海水領域 SeaFishZone

查看: 3356|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

魚缸到左,但櫃未到,可唔可以養住箘先? [複製鏈接]

樓主
早排訂左個背滴,應該呢幾日到,
但諗諗下想換埋個櫃,因為之前個櫃唔係實木怕有危險,
而家就訂左個櫃喇,但係要兩星期後先到,
個缸到左之後,可唔可以開左缸養住箘先,
之後櫃到左就抽走晒d水,留返兩桶舊水,
搬埋個缸上櫃,再換返堆新水同兩桶舊水落去?

沙發
marcokong 發表於 2014-8-17 16:03
我就一定忍唔到手,玩水先啦

我就係忍唔到手,個櫃成三星期先到,三星期都已經可以養到D箘,所以先咁問

板凳
everest 發表於 2014-8-17 16:16
師兄你個舊櫃頂得住個新缸同缸水就得,唔係一個唔好彩咔勒一聲就...

我諗住放係地下先,放晒D器材呀生物環呀個D落個缸養水先,
個缸到先抽水放上去新櫃,再倒返兩桶舊水同加新水落缸,
呢段時間唔會放缸上舊櫃,怕因為要養箘要付出代價

地板
may414 發表於 2014-8-17 16:32
養菌都要個幾月,緊係養住菌先啦!

其實我係唔知一次過抽走D水,加返起碼8成新水入去,會唔會影響到D養好既箘