕對不會在魚網上講如果你有功力就可以在無過濾設備下養活仙蝶
作者: bluetang    時間: 2013-1-10 00:39:53

司空火兒 發表於 2013-1-9 23:28
綠水=微綠藻(詳情可以參考我既 綠水篇 )

"你"既綠水篇記得之前在一些台灣魚網好似已看過, 其實"淨化水質"是甚麼意思?
綠藻同時也能處理魚蝦的排泄物所造成的汙染
請問如何處理??
作者: 海賊王    時間: 2013-1-10 01:01:23

你知唔知乜野係生物球...??
原理相同
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-10 06:42:52

bluetang 發表於 2013-1-10 00:32
我諗唔需要試過由十樓跳落黎都知道死得, 或且掉翻轉問下有幾多魚友用足設備下可養活火焰仙或月光蝶多過半 ...

師兄,其實火焰仙唔係好難養的,我都養過年幾
我深信世事無絕對,有機會我會試下在冇設備下睇下養到幾耐
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-10 07:02:19

bluetang 發表於 2013-1-10 00:39
"你"既綠水篇記得之前在一些台灣魚網好似已看過, 其實"淨化水質"是甚麼意思?
綠藻同時也能處理魚蝦的排泄 ...

我都講過綠水其實係一種好基本既野..好多台灣/外國的魚友都會自行研製,教學亦大同小異,
所以看過類似的教學一D都唔出奇的,只係香港的魚友好少懂得自制,才發表方法比大家試下整

微綠藻既原理就類似草缸既原理,只不過唔洗SET個草缸而已,
繁殖缸內的惡劣水質,就主要依賴綠水了
所以我用落所有缸內,效果理想
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-10 07:03:16

海賊王 發表於 2013-1-10 01:01
你知唔知乜野係生物球...??
原理相同

師兄,點解會講到生物球??
可以解釋一下嗎?
作者: bluetang    時間: 2013-1-10 09:27:31

司空火兒 發表於 2013-1-10 06:42
師兄,其實火焰仙唔係好難養的,我都養過年幾
我深信世事無絕對,有機會我會試下在冇設備下睇下養 ...

咁又要講返點算係養倒, 相信好多師兄都養到火焰仙開口, 幾個月後無故死亡, 蝶魚更加唔駛講...你一句世事無絕對真係可圈可點, 不如你就即刻試下停哂過濾系統去養你既小丑.....

作者: bluetang    時間: 2013-1-10 09:45:35

司空火兒 發表於 2013-1-10 07:02
我都講過綠水其實係一種好基本既野..好多台灣/外國的魚友都會自行研製,教學亦大同小異,
所以看過類似的教 ...

繁殖缸內的惡劣水質  有幾惡劣? 淨靠過濾系統唔得, 一定要綠水??
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-10 12:19:23

bluetang 發表於 2013-1-10 09:27
咁又要講返點算係養倒, 相信好多師兄都養到火焰仙開口, 幾個月後無故死亡, 蝶魚更加唔駛講...你一句世事無 ...

師兄!咁你心目中點先叫養到呢?
我一陣請假去買條火焰仙試下

作者: 司空火兒    時間: 2013-1-10 12:22:10

bluetang 發表於 2013-1-10 09:45
繁殖缸內的惡劣水質  有幾惡劣? 淨靠過濾系統唔得, 一定要綠水??

師兄有冇玩過繁殖?
繁殖缸係唔可以用過濾系統的,
會吸死晒D BB魚

作者: bluetang    時間: 2013-1-10 12:28:39

司空火兒 發表於 2013-1-10 12:19
師兄!咁你心目中點先叫養到呢?
我一陣請假去買條火焰仙試下

開口肥肥白白唔會無緣無故死
加多條月光蝶唔該唔駛試加納那些了
作者: bluetang    時間: 2013-1-10 12:31:52

司空火兒 發表於 2013-1-10 12:22
師兄有冇玩過繁殖?
繁殖缸係唔可以用過濾系統的,
會吸死晒D BB魚

我邊有咁叻玩繁殖 過濾系統可唔可以淨系生物石
作者: 海賊王    時間: 2013-1-10 19:12:07

司空火兒 發表於 2013-1-10 07:03
師兄,點解會講到生物球??
可以解釋一下嗎?

