海水領域 SeaFishZone

查看: 17235|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

救命呀!!!!!落咩魚開缸都死?? [複製鏈接]

樓主

前後落左3條魚都死晒, 有冇人可以答我點解??????????????

http://imageshack.us/photo/my-images/802/20130309233622.jpg/

沙發
nickcw 發表於 2013-3-9 23:55
百份百水質啦!!!!

但係點解一開缸就水質差??咁我可以點做

板凳
Galaxy 發表於 2013-3-10 00:02
買啲魔魚養一排先啦!

我就係用魔魚, 死左3條魔, 藍魔青魔黃魔

地板
我係wingk960 發表於 2013-3-10 00:10
你住邊頭。我q缸有條睇場藍魔。都有半年。你黎到屯門我俾你。如果真係死埋。你處理你個但既手法。一定有問題 ...

我住天水圍呀

nickcw 發表於 2013-3-10 00:06
都係果句, 水成熟未? N-cycle 完成未? 水未掂養咩魚都玩完!!

我個缸重新開始, 新環黎, n cycle未開始tim, 所以加魔魚開缸, 想知點解加親都死姐

我係咪應該換晒d水先??

但係我24"個缸都冇問題, 點解呢個14"會咁呢

我岩岩換晒d水, 等過一慢除左氯先, 聽日先較鹽度, 想問兩隻唔同牌子既鹽可唔可以溝埋一齊用.??

update, 琴晚換晒d水...
淡水run一日除氯, 今朝岩岩加左鹽至1.022
聽日加條魔再試下
想問下我而家一個掛瀘 頂樓有圖(s size ma環) 加一個潛水泵冇博底喉(因為想加返d水流同打下氣)
呢個缸係用黎for q魚

alan@aqua 發表於 2013-3-10 15:31
D麾好捱得果喎...新水冇硝化細菌都應該捱到5,7日,我懷疑你個缸或者其他硬件有問題(是否俾其他野污染左?)你試 ...

其實我係覺得個掛濾問題, 但唔知有咩問題 可否幫幫手睇睇, 頂樓有圖

alan@aqua 發表於 2013-3-10 15:42
果掛濾和D濾材都唔似有問題 新水有冇除氯...果缸買左幾耐?仲有冇玻璃膠味? 買1條3點白再試...唔死就加多2條 ...

有除氯呀 d水都係隔過夜先落, 個缸買左1個幾月咋

alan@aqua 發表於 2013-3-10 15:42
果掛濾和D濾材都唔似有問題 新水有冇除氯...果缸買左幾耐?仲有冇玻璃膠味? 買1條3點白再試...唔死就加多2條 ...

我重set個缸果陣都有洗下去 抹下去

alan@aqua 發表於 2013-3-10 15:46
D魔放左幾耐就死?

第1條藍魔 幾個鐘就死
第2條青魔 3日
第3條黃魔 下午出去 夜晚返黎就死左

alan@aqua 發表於 2013-3-10 15:47
死前有冇乜野反應?

冇留意到呀...通常都係係缸底

alan@aqua 發表於 2013-3-10 15:49
好奇怪喎...第1條藍魔開水後幾時放?

好似係隔一日

alan@aqua 發表於 2013-3-10 15:52
你D做法都好正常吖...

我真係唔知係咩問題.....我個主缸都係咁開 落左魔開缸, 魔都冇事

alan@aqua 發表於 2013-3-10 15:57
各位CHING還有咩意見?

琴日換水果陣check左一check 換果d水既no2, 0.25

alan@aqua 發表於 2013-3-10 16:01
最後...會唔會咁唔好運,幾條魔都有事? 但呢個機率係好低..

唉,,,點解會咁

諗住聽日加多條青魔試下, 想問下去邊道買好???
仲有我買左青魔返黎係咪對溫對水就落??
我之前係返黎對溫半至1個鐘
然後就用個q缸水慢慢倒入魚袋 然後倒左魚袋魚入缸

alan@aqua 發表於 2013-3-10 16:07
wa...0.25係乜單位? 若果係25PPM/L就死得啦...但新水冇理由會污染得咁快喎, 咁你100%換哂d水佢, 養條3點白再 ...

0.25ppm mg/l