海水領域 SeaFishZone

標題: NO3一問 [打印本頁]

作者: Kifly    時間: 2012-11-15 21:19:21     標題: NO3一問

請問一下:
1.豆豆,po4x4/硫磺硃有邊隻牌子好?有冇d SIZE細既豆豆/PO4x4?硫磺硃係邊有得買?
2.沸石既原理係咩?係邊有得買?
3.上面講果幾樣野一定要滾動用嗎?

希望有人會答下我啦- -

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-15 21:38:36

PO4X4即時磷酸鹽消除劑是一種獨特的化學合物小藥丸
N/P 豆豆 ( N/P Bio-Pellets ) 乾式伏特加 同時去除磷酸鹽(PO4)及硝酸鹽(NO3)

作者: Kifly    時間: 2012-11-15 21:41:45

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-15 21:38
PO4X4即時磷酸鹽消除劑是一種獨特的化學合物小藥丸
N/P 豆豆 ( N/P Bio-Pellets ) 乾式伏特加 同時去除磷酸 ...

N/P 豆豆 ( N/P Bio-Pellets ) 乾式伏特加 同時去除磷酸 ...
是否好耐先生效,,大概要幾耐換一次?
可以話我知邊度有得買嗎?只得一隻牌子?一個size?
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-15 21:44:09

沸石是一種含有水架狀結構的鋁硅酸鹽礦物,最早發現於1756年。瑞典的礦物學家克朗斯提(Cronstedt)發現有一類天然鋁硅酸鹽礦石在灼燒時會產生沸騰現象,因此命名為「沸石」(瑞典文zeolit)。在希臘文中意為「沸騰的石頭」。此後人們對沸石的研究不斷深入。

沸石因成分不同分為:方沸石(Na[AlSi2O6]·H2O)、鈣沸石(Ca[Al2Si3O10]·3H2O)。其含水量與外界溫度及水蒸氣的壓力有關,加熱時水分可慢慢逸出,但並不破壞其結晶構造。

晶體結構中有許多空腔(籠)和連接空腔的通道,水分子位於其中,可由通道運輸。晶體和集合體形態及解理隨着晶體結構的不同而異,一般呈淺色,玻璃光澤,硬度3-3.5,比重2.0-2.4。

沸石族礦物由低溫熱液作用形成,見於噴出岩,特別是玄武岩的孔隙中,也見於沉積岩、變質岩及熱液礦床和某些近代溫泉沉積中。

1932年,McBain提出了「分子篩」(Molecular sieve)的概念。表示可以在分子水平上篩分物質的多孔材料。沸石用作分子篩,可以吸取或過濾其他物質的分子。雖然沸石只是分子篩的一種,但是沸石在其中最具代表性,因此「沸石」和「分子篩」這兩個詞經常被混用。

除了天然產品外,也可由人工合成,人造沸石是:磺酸化聚苯乙烯,天然沸石:鋁硅酸鈉。

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-15 21:45:25

Kifly 發表於 2012-11-15 21:41
是否好耐先生效,,大概要幾耐換一次?
可以話 ...

魚街有得賣,有幾個牌子,有豆咁細粒同通心粉咁大粒。
作者: hoihoi710    時間: 2012-11-15 21:46:29

馬爺,,,你好"更"呀,,,
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-15 21:48:48

hoihoi710 發表於 2012-11-15 21:46
馬爺,,,你好"更"呀,,,

咪玩我啦,最多冬天請你食雪糕。
作者: freeboy    時間: 2012-11-15 21:59:00

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-15 21:44
沸石是一種含有水架狀結構的鋁硅酸鹽礦物,最早發現於1756年。瑞典的礦物學家克朗斯提(Cronstedt)發現有一 ...

