海水領域 SeaFishZone

查看: 24334|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

有無師兄由led轉番用T5ho? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
我都考慮過轉led, 但係結果都係用返t5ho, 不過今次唔係用卡x既強國貨, 係用左2枝ati, 一枝artinic, 一枝fiji, 希望效果乎合預期啦

沙發
我總共有四枝t5ho, 分別係ATI aquablue special, ATI Superblue, Artinic紫藍, Korallen Fiji

板凳
vsvs 發表於 2012-11-9 14:51
我同你差唔多,不過用coral plus,唔係special
大家交流下支管效果

好呀, 不過今日至開始用, 燈光下既珊瑚顏色好似靚d

地板
魚佬果個DGB效果唔好呀

nickdo 發表於 2013-3-11 15:43
1. 每支管要有獨立反光板, (決定性因素) EX. ATI T5, 大陸某部份T5
2. 反光板反光率. 至少有96,97%反光率
...

有事請教, 小弟想轉去玩sps, 不過依家枝燈好似唔多夠力, 可否比d意見
資料如下:
2具雙管24"GLO, 合共4管, ATI superblue, ATI Aqua-blue special, Actinic紫藍, Korallen Fiji
28"缸, 見水16", 水量120L
現在考慮轉用maxspect R420R 160W, 或者照用現在既燈具去玩sps, 又或者有否其他建議?
thx

nickdo 發表於 2013-3-11 22:45
4管玩SPS唔夠的... 至少要有獨立反光板的6管T5...
R420R 玩 SPS OK, 軟野就差 d.

假設我用r420r 160w係28"缸(120L)會否火力太猛, 是否需要轉用120w?
另外, 用左led後, 是否需要保留一具glo去補色?  
thx

nickdo 發表於 2013-3-11 23:24
r420r唔係好光的....
需保留GLO

都有諗過6管ati, 不過要定期換光管, 好重皮