海水領域 SeaFishZone

查看: 11827|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

Lee個環境係唔係非落藥不可?(有條藍面B己死) [複製鏈接]

樓主

宜家嘅狀況:1魚兒成曰擦身2向出水遊3嚴重脫色

4成日收埋自己係洞入面5成日四圍狂沖.

(以上係所有魚加埋嘅病症)

籃面B己死,我驚係反缸嘅序幕

尋日見到鮑魚死左,應該死左一段時間,發覺唔到,

唔知係唔係因為佢影響水質因而咁多事件發生?

請教各位師兄宜家應怎做?落藥?如要落乜藥先正確?

我己經狂換水都係唔得!

麻煩大學解答,謝謝!

今日數值

沙發
打大氣即係加氣泵?我係40x20x24背滴漏缸,紅十字化淡,NJ-3000上水泵,
大約15L MA環,魚有四條藍魔,兩條三點白,
一條火箭吊,一條大帆倒吊,一條巧克力倒吊,一條黃三角吊,
二條藍圈,一條藍紋B,一條馬鞍,一條六間仙,一條灰仙王,
一條黃尾灰仙,一條藍面B(已死),一條白尾B,二條醫生魚,兩隻海星,
三隻醫生蝦,
我之前每日餵佢地兩餐,係咪太多呢?
救救我!

板凳
ybkwok 發表於 2012-8-1 16:07
影D相睇下!

有幾條係洞入面狂比醫生蝦清潔中

地板
ybkwok 發表於 2012-8-1 16:23
反缸了! 兩個月就加咁多魚!
咁多魚,得15L生物環,有冇珊瑚呀?生物石定黃骨呀?
仲有冇PSB細菌水呀,直 ...

缸用黃骨,有醫生蝦,螺同海星!

ybkwok 發表於 2012-8-1 16:42
最少加多15L生物環,每曰keep住加100cc PSB,唔好再換水住,
而家要養菌,睇兩日,仲有無死魚,無就開化淡 ...

我后面冇位加環,剛死了二條藍魔同藍紋.............................

我係wingk960 發表於 2012-8-1 18:34
我早講左你NO2可能未完成.就有咁多魚.一有事就一鑊熟了.呢個情況冇得點攪.
等D水成熟晒再黎過.依家就試下拎 ...

如果大吉利士全部魚死晒,咁重新黎過用番宜家D水Run定再乜都再黎過?
冇聽你講Sorry!

ybkwok 發表於 2012-8-1 23:14
如果生命都可以重新來過,就好了!
再來的話,行完N-CYCLE 後,就慢慢加魚!
建議而家D魚送哂俾 ...

唔該你提議先,我唔想放棄!

我係wingk960 發表於 2012-8-1 23:20
哈,唔使SORRY.我都只係憑經驗講下.唔能作準架.大家研究下就還可以.
其實2個月缸好難養到仙魚.呢點你要知 ...

如重新來過,開新鹽水.洗埋D環,咁主缸水係唔係抽乾晒佢重新開新鹽水?

唉!宜家死剩一條凡吊同火箭吊,二條三點白,
請問係咪等一排養住水先得唔得?
我個化淡係(紅十字800)我見佢都打倒好多黑汁出黎,
同埋我后面已冇位做唔到掛濾,加吾到多D環>.<

唔該晒先各位!
唔知可否將化淡移到去四倉做褂缸外,咁就可多一個倉放野,
上水泵同化淡同放四倉有冇問題?
謝大家!(附圖)
http://imgur.com/a/szDsk