海水領域 SeaFishZone

標題: 檢疫問題 [打印本頁]

作者: KM.Ricky    時間: 2016-5-7 22:03:27     標題: 檢疫問題

請問各位C兄!我想問通常Q魚係檢疫缸養幾耐可以過主缸?我條魚係粉吊已經一個星期了,一切正常而且冇用過藥,因為無需用藥,前三日之後已經開咗口,依家一餵就追住搶,一個星期一直冇出現過白點同擦身,唔知可唔可以入主缸呢?本來諗住兩個星期之後先入主缸,但係依家見條魚都一切正常,所以唔知可唔可以早D入?請教C兄前輩們

作者: 阿峻    時間: 2016-5-7 23:59:59

睇真些係唔係真係無白點先,無乜可能會無
作者: KM.Ricky    時間: 2016-5-8 00:51:18

阿峻 發表於 2016-5-7 23:59
睇真些係唔係真係無白點先,無乜可能會無

哈哈C兄!點解會無乜可能會無?真係無啊,對魚嚟講我比較細心,因為我每一條魚都唔想佢地有事,而我個檢疫缸得12x12寸大,平時開咗燈仲有時候半夜又用電筒照下佢睇,所以呢一個星期來講可以肯定冇出過白點同擦身,所以先問問C兄們可唔可以提早落主缸囉

作者: hi-line    時間: 2016-5-9 10:12:59

好似要2星期才會變成肉眼能見的白點?
作者: newtoy    時間: 2016-5-9 13:40:31

我試過過7日先出白點
作者: KM.Ricky    時間: 2016-5-9 17:42:15

hi-line 發表於 2016-5-9 10:12
好似要2星期才會變成肉眼能見的白點?

今日第10日了,再睇睇啦!Thx bro

作者: KM.Ricky    時間: 2016-5-9 17:45:29

newtoy 發表於 2016-5-9 13:40
我試過過7日先出白點

C兄 咁7日前有冇擦身嘅跡象?我條粉吊今日為止第十日了都冇特別情況,一切都正常,所以真係想落主缸

作者: newtoy    時間: 2016-5-10 09:25:57

KM.Ricky 發表於 2016-5-9 17:45
C兄 咁7日前有冇擦身嘅跡象?我條粉吊今日為止第十日了都冇特別情況,一切都正常,所以真係想落主缸 ...

頭7日真係好正常,又食得又活躍,我果條係關刀

作者: amccp    時間: 2016-5-11 18:01:14

我條粉吊Q咗差不多3個禮拜都冇事,尋晚忽然瓜咗所以Q多幾日穩陣D呀!
作者: lilyme    時間: 2016-5-12 16:34:03

Q14日無事就落缸啦
作者: KM.Ricky    時間: 2016-5-13 22:38:34

amccp 發表於 2016-5-11 18:01
我條粉吊Q咗差不多3個禮拜都冇事,尋晚忽然瓜咗所以Q多幾日穩陣D呀!

已落主缸4天了,站時一切正常,希望繼續順利

作者: KM.Ricky    時間: 2016-5-13 22:41:20

lilyme 發表於 2016-5-12 16:34
Q14日無事就落缸啦

已經落缸了C兄!但願可以一直Keep到

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2