海水領域 SeaFishZone

樓主: 南海洋
打印 上一主題 下一主題

魚場同珊瑚場資料{..已更新)   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

以和為貴呀!

尊貴商戶

低調老海鮮

Wilsonlsl 發表於 2015-4-6 22:04
你有行家同你要魚咩好似你搵行家賣比你多D
[但同場返...高利潤魚.  再分D魚俾行家.
利潤有少少啦.]我講是那些返魚又賣魚店.如海國,東海.

可能你理解出問題.

仲有...你來我店買SERA 環.  但網上句句頂,  我真係咁衰嗎??

需要網上剎死我店先得???

90452338 WhatsApp

論壇元老

皇后旦 發表於 2015-4-4 09:07
好似你咁做蝕更,返魚少炒埋唔夠一碟

人地賺訂魚的錢死左都要収果D𨫪
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

論壇元老

南海洋 發表於 2015-4-3 16:02
魚成本= 到店價錢

如火焰仙...到店價$115,   門口價賣$160.

你有行家同你要魚咩好似你搵行家賣比你多D
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

尊貴商戶

低調老海鮮

may414 發表於 2015-4-4 11:04
唔該晒老闆,睇完呢個post, 認識多左魚店嘅運作,另外,想問下,係外國訂左魚,係香港收貨時係咪要同 ...

如果是一般魚,唔係食用魚,無什麼申請文件.
珊瑚,紅龍,海馬....鬚眉...例外.

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唔該晒老闆,睇完呢個post, 認識多左魚店嘅運作,另外,想問下,係外國訂左魚,係香港收貨時係咪要同魚農署申請d什麼licence架?

尊貴商戶

低調老海鮮

你地講就天下無敵....

你去開海水魚店,我看唔到你地有幾勁.

起馬我都做了超過10年.

火焰仙250小丑65

南海洋 發表於 2015-4-3 16:02
魚成本= 到店價錢

好似你咁做蝕更,返魚少炒埋唔夠一碟

尊貴商戶

低調老海鮮

LebornJames 發表於 2015-4-4 03:18
照你咁計,咁多魚舖無可能仲係到?

另,台灣紫白阿拉伯成本幾多?

一樣好貴. 我計過..白做.

好多魚店收擋,因為有幾間返魚店,以好少利潤打擊同行.  
佢地主要收入由其他地方找錢.如代理水族用品批發,
接大量貴保養生意.[包括本店]

好多魚友以為做海水魚好好利錢, 這十年我見唔少新開或老店收檔.
近1~2年. 貴魚加了DOUBLE...12"法仙,由$2,500 加到 $4,500.
收咁貴先正常做賺魚錢生意.
但以前豪客少了好多,加價後生意更難做.

火焰仙....如加到正常價$250,小丑$65起.
一定減少好多人玩海水魚.

最佳新人 論壇元老

照你咁計,咁多魚舖無可能仲係到?

另,台灣紫白阿拉伯成本幾多?

尊貴商戶

低調老海鮮

魚成本= 到店價錢

賣一條賺$45. ...10條=淨賺$450

計埋唔係打和...係蝕.

但同場返...高利潤魚.  再分D魚俾行家.

利潤有少少啦.

最佳新人 論壇元老

南海洋 發表於 2015-4-3 02:43
成本....分2 部份

1. 魚本身價美金來價.

人工電費舖租呢?
未計

計埋咪打和??

尊貴商戶

低調老海鮮

成本....分2 部份

1. 魚本身價美金來價.
2. 其他全部費用.......

A. 機場收費(HK$3~50/箱)), 唔同國家大細有唔同收費
B,飛機運費.(US$/KG)  唔同國家唔同收費
C.包裝費,(US$12/箱)  唔同國家唔同收費
D.文件費,(US$50) 唔同國家唔同收費
E.香港司機運輸.($450)
F.報關費 ($35)

一般先將全部 (2.其他收費) 加總和...再除多少箱. 得出一箱到店價錢.

例如..... . 計出一箱到店是大約HK$900. 咁那條魚包裝大細, 如一箱可裝20條.
$900/20 = 每條為HK$45. + 魚HK$70(US$9)US$10/9折
到店價= $115.

但唔同店計出來(2.其他收費)是少少不同.  旺角大店返貨多有好D 折扣, 司機專用收平D,同一收費運
6箱,佢運15箱. 咁除開分別就唔同.....咁佢地可能$100到店.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

包左咩先?

你成本價點計?

尊貴商戶

低調老海鮮

iphone5 發表於 2015-4-2 08:19
夏威夷火焰成本幾多?

HK$115

夏威夷火焰成本幾多?

尊貴商戶

低調老海鮮

澳洲珊瑚, 名自己查. 全部美金計.

Uca current stock march 31st 105 2015.xls

664.5 KB, 下載次數: 181

來價