好多年前買過一個大約藍球大,入面得水,蝦,草,石的生物球,
Sales話無得餵,因為密封,蝦食草,草就吸收蝦屎和二氧化碳,再生長和供氧,
但養耐左會發現條草唔夠隻蝦食,好快消失了,
不過由於是放在窗邊,水被曬成黃綠色,長綠藻了吧,還出現很多又長又幼的肉色蟲,
在這種表面上沒食物,沒氧氣,沒過濾的環境下,
蝦仍然能夠繼續生存一年多,就算脫殼,一個月內就會化掉。
可想而知,綠藻的處理水質的能力不容忽視。
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 06:42:28

bluetang 發表於 2013-1-10 12:28
開口肥肥白白唔會無緣無故死
加多條月光蝶唔該唔駛試加納那些了

師兄,講左火焰仙就火焰仙啦,
尋日中午請假去左日旺買左條聖誕島火焰仙
等報告啦

作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 06:48:54

bluetang 發表於 2013-1-10 12:31
我邊有咁叻玩繁殖 過濾系統可唔可以淨系生物石

暫時小弟未見過有師兄在繁殖缸內用生物石做過濾系統....
可能係我孤漏寡聞啦,還望賜教
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 06:51:22

海賊王 發表於 2013-1-10 19:12
好多年前買過一個大約藍球大,入面得水,蝦,草,石的生物球,
Sales話無得餵,因為密封,蝦食草,草就吸 ...

所有藻類都要依賴陽光才會發揮到佢既力量
作者: bluetang    時間: 2013-1-11 11:35:42

司空火兒 發表於 2013-1-11 06:42
師兄,講左火焰仙就火焰仙啦,
尋日中午請假去左日旺買左條聖誕島火焰仙
等報告啦

版主, 係你自己話冇過濾都養倒仙蝶, 我先叫你整多條月光蝶, 已經唔提議你去試一些再難搞d既仙蝶, 其實你究竟想証明d乜, 係咪想証明冇過濾都養倒魚???? 大家魚友都認同既養魚知識係養魚需要有過濾系統去分解魚魚排泄出來的有毒的含氮廢物, 有些魚 (吊, 魔,小丑)對這些廢物容忍度高些, 但一般仙蝶對這些廢物容忍度就好低..我大膽咁講, 冇魚友會去否定我的說法...你要去自我滿足自己既睇法, 我提議你去搵個100 liter桶去養一條火焰仙, 易好多架..

好多新魚友對養魚完全不懂, 唔該大家比d清晰明確d既訊息佢地啦, 唔怪得有個師妹話覺得好混亂啦, 你身為板主, 係咪應該以身作則??
作者: bluetang    時間: 2013-1-11 11:44:53

司空火兒 發表於 2013-1-11 06:48
暫時小弟未見過有師兄在繁殖缸內用生物石做過濾系統....
可能係我孤漏寡聞啦,還望賜教

我都話我唔懂繁殖, 我係提出問題, 唔係賜教
你說綠水能净化繁殖缸内廢物, 因為生物石都有淨化水的作用, 所以我才問用生物石得唔得?
只從淨化水角度看, 究竟綠水定生物石有效率d??
當然綠水在繁殖缸有樣好重要既功能就係直接作為魚苗的食糧
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 16:10:46

bluetang 發表於 2013-1-11 11:35
版主, 係你自己話冇過濾都養倒仙蝶, 我先叫你整多條月光蝶, 已經唔提議你去試一些再難搞d既仙蝶, 其實你究 ...

師兄,首先係度同你講聲SORRY先,
因為我長期失眠,加埋呢2日又有一批BB要出世,日抖又要返工,脾氣暴躁左d(我平時唔會咁的)
可能語氣同字眼重左d, sorry
現在又回到心如止水既狀態了,大家繼續討論,失禮晒
1)用火焰仙做呢個測試係你在第55#講的
2)本來呢個post係想大家攞多d方法出黎討論,等各位魚友可以吸收人地既經驗,從而令自己有所認識
3)師兄,你真係太大膽了,我真係想否定你既說法,但奈何以我暫時既功力....雖然未必做得到,但我會去嘗試,而唔係試都冇試過就否定所有可能性,需知道天外有天,人外有人,有好多絕世高手,神級師兄,都係過住d隱世既生活
4)方法根本唔止一種,點解大家唔可以比多d選擇人地簡呢??
5)有個師妹覺得好混亂, 師兄,你首先去睇下個post發生咩事先,我去做和事佬而已
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 16:15:18

bluetang 發表於 2013-1-11 11:44
我都話我唔懂繁殖, 我係提出問題, 唔係賜教
你說綠水能净化繁殖缸内廢物, 因為生物石都有淨 ...

okok
1)我唔能夠否定用生物石唔得,但我真的冇試過,我下次試試再話比你聽
2)我會覺得係生物石
3)魚苗係唔會食綠水的,係食輪蟲/bbs
作者: bluetang    時間: 2013-1-11 17:07:20

司空火兒 發表於 2013-1-11 16:10
師兄,首先係度同你講聲SORRY先,
因為我長期失眠,加埋呢2日又有一批BB要出世,日抖又要返工,脾氣暴躁左d(我 ...