又學到野
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-15 22:02:47

freeboy 發表於 2012-11-15 21:59
勁又學到野

上網搵
作者: Kifly    時間: 2012-11-15 22:08:29

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-15 22:02
上網搵

咁其實沸石可以降咩?no3定po4?
想問問如果想要最細粒果隻豆豆...
係邊間?同叫咩名?大概幾錢?
各大大,,其實豆豆係咪最長遠而有效既方法?
作者: vsvs    時間: 2012-11-15 22:40:29

如果你養LPS,唔好攪沸石喇
細缸用AZ-NO3同PO4x4攪掂
大缸咪試下滾豆豆

有人話雙魚牌溶得快啲,但平啲。豆要滾,PO4x4可以入袋放大流位
作者: paulk    時間: 2012-11-15 22:51:02

沸石是一種含有水架狀結構的鋁硅酸鹽礦物,最早發現於1756年。瑞典的礦物學家克朗斯提(Cronstedt)發現有一 ...

我又學到嘢啦
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-15 22:52:01

paulk 發表於 2012-11-15 22:51
我又學到嘢啦

作者: dickytam    時間: 2012-11-15 23:16:38

vsvs 發表於 2012-11-15 22:40
大缸咪試下滾豆豆

學到野鳥
作者: Kifly    時間: 2012-11-15 23:25:01

大缸咪試下滾豆豆

AZ-NO3同PO4x4
可以係邊買?幾錢到?
可以PM我講嗎?
作者: derek23    時間: 2012-11-16 10:45:34

大缸咪試下滾豆豆

PO4x4可以入袋放大流位

係咪放係沙缸?
作者: totoleong    時間: 2012-11-16 12:35:10

作者: vsvs    時間: 2012-11-16 14:30:42

dickytam 發表於 2012-11-15 23:16
學到野鳥

作者: vsvs    時間: 2012-11-16 14:32:13

Kifly 發表於 2012-11-15 23:25
AZ-NO3同PO4x4
可以係邊買?幾錢到?
可以PM我講嗎?

大X蕉&專X
AZ $170

作者: vsvs    時間: 2012-11-16 14:33:05

derek23 發表於 2012-11-16 10:45
PO4x4可以入袋放大流位

係咪放係沙缸?

可以

作者: 啤仔    時間: 2012-11-16 22:35:59

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-15 21:45
魚街有得賣,有幾個牌子,有豆咁細粒同通心粉咁大粒。

通粉咁大粒點滾架,馬爺?
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-16 22:56:44

啤仔 發表於 2012-11-16 22:35
通粉咁大粒點滾架,馬爺?

唔洗滾動有水流就得
作者: chihim    時間: 2012-11-17 00:26:36

我之前買細粒豆,後來同一牌子變左大粒裝。。不過都無通粉甘大粒哦。。綠豆就有
作者: 啤仔    時間: 2012-11-17 01:02:08

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-11-16 22:56
唔洗滾動有水流就得

咁咪方便好多,又吾驚痴埋一舊,吾怕飛哂上頂
作者: Kifly    時間: 2012-11-17 03:57:30

多謝上面咁多位大大....
今日決定左用N/P豆...因為買N/P豆既錢<買PO4X4+AZ-NO3
見唔到有通心粉咁大粒,,,但見到雙魚果隻豆咁大粒...
見咁多師兄用...應該都唔差...就買左最細包裝(貴到喊)
最細包裝都夠我有排用應該(我得30L水)

仲DIY左一個可能係魚界最細既豆樽...缸內,管長連喉先8吋到,管直徑只得1吋,我諗50L水以內都岩用
成功兼有滾動加零危險!
我就用左零蚊做左...因為所有野都係用左D爛左同用剩既物料做(潛水泵另計)
如果有師兄細缸想知點整...可以問我...暫時唔得閒出POST,,,因太多野做加POST相好麻煩

另仲有野想請教....
1.N/P豆要幾耐換一次?
2.用左豆豆,會唔會有咩品種既LPS,SPS OR 葵唔養得?
3.如果養豬腰,,,NO3~2X~3X PPM 會唔會整死佢?

