海水領域 SeaFishZone

標題: 超新手開缸問題 [打印本頁]

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 14:34:26     標題: 超新手開缸問題

之前養開淡水,近排先開始學下玩海水。
用返之前套淡水架生,四十吋缸,230L水,冇底沙缸。
行頂濾滴濾盒(10Lma環),一個1200L/h濾桶(5L珊瑚骨)
養左水一個星期後,買左四條藍魔,六條青魔。一日喂一次
落魚第二日NO2係0.05。第三日NO2係0.01死一條青魔
第四日No2係0.15 又死一條青魔 琴日No2係0.5又死一條青魔
而家可以點做?

作者: iphone5    時間: 2018-9-27 15:14:41

係呢到買包舊環打滿個缸,
行返多次新水
用魔開缸

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 16:51:13

C兄除左要重新開水外,有冇其他方法?
每日落菌水,等NO2回落得唔得?
作者: timtim2098    時間: 2018-9-27 17:42:50

新叮一號 發表於 2018-9-27 16:51
C兄除左要重新開水外,有冇其他方法?
每日落菌水,等NO2回落得唔得?

沒有沙缸比較難穩定水質-環不夠NO2高 消化細菌難穩-養水時間要長.往後只可以玩細種仙魚.
期望成功.

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 18:29:57

timtim2098 發表於 2018-9-27 17:42
沒有沙缸比較難穩定水質-環不夠NO2高 消化細菌難穩-養水時間要長.往後只可以玩細種仙魚.
期望成功.

唔該C兄。其實我係打算如果養水成功既話,只玩一條藍吊,一條黃三角吊,一兩條公主小丑。
如果養到可以去到出年夏天前就換過個行底沙缸既魚缸。
甘我而家洗唔洗換水?定係只每日落菌乜都唔洗做?

作者: desmond654356    時間: 2018-9-27 20:56:02

師兄如果你咁做菌其實相當困難,頂濾造菌唔係太理想,濾桶點解唔用埋環呢,我用舊環幫人開缸,一星期缸九條魚,側滴漏

圖片附件: B4771549-C346-4392-8CDC-34BFD1558650.jpeg (2018-9-27 20:54:29, 219.31 KB) / 下載次數 52
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQwNDQ1fDZkZTRkMGFmfDE3MTUzNzIwNDZ8MHww

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 21:18:12

desmond654356 發表於 2018-9-27 20:56
師兄如果你咁做菌其實相當困難,頂濾造菌唔係太理想,濾桶點解唔用埋環呢,我用舊環幫人開缸,一星期缸九條 ...

即係而家落菌水都冇用?

作者: Edchan886    時間: 2018-9-27 21:58:27

新叮一號 發表於 2018-9-27 21:18
即係而家落菌水都冇用?

唔係冇用既 但長遠黎講 日日落唔係辨法 搞到成缸水都係化學物品
養下水先 好小可魔都會死 一係就條魚本身有d問題
魔魚我試過NO2 爆紅 都唔會死既

作者: Edchan886    時間: 2018-9-27 22:01:33

新叮一號 發表於 2018-9-27 18:29
唔該C兄。其實我係打算如果養水成功既話,只玩一條藍吊,一條黃三角吊,一兩條公主小丑。
如果養到可以去 ...

如果係 不如直接買個新缸黎玩 到時又要換缸仲麻煩 分分鐘有死傷
因為我本身都諗住養幾條藍吊同小丑 點知越買越多
我開頭18L 缸 幾個月後變左300L水缸

作者: terter    時間: 2018-9-27 22:12:29

新叮一號 發表於 2018-9-27 21:18
即係而家落菌水都冇用?

似係頂濾唔夠力,加幾多菌都無用,230L水養幾條魚,換個濾桶仔,加個掛缸化氮同造流,應該唔難養到

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 22:23:15

Edchan886 發表於 2018-9-27 21:58
唔係冇用既 但長遠黎講 日日落唔係辨法 搞到成缸水都係化學物品
養下水先 好小可魔都會死 一係就條魚本 ...

C兄,甘我養水先,係咪甘樣由距?洗唔洗換水?
青魔一條條甘死,但藍魔冇死

作者: Edchan886    時間: 2018-9-27 22:30:47

新叮一號 發表於 2018-9-27 22:23
C兄,甘我養水先,係咪甘樣由距?洗唔洗換水?
青魔一條條甘死,但藍魔冇死

藍魔係堅強好多既 想靚d買d黃尾藍魔都得唔洗換水 你等d水穩定左先再換都未遲 (除非你成枝細菌水都落曬)
得閒check下NO2 睇下有冇回落

作者: ybkwok    時間: 2018-9-27 22:31:17

又或者加多一個濾桶,打爆環
作者: ybkwok    時間: 2018-9-27 22:32:02

你會用邊隻化氮?
作者: Edchan886    時間: 2018-9-27 22:34:16

再唔係用生物石/死石 將死石養到變活石咁就唔驚有贈品 又唔洗買環又可以造景 橫掂你又養唔多魚又40寸缸
作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 22:51:08

ybkwok 發表於 2018-9-27 22:32
你會用邊隻化氮?

冇用化氮,魚缸有担用唔到

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 23:05:23

Edchan886 發表於 2018-9-27 22:34
再唔係用生物石/死石 將死石養到變活石咁就唔驚有贈品 又唔洗買環又可以造景 橫掂你又養唔多魚又40寸缸

開缸時係K corals買左兩塊距話係培菌石,不過唔知真定假。

作者: ybkwok    時間: 2018-9-27 23:37:30

新叮一號 發表於 2018-9-27 22:51

咁你要考慮一下

作者: ybkwok    時間: 2018-9-27 23:37:53

新叮一號 發表於 2018-9-27 23:05
開缸時係K corals買左兩塊距話係培菌石,不過唔知真定假。

算把啦!

