海水領域 SeaFishZone

查看: 3242|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

新手跳海求教 Thx! [複製鏈接]

樓主

生物環可買ph同德國個s字頭,鹽度計要買光學鹽度計(最準),其它千萬唔好買(得6成準),養水2個月先好落魚,新買返來魚要係第二缸到Q14日日換水,千萬唔好直接車落缸,好易帶病落主缸到,60cm缸來講,你要計你個缸總水量,買左缸再講

沙發
enzo12 發表於 2019-9-13 00:52
Thanks  師兄
原本想買60x45x45cm背瀘缸, 今日落左魚街睇, 只見到60x38x39cm, 濾格佔10-11cm 濶,  ...

你不如去魚友到看看魚缸,再決定去邊買魚缸,魚街全部都係一樣,中間倉深度,我自己個背滴14吋,中倉都有4吋深,我呢個魚缸係魚友到買(我化氮用緊紅海星sq-70),我買之前都有去魚街到看過,魚街的背滴唔掂,入水位個幾條直線,完全唔掂,做到曲哂

板凳
arfaifai 發表於 2019-9-15 08:39
師兄,你所講大多數我都應同,只一有句:養水兩個月才落魚…,對新手黎講情何而堪,倒不如話先落一條魔魚用 ...

我記得版主話過落魚糧都可以啟動n cycle,魚直車落魚缸,新魚有病會帶落魚缸到