海水領域 SeaFishZone

查看: 8413|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

新春買魚送大禮 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
一年到晚幫襯魚街,總有點禮物送.今年新春也不例外,初四啟市之日,逛逛魚街,平平地買返條賀歲插花魚,今早起來發現原來兼送大禮,來個雪花蓋頂,周身細白.
IMG_0004.jpg IMG_0020.jpg

沙發
果然好多細白送peter ching 請問你平時都用銅落缸,如果咁既情形下使唔使再加重少少藥或唔使理?

板凳
alantml 發表於 2013-2-15 11:18
果然好多細白送peter ching 請問你平時都用銅落缸,如果咁既情形下使唔使再加重少少藥或唔使理?{:6 ...

這情況下通常都不會特別處理的.
IMG_0015.jpg IMG_9996.jpg

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
果然好厚禮
唔怕傳染咩
☉︹☉

kwong426426 發表於 2013-2-15 11:37
果然好厚禮
唔怕傳染咩

現時白點依附魚體上仍然受到保護,一但成熟脫落,基本上沒法生存,再不能找尋下一個宿主,亦無法傳染給別的魚.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

peterleung 發表於 2013-2-15 11:43
現時白點依附魚體上仍然受到保護,一但成熟脫落,基本上沒法生存,再不能找尋下一個宿主,亦無法傳染給別的魚 ...

ching 好嘢
祝魚魚健康長大
☉︹☉

論壇元老

kwong426426 發表於 2013-2-15 11:54
ching 好嘢
祝魚魚健康長大

多謝關懷!現大小魚兒都平平安安,食得睏得.

論壇元老

問心講,舖租咁貴,我係魚街老板黑心d都要捉幾條有白點落集中營啦,d魚又吾會即刻死,又難睇到,就算死曬未當燈油火辣囉,但係你返到屋企中招,分分鐘一獲熟,吾熟都幫襯銅藥試劑啦,下下等你班老油條養死魚先買,食西北風都似。

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

唧喺話白點吾會傳染,如果吾落藥醫,吾理佢之後會點架

論壇元老

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-2-15 11:43
現時白點依附魚體上仍然受到保護,一但成熟脫落,基本上沒法生存,再不能找尋下一個宿主,亦無法傳染給別的魚 ...

師兄可以詳細講吓你用銅醫白點心得嗎?

eddie330 發表於 2013-2-15 12:03
PETER 兄...咁你d新魚係咪對左溫就多數直接車落缸??

過去一年多都是用這個"懶得就懶"的方法,但大多於夜後烏燈黑火之時,才放落缸面膠箕內馴餌.

啤啤熊 發表於 2013-2-15 13:38
唧喺話白點吾會傳染,如果吾落藥醫,吾理佢之後會點架

白點之所以得人怕,除了它在宿主表體做成破損,因而引致傷口感染外,最怕是它的繁殖速度極快,所以要消滅它必須及時,趁著它們脫離魚體,破殼而出,從新附上宿主表體之時,予以殲滅殺盡,當然使用的方法很多,但是銅藥則比較快捷有效.

啤啤熊 發表於 2013-2-15 13:44
師兄可以詳細講吓你用銅醫白點心得嗎?

說到要對付白點的心理,其實是對它的了解透徹便能應付得來的了.

http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_about_copper.html

(有些設有獨立小缸的魚店,每用銅藥都會於魚缸上的label標記了落藥日期,以防用藥過多,引致不良效果.)

peterleung 發表於 2013-2-15 14:11
說到要對付白點的心理,其實是對它的了解透徹便能應付得來的了.

http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_ ...

記得ching 個缸都有d生物石, 長期浸在有銅靚既水, d石會唔會最後都變哂死石?

論壇元老

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-2-15 14:11

http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_ ...

師兄有冇中文版

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Peter 條大豬碟食粒未?

論壇元老

C HING 真係高手  

bluetang 發表於 2013-2-15 16:18
記得ching 個缸都有d生物石, 長期浸在有銅靚既水, d石會唔會最後都變哂死石?

之所以用生物石造景,主要是覺得比較自然,同時更為重要的,它可以作為濾材,除生物環及沙底外,多一個過濾系統.其實所謂生物,真正想要的是硝化細菌,其餘甚麼的都不太重要.

iphone5 發表於 2013-2-15 19:05
Peter 條大豬碟食粒未?

牠還未肯吃粒糧呢,其實轉糧是處理新魚的一個重要過程,還望牠能盡快配合.