海水領域 SeaFishZone

樓主: HTM
打印 上一主題 下一主題

瘦骨仙... [複製鏈接]

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

poker.king 發表於 2012-10-10 15:10
我只用氨基酸浸糧再加少食多餐的方法。
因為太后與西非這類魚種都是容易腸胃有事的魚種。
新魚處理適宜進 ...

又係小弟既經驗!唔好見怪!
氨基酸浸糧就算係開口魚都唔一定會食!

無錯試下又何妨唔得咪用另一方法!
再唔得咪餵生口都重可以,唔一定要粒糧!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

poker.king 發表於 2012-10-10 15:20
搏一搏已說自己用左其他方法都不能令新魚進食。
在無計可施之下先做,當時試過可行而非次次成功先叫搏一搏 ...

所以前提係要條魚開口有態同最重要係唔係想西起條魚來養

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 15:22
試過餵蝦肉/蝦膠佢都唔食...不過又食冰毛蝦同冰豐年蝦喎

毛蝦/南極蝦都好架!蛋白質豐富,可以幫魚增肥
不過就好壞水!(唔好又話我教錯呀!我都係餵蝦肉比魚食架!)

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 15:32
不過如果條魚係積犯就冇辦法...有師兄西起養惡紫月成9個月...我個fd就西住條5"多阿拉伯由上年新年到依家, ...

都話有人會鐘意西起D魚來養架啦!

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 15:38
缸缸有本難念的經...我都仲西住好多魚等出閘, 不過有d真係放不得!!

監督員

清道夫

poker.king 發表於 2012-10-10 15:45
針對性處理與對症下藥只是一線之差。

各施各法嘖!

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 15:56
我有Q缸o架...不過醫緊爛手畢畢 仲有Q缸成30度水, 怕唔o岩太后住

醫緊爛手畢畢

監督員

清道夫

poker.king 發表於 2012-10-10 16:03
考慮過咁多環境因素,Q缸怕過熱,
而選出現有決定,我都没有這份心机。
條魚頂唔到都冇辨法啦。

所以有時大家魚友比既意見唔一定錯晒或啱晒
最緊要自己合用

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 10:43
高手!又學嘢

我又點會係高手呢!無教錯人就已經算好彩啦!我要跟師兄學野就真!
師兄有時間上來出多D POST,教下小弟養魚好等小弟唔會教錯人

監督員

清道夫

ybkwok 發表於 2012-10-11 00:23
我試過氨基酸浸糧,
但係結果都係一樣!我問過相熟既藥房,佢話而家已經無賣巴力仙,
因為而家全部人都 ...

所以唔係每一個方法都啱自己個缸或者每一條魚既!

監督員

清道夫

我係wingk960 發表於 2012-10-10 23:23
啊,咁多人既.我又黎...但我唔識.
我只知道食住瘦....如係我個缸度發生...多數都會返大海..

舊魚唔死又點會有借口買新魚!

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 10:50
G4係用針對性嘅做法,吾係假設,條魚屎都冇法!
但係我估吾到你咁都了解吾到,
你話你養魚吾叻,我 ...

你都係想講我養魚唔差嘖!無問題喎!
我係養魚差架!但我唔會睇到其他師兄出POST就話人地果套錯,教錯人

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 11:06
你係呢個帖到教識我
養魚博一博,陸判冇貧樸

師兄,你買條魚返來開口好態但怕比其他舊魚打而西起來養唔放出來?
如果唔係,放出來又何來博一博?
無錯大家都話樓主條魚瘦應該養肥先放,但係咪西起來養一排條魚一定會肥放出來就一定唔夠舊魚搶?
比多個唔同既意見樓主又錯係邊呢?

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 11:45
你做版主點解會問第一條問題?
(想我教你養魚可pm我)
太后養肥先放都吾夠搶係冇辨法,適者生存!(當然 ...

魚瘦西起養就一定會肥,學到野

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 11:59
你仲覺得自己啱?
所以你養魚咪冇進步囉

多謝指教
師兄果套係最好既

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 12:15
吾識可以PM我我吾會亂教

{6_161:}多謝師兄
你啱晒
高手師兄你多D上來答下魚友POST啦!唔係小弟唔知錯
唔好收收埋埋無人知咁自私,大家分享下

監督員

清道夫

我係wingk960 發表於 2012-10-11 13:21
上海魚油。我只想知學術討論。而唔係睇你不停攻擊,如你覺得陸判教法有問題,咁你就講出你較為好既方法。但 ...

算啦!上海仔師兄認為佢覺得果一套養魚方法係唯一既啱既方法,無問題喎!
我都話左我養魚差咯!向師兄求教,人家又要PM唔肯公開講咪算囉!
上網唔好太認真,同養魚一樣都係求開心嘖!放鬆D啦!

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 14:32
我只是覺得身為版主點可以答問題答得甘草率,咁不附責任啫!
好多魚友及版主已答左問題重要性,先 ...

我以我既經驗提議樓主放條魚出來又何以見得我答得甘草率?!
我都知樓主對魚既認識不似新手,所以就更加會明白亦唔會盲目咁跟!
養魚唔係得一套方法架!

都係算啦!唔好太認真,上網嘖!開心D啦!

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 14:38
你吾好又轉移視線啦,咁大個人,我由頭到尾都討論緊你處理太后手法有問題,你又答吾出條太后放出嚟 ...

係既!係既!你覺得養魚得一套方法,你啱!我錯晒!師兄滿意未?!

咪講左每條魚都唔同囉!條條魚都一樣不如唔好養啦!人都唔係個個一樣啦!有人鐘意咬住唔放,有人鐘意死牚!(唔好對號入坐呀)

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-11 15:25
今早仍開口有態, 但就明顯收背

有無比個大西?