海水領域 SeaFishZone

標題: 白點一問🤦♂ [打印本頁]

作者: Freezas    時間: 2018-7-24 12:47:38     標題: 白點一問🤦♂

如果我想銅。係唔係要拎起晒D生物石。同沙。🙏
作者: calvinfff    時間: 2018-7-24 15:10:37

係,另外仲有生物環呢,不過落過銅藥以後個缸好難再養生物

少魚的話,應該捉d魚出黎醫,不過又費時失事

最後應該決定係咪養生物,係的話就唔好落藥,養好缸水,大部分魚都可以同白點共存

作者: Freezas    時間: 2018-7-24 15:19:00

calvinfff 發表於 2018-7-24 15:10

...

生物環都環拎出黎❓😳

作者: Freezas    時間: 2018-7-24 15:21:20

calvinfff 發表於 2018-7-24 15:10

...

捉出黎醫 唔知要加幾多銅藥🤦♂得8條平價魚。最貴都係條阿拉伯

作者: calvinfff    時間: 2018-7-24 15:35:52

Freezas 發表於 2018-7-24 15:21
捉出黎醫 唔知要加幾多銅藥🤦♂得8條平價魚。最貴都係條阿拉伯

如果用 Seachem Cupramine,40L水 落20滴,Copper Test <0.5mg/L

第一之用最好將份量減半,再漸加重,正常白點4~5日內會退

不過問題又黎了……主缸白點可能會維持2~4星期以上,所以好考你耐性同忍耐力,長遠黎講你好可能會唔落藥尤佢

作者: Freezas    時間: 2018-7-24 16:56:16

calvinfff 發表於 2018-7-24 15:35
如果用 Seachem Cupramine,40L水 落20滴,Copper Test

聽人地講。過藍十字果隻幾好。我都會試下用呢。主缸同沙缸計埋有200升水

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2