海水領域 SeaFishZone

查看: 9406|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

新年禮物 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
上次我件菲千d 手爛,就知道肯定有蟹,check 左兩件千就捉到出來。

之後件菲千就好翻,生翻d 手出來

沙發
kfklam 發表於 2013-2-12 18:34
原來我件千手半死不活就系因為佢...有咩方法可以引到佢現身呀?師兄們請指點下....

區唔系一直都系千手上邊,咬完會走落d 石到。。

如果有多件千手,爛個件可以放水隔魚箱 等蟹上唔到去,其他果d就放系原位

等晚上無開燈時間 羅d 千手上來 掃下d 手仔,如果有蟹 你應該掃到。

如果得一件。。。無計,一樣放上隔魚箱等區好翻先算

板凳
Tough-gate 發表於 2013-2-12 20:16
下...蟹會食千手架? 我缸仲有蟹我想捉都捉唔到

唔系乜蟹都食千手ga。。有d 會食皮革。

又有d 食藻。。 我缸有只毛蟹食藻,我體住區大,本來發現果陣得1cm 大。。現在有3cm

但一直都食藻,所以放過區。 食皮革蟹 同 食千手蟹我都捉過。

不過安全起見,見一只殺一只最好