海水領域 SeaFishZone

查看: 9019|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

唉 以為解決左灰     [複製鏈接]

最佳新人

樓主
之前清左白點成2個星期  點知一加新就起返  呢幾日落藥  已經有2條毒死
死前有條仙對眼朦哂  有冇CHING話我知點做  會唔會唔係白點?PS  舊魚完全冇事 放親仙都會有眼朦程況

最佳新人

沙發
jm2011520 發表於 2012-10-28 01:47
改善水質,舊魚可能適應力强,所以新魚就明顯,要勤換水,改善過濾,吾好加魚

CHING幾耐換水到?我1星期1次
改善過濾換棉OK嗎?通常幾耐1次

最佳新人

板凳
Galaxy 發表於 2012-10-28 01:56
我之前條法仙都是這樣,落了銅葯便没事了。如矇眼换水便可!

我已經有落到十字仔  但呢次效果好似唔多明顯,,,
我怕落多會反

最佳新人

地板
peterleung 發表於 2012-10-28 09:15
白點 ufo 本來就不是甚麼細菌病毒,它們在魚表體所做成的微細傷口,引致細菌感染才會出事,舊魚適應環境,抵抗力 ...

CHING唔該你先
低最大問題我落左落都搞唔掂(藍十字)

最佳新人

Galaxy 發表於 2012-10-28 04:03
貴少少買支pointex啦!

姐係十字?

最佳新人

咁會唔會唔係白點?

最佳新人

jm2011520 發表於 2012-10-30 03:50
魚販係第一兇手,我地係第二兇手,問心講魚幾可白點ufo 死丫,比我地毒死多,你留意下d魚有無出白點?有無擦 ...

CHING 白點就有擦身就未睇到    仲有凸眼有冇得E?  同唔理會死嗎?

最佳新人

jm2011520 發表於 2012-10-31 01:29
既然確認中了白點更係要醫,落銅藥,無咁重手呀!因為你個缸有落過銅,某程度上生物環,玻璃,都含有銅,係 ...

有3條係朦左凸出  係凸眼黎  會死嗎?