海水領域 SeaFishZone

查看: 8679|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

想從水草轉海水,請教 [複製鏈接]

樓主
ching38hk 發表於 2014-6-15 15:30
我依家都考慮緊賣左依家d器材,
不過因未決定要做幾大個缸,所以都未知邊d器材可以留用。
其實我想養珊 ...

如果你是對養咸野是白紙一張,無經驗.其實養魚和養珊瑚對你來說難度上根本分別不大.本人都是玩開淡水(水草)幾年.後來加養多一個珊瑚缸.一開波就玩珊瑚玩了珊瑚超過半年了玩得開心

Fot 和 RT 既器材setting會唔同的, 既然你想養珊瑚,不如加大投資在你想要的.金錢上一開波要重磓出擊.免得曰後將D器材換來換去兜兜轉轉味又係錢

沙發
ching38hk 發表於 2014-6-15 16:33
我原本只想跟依家櫃呎寸換個沙缸,滿住屋企隻老虎,
依家我諗住一步到位,係滿唔到啦

應該唔洗開到60cm深吧坦白講有全港幾多玩家真係放到60cm深既缸因地制宜就可以了,不要諗住瞞老虎,點瞞吖養唔同野唔通她睇唔到咩

一於先斬後不奏

板凳
ching38hk 發表於 2014-6-15 19:45
60cm高 T5HO夠用嗎
師兄做缸櫃有咩介紹,
個櫃係唔係用鐵架先穩固?

最好找其他玩咁上下大缸的師兄答你,我不敢答你.因為我個缸不夠20",一樣照玩到珊瑚