海水領域 SeaFishZone

樓主: superdavidnana
打印 上一主題 下一主題

救命呀!!!!!落咩魚開缸都死?? [複製鏈接]

樓主
我個缸差唔多已經成年,開缸魚無事,玩咗成年都健在,個買親貴少少嘅魚就好快死,最長係條籃圈,玩咗半年…
有咩方法可以check到自己有咩問題?水質出現咩問題!?
thanks c hing!!

沙發
sb75boy 發表於 2013-3-10 16:09
比多D資料D師兄先幫到你.器材。水質之類

我個缸係30”背漏,分四倉,1倉棉花加生物環,2倉生物環(打爆),3倉nac qq加小量生物環,最後netjet 1700上水泵•
而家no2~0,ph8.2~8.3左右,nh3~接近0,no3都接近0
之前有玩過珊瑚,玩咗半年,不停買,不停死,
而家轉玩fish only,開缸魚三間仍活著,差唔多成年,途中買過不少魚,無一幸免,最長養咗條籃圈,有半年,係咪水質有問題?究竟是出現咩問題呢?!

板凳
Timothy 發表於 2013-3-11 19:13
換個大水量上水泵!起碼3000L

我都覺,我仲要接住個水冷,出水超慢!化痰就打到泡,都係廿四味色!
另想多問:
我缸邊成日出現啲綠色野痴住快玻璃,砂面亦有紫色唔知係咩嚟,會影響水質嗎?