又要麻煩幾位大佬!

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-11-17 08:19:22

啤仔 發表於 2012-11-17 01:02
咁咪方便好多,又吾驚痴埋一舊,吾怕飛哂上頂

上現代睇下
作者: vsvs    時間: 2012-11-17 09:58:07

Kifly 發表於 2012-11-17 03:57
多謝上面咁多位大大....
今日決定左用N/P豆...因為買N/P豆既錢

豆豆係唔洗換,只會越用越少,補充就得
有人話豆豆會漂白皮革,我就話.....冇係我身上發生
NO3 20~30,乜都唔掂,仲有開始用豆豆之前要降到20樓下先得

作者: Kifly    時間: 2012-11-17 14:00:59

咁D豆豆大概幾耐先溶哂?
另想問問,有冇D濾材可以立刻吸NO3 而家唔駛滾.放係度就得?
因為我D自來水都有成1X~20 NO3
我想穩D野可以係養水果陣吸哂D NO3先落水
作者: vsvs    時間: 2012-11-17 19:38:11

有野可以吸就唔洗頭㾗啦
作者: chihim    時間: 2012-11-17 19:43:46

豬腰 No3 20-30 吾會死。。因為我養甘多舊都無事

缸齡最細果舊都3個月。。無死傷
作者: 啤仔    時間: 2012-11-17 20:56:23

Kifly 發表於 2012-11-17 14:00
咁D豆豆大概幾耐先溶哂?
另想問問,有冇D濾材可以立刻吸NO3 而家唔駛滾.放係度就得?
因為我D自來水都有成1 ...

用純水喇。
作者: hoihoi710    時間: 2012-11-17 21:04:01

同意,,,rodi幫到你
作者: Kifly    時間: 2012-11-18 03:20:00

RO水機好貴- -郁下都幾舊...
我由淡轉咸....咩都唔識...
有個師兄(有係度賣好多野,不過唔開名LU)話賣D生物石俾我....我見佢平....又話有紫苔
點知拎到黎...白雪雪咁...唔通話唔要咩....到而家差不多開缸2個禮拜都仲係白白淨淨咁...
不過我頭一個星期冇開燈....
問題:
1.點先整到/加快D啡苔OR後期既紫苔走出黎?(狂開燈除外)
(其實你可以SUPPOSE我果d係死石...不過我落左菌,而家都有d菌係上面掛,,可唔可叫生物石?)

出去魚鋪買D生物石番黎...佢果D真係有哂紫苔,,好似岩岩係海度拎上黎咁新鮮...
但愈新鮮就愈多污衊野,,,愈多唔知咩附送,,,舊野郁兩郁勁多沙石,沙蟲飛出黎....完全唔敢用
D師兄有D話放兩個月先用,有D話刷一刷用得...BTW我都覺得好污衊
2.你地其實點處理D生物石?

3.我兩頭唔到岸,,,有冇D好D既SUGGESTION可以快手開完缸?
作者: Kifly    時間: 2012-11-19 00:02:31

冇人答我
作者: chihim    時間: 2012-11-19 22:05:02

可以落药-No3~

不過長遠計,好似買水機實際D?

幾舊水好似吾算貴。。
作者: dicky826    時間: 2012-11-19 22:33:21

滾下豆咪幾好~我部RO 機都放係度無開
作者: number    時間: 2012-11-19 22:46:56

Kifly 發表於 2012-11-18 03:20
RO水機好貴- -郁下都幾舊...
我由淡轉咸....咩都唔識...
有個師兄(有係度賣好多野,不過唔開名LU)話賣D ...

其實你n-cycle完成左未?
我新開缸果時,會將d生物石用滾水浸過夜,確保d小生物不會存在(當然開缸時間會長好好好多),亦可以只用咸水沖洗就用
我會用魚糧去開缸,你亦可以用d粗生魚
最重要係耐性,兩個星期未必可以完成n-cycle

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2