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 23:48:15

ybkwok 發表於 2018-9-27 23:37
咁你要考慮一下

想用都冇化氮用到。

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-27 23:51:03

ybkwok 發表於 2018-9-27 23:37
算把啦!

美国real reef rock呢種石得唔得?

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-28 02:33:28

terter 發表於 2018-9-27 22:12
似係頂濾唔夠力,加幾多菌都無用,230L水養幾條魚,換個濾桶仔,加個掛缸化氮同造流,應該唔難養到

呢種頂濾係咪唔得?

圖片附件: DDEFC602-0402-4D03-B1AC-B7597142D985.jpeg (2018-9-28 02:32:56, 200.17 KB) / 下載次數 59
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQwNDQ2fGU4MThhY2Y4fDE3MTUzNzIwNDZ8MHww

作者: 新叮一號    時間: 2018-9-28 02:35:58

Edchan886 發表於 2018-9-27 22:34

石係呢兩塊,應該都比距呃左,養唔到菌既普通造景石

圖片附件: 50AB0225-D61B-4A23-B761-1ECBF0AEE79C.jpeg (2018-9-28 02:35:56, 208.01 KB) / 下載次數 53
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQwNDQ3fGFlZjliOWU4fDE3MTUzNzIwNDZ8MHww

作者: Edchan886    時間: 2018-9-28 03:26:53

新叮一號 發表於 2018-9-28 02:35
石係呢兩塊,應該都比距呃左,養唔到菌既普通造景石

養唔養到菌我唔敢講 因為始終我未用過但呢D始終係人工做出黎, 但生物石/死石 就係係海到拎上黎 而且我覺得仲靚tim

作者: Edchan886    時間: 2018-9-28 03:28:31

新叮一號 發表於 2018-9-28 02:33
呢種頂濾係咪唔得?

同埋你用軟膠喉好易爆 一爆左就大獲因為係咸水

作者: kwan88a    時間: 2018-9-28 06:33:30

呢種頂濾係咪唔得?

你都係買個背滴缸或沙缸好過用而家你個缸,無化氮養咩魚都會死

作者: dicky826    時間: 2018-9-28 08:58:49

新叮一號 發表於 2018-9-27 22:51

有d 化氮 可用

作者: calvinfff    時間: 2018-9-28 09:46:46

kwan88a 發表於 2018-9-28 06:33

換缸 x20000

換唔到缸的話,就用開缸魚養水1~2個月,先加少少魚玩住先……

養咸水野,一字記之曰:等

作者: terter    時間: 2018-9-28 10:11:22

呢種頂濾係咪唔得?

睇漏左師兄已經有個濾桶行緊,就咁望又應該夠,係差個化氮,同埋開缸魚最好用藍魔,黃魔,三點白果啲,青魔都無咁粗生,學其他師兄講,用開缸魚養水,一兩個月唔死可以試加其他魚,千祈唔好心急。
我新開13吋缸仔35L水,得半L matrix石仔同一支大陸cheap化氮,暫時一個月都無死魚,師兄掛濾加濾桶實夠,俾啲耐性!

圖片附件: DSC_1127.JPG (2018-9-28 10:07:30, 77.42 KB) / 下載次數 53
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQwNDQ5fDM5MmQ3NDgwfDE3MTUzNzIwNDZ8MHww

作者: kwan88a    時間: 2018-9-28 12:44:59

calvinfff 發表於 2018-9-28 09:46
換缸 x20000

換唔到缸的話,就用開缸魚養水1~2個月,先加少少魚玩住先……

背滴唔冼咁貴

作者: georgewu2015    時間: 2018-9-28 14:00:46

kwan88a 發表於 2018-9-28 06:33

X2, 肯下決心就行沙缸,背濾限制多(1.放唔到好大支化氮2.放環數都受限制 3.背濾一般3尺缸,水量最大150至200升(再大水量更易控水質),我自從轉左4呎缸連沙缸677升水,近20條魚一曰餵兩次(大量餵食),係缸水定左之後,no3成兩星期都keep到12. 5(有d師兄0到tim)! 雖然養魚唔太講no3, 但想講缸愈大加有沙缸,就係差好遠!

作者: 新叮一號    時間: 2018-10-9 10:45:27

不經不覺開缸就快三個星期。
十日前買左三點白,魚友送左兩條大番茄,一條火箭吊
三點白同番茄非常大食,條吊就一餐食三幾粒。
近呢半個月都冇再死魚,但NO2係爆到頂點
作者: timtim2098    時間: 2018-10-10 11:55:09

新叮一號 發表於 2018-10-9 10:45
不經不覺開缸就快三個星期。
十日前買左三點白,魚友送左兩條大番茄,一條火箭吊
三點白同番茄非常大食, ...

一次加魚太多....可導致NO2 急升(敏感魚種危險比較高危).因每次加魚水質需要再待消化細菌工作穩定,
如生物環不足..可引發長期NO2高.
水質未穩定不要餵食過多,可導致水質惡化,加強物理過濾,勤務清洗白棉保持水質不高污染.
有擔的旦分需要加配才可處理微細污染物.減少水質惡化.
預祝成功進一步.

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2