海水領域 SeaFishZone

查看: 3354|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

條小丑咩病? 魚身黑黑地 [複製鏈接]

樓主

請問有冇師兄知道係咩病。原本都算係鮮色。今晚放工返到屋企就見到佢魚身變到黑黑地。有少少似發霉咁。
原本個樣:
原本樣

病樣:
病樣

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
盡快落黃粉或P.G

板凳
但上星期五見到有白點, 所以星期五到星期一連續4日落左USA殺菌水.

師兄, 即係其實咩病或者點解魚身變黑左?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
條魚唔會識講野話比你聽邊道痛!
好了正經d講返比你聽先,有幾個可能的一是可能你話之前有白點連落四日殺菌水所以條魚到現在個態都仲未適應下來,二是水質開始差下去,因你之前都冇下過藥另到水質開始變質又或你本身缸水都唔多好,三重你之前提過話條魚開始有白霉e樣野出現,我可以話比你聽70%係小丑病,你再唔早d換水落藥或用20L Q桶養住牠落藥的話條魚好快收皮!明未

收到。

換一換水同時搵Q桶養住條小丑先。

唔該哂師兄。

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

以前我都試過,冇用藥,水質環境問題,不會死,自己會退
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