海水領域 SeaFishZone

標題: 要用多大上水泵 [打印本頁]

作者: 小漁民    時間: 2018-1-8 23:57:35     標題: 要用多大上水泵

各位師兄,小弟F0T開缸兩個多月,正切順利,但初時找師父訂造點缸時用了中科8000變頻上水泵,要全開20檔才夠力上到後備落水位,感覺不夠力度,現在想在魚街購買一新上水泵,應該怎樣選擇好,主缸260升水、沙缸90升,兩落水一上水,由沙缸上水高度6呎,呎,最好可以調節出水量的,謝謝各位師兄!
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2018-1-9 07:49:59

8000夠啦點解要上到後備落水咁奇,你落水有閘掣可調校溜槽水位高低
作者: 小漁民    時間: 2018-1-9 10:47:05

師兄,因為如果水位唔去到後備落水位,水非常大,落水位有閘制,是裝缸的師傅教的,小弟只是新手什麼也不懂,是否有方法可以只用主落水位而又不會有落水聲呢?
作者: 小漁民    時間: 2018-1-9 10:47:59

更正是水聲非常大
作者: 小漁民    時間: 2018-1-9 11:23:28

上水喉1吋闊
落水喉1吋半闊
作者: vsvs    時間: 2018-1-9 14:56:18

平時去唔到後備落水位好正常,要當遇到有阻塞先會發揮功效
正路上水泵係總水量15~20倍,FOT咪用最大數
不過睇水泵流量有時又要打個8折(因為又要計揚程,沙缸又有生物環阻水)
作者: 小漁民    時間: 2018-1-9 15:23:31

謝謝師兄,我試試調整下落水閘制,不依賴後備落水位,但有沒有方法可減低落水槽的水流聲。
作者: chonghy720    時間: 2018-1-9 15:50:44

小漁民 發表於 2018-1-9 15:23
謝謝師兄,我試試調整下落水閘制,不依賴後備落水位,但有沒有方法可減低落水槽的水流聲。

出水口 低於沙缸水面 / 落水位加黑波滅聲

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2