海水領域 SeaFishZone

樓主: bluekaka1986
打印 上一主題 下一主題

新手求救!上水泵尾倉乾水問題! [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
bluekaka1986 發表於 2015-5-28 12:45
CHING係上水泵太勁,倉水補唔切,所以尾倉乾水

點會.... 如果主缸無滿水出黎. 唔洗拖地, 就即係無問題, 去得切水.
尾倉乾水你再加多D水, 自然會BALANCE返...

最佳新人 論壇元老

沙發
dicky826 發表於 2015-5-29 09:37
主缸水位未夠? 唔覺有水由主缸入頭倉

跟本成個缸都未夠水,

最佳新人 論壇元老

板凳
bluekaka1986 發表於 2015-5-30 14:43
開左缸3日,仲未開化氮(新化氮仲未SET好水位,因為一開勁多泡,打算N-CYCLE完先開),但見到D管蟲有大有細,開左 ...

開強光長時間爆藻先. 唔洗加野. 可以加下硝化菌.

最佳新人 論壇元老

地板
bluekaka1986 發表於 2015-5-30 16:01
如果我屋企有DIAMOND濾水器6層濾芯(可直接飲用),可否用來溝REEF鹽,之後換水用?應該比水喉水好吧,是嗎?
A ...

DIAMONAD 呢D神化野, 好難講. 都係配返個RO機好D.

最佳新人 論壇元老

bluekaka1986 發表於 2015-5-31 15:10
明白,但等待中真係好吊引>.

等個零月爆藻啦, 你個當缸唔存在就得.
唔爆藻CHECK數據快快手落珊瑚唔係一定養唔到. 但好多時最後都係上黎問點降NO3...

落珊瑚前先爆藻將NO3降到去 0, 到時就養乜都得.

最佳新人 論壇元老

造流或者可以時不時換下位吹下石頭, 你支係乜燈?

其他無所謂.

最佳新人 論壇元老

bluekaka1986 發表於 2015-6-1 14:42
我果支係maxspect r420r 70W,只係岩岩夠用,個缸再大D都唔夠用>.

maxspect C70射燈會好D. 不過無所謂啦. 100%光爆藻.