海水領域 SeaFishZone

樓主: rex
打印 上一主題 下一主題

大缸室外可行嗎 ? [複製鏈接]

樓主
朋友個朋友想問下, 佢想起花園(室外)造一個大約 (14x4x4)呎的魚缸, 可行嗎 ?
有什麼要注意
或有冇師兄有相關經驗呢,
thanks

沙發
ayoung9394 發表於 2013-1-28 15:09
大型魚池, 有沒有方法不用換水, 或減少換水呢

其實就係呢個問...... ayoung9394

板凳
ybkwok 發表於 2013-1-28 15:15
如果有足夠器材支持既話,唔換水,淨補水都得!

即係一枝強勁既skimmer

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-28 19:54
rex=ayoung9394自問自答

河大諗多左啦
個同事今日講起, 我咪話試下幫佢出個TOPIC問下囉
後咪諗諗下, 不如叫佢開個account自己跟落去
幫你地搵多個會員重要俾你話

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-28 21:36
你又無講我點知呀,咁你仲有幾多個同事呀。

我自己呢邊二三百, 其他分行加埋又幾百, 加埋overseas過千掛
我好叠馬, 係咪想同我過唔去

啤啤熊 發表於 2013-1-28 21:47
咁可吾可以起間玻璃屋罩住佢會易控制D呢其實好想佢成事實,放D相嚟比D魚迷開吓眼界 ...

佢話建議佢個friend整個"縫"蓋住佢喎, 幻想下好似神枱咁
唔好咁開心住, 聽講佢個朋友之前養開淡水魚, 海魚新手一名

可能好似唐唐個泳池咁有個地下室擔高個頭睇魚呢

ayoung9394 發表於 2013-1-29 17:07
終於有準確的尺度啦,和初步方案    和圖了.      8 尺 X  4 尺   X    3 尺水深
做3 套底部格屎喉, 加6 寸 ...

你咪話你個朋友係中學校長,不如你講下係邊間中學, 話唔定有好多舊校友黎幫拖呢

我建議佢遲下養得掂, 就用現有水池做沙缸, 再起上高建缸

chihim 發表於 2013-1-30 12:46
真系乜都見吾到,除非水面無水波。。

睇倒, 喂野食游上黎果陣實睇倒