唔需要say sorry, 其實我真係完全唔覺你的語氣有甚麼問題, 我只係好唔同意你在魚網上發表一個會令魚友們尤其是新魚友會覺得confused 既訊息...
我都問你究竟你想証明d乜??? 冇過濾系統都可以養到魚??? 你話想否定我的說法, 你覺得我講既野那一個地方有問題??
至於果位師妹個post, 我冇仔細去看, 我見佢有禮貌地問左d問題, 跟住有d ching(不是指你), 又話生物石唔可以做過濾,但又可以養菌, 總之一堆令人confused 既答案, 其實大家覺得佢d問題無聊, 又唔肯放圖, 大可唔答佢咪算, 唔使咁寸既, 以前小弟都曾经在其他網問問題, 跟住比一班人寸, 所以我都幾明白呢個師妹既感受
作者: bluetang    時間: 2013-1-11 17:15:36

司空火兒 發表於 2013-1-11 16:15
okok
1)我唔能夠否定用生物石唔得,但我真的冇試過,我下次試試再話比你聽
2)我會覺得係生物石

終於搵到一樣野我同你有相同睇法..我都認為生物石比綠水在淨化水質上更有功效
我重以為剛孵出的魚仔可以直接食微綠藻 咁比d輪蟲食完, d魚仔再食d輪蟲, 對嗎?
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 17:29:30

bluetang 發表於 2013-1-11 17:07
唔需要say sorry, 其實我真係完全唔覺你的語氣有甚麼問題, 我只係好唔同意你在魚網上發表一個會令魚友們尤 ...

師兄,其實我想否定的,係冇過濾系統就養唔到魚....
但我已經開始左呢個不可能的任務..雖然可能會失敗..但我都會去試下...失敗左就係自己功力不夠..要繼續努力喔
因為我知道真的有人可以做得到的...果D叫做神級的師兄...
另外,我都好明白你既感受,但奈何...呢個問題在我能力範圍以外,我都無能為力...
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 17:32:06

bluetang 發表於 2013-1-11 17:15
終於搵到一樣野我同你有相同睇法..我都認為生物石比綠水在淨化水質上更有功效
我重以為剛孵出的魚仔可以 ...

綠水係輪蟲主要的食物,亦係我的繁殖缸內唯一淨化水質既野
係, 輪蟲係比魚仔食的
當魚仔D大再轉用BBS餵
作者: bluetang    時間: 2013-1-11 17:54:57

司空火兒 發表於 2013-1-11 17:29
師兄,其實我想否定的,係冇過濾系統就養唔到魚....
但我已經開始左呢個不可能的任務..雖然可能會失敗..但 ...

冇過濾系統咪要换密d水, 真係唔明有甚麼功力可言
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 18:00:58

bluetang 發表於 2013-1-11 17:54
冇過濾系統咪要换密d水, 真係唔明有甚麼功力可言

冇過濾系統真的換密D水就OK?
7日換1次,每次換半缸得唔得?
可能我用既字眼有問題
由新手到老手既經驗我叫做功力...

作者: bluetang    時間: 2013-1-11 18:11:49

司空火兒 發表於 2013-1-11 18:00
冇過濾系統真的換密D水就OK?
7日換1次,每次換半缸得唔得?
可能我用既字眼有問題

當然未必ok, 但除此重可以做咩
换幾多? 幾耐换? 就算有冇過濾都唔會有一個標準答案
作者: 司空火兒    時間: 2013-1-11 19:25:16

bluetang 發表於 2013-1-11 18:11
當然未必ok, 但除此重可以做咩
换幾多? 幾耐换? 就算有冇過濾都唔會有一個標準答案

師兄,請移玉步到果邊討論同測試,答2邊好累
呢度留返比大家分享用唔同濾材的功能同日常打理吧

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2