海水領域 SeaFishZone

標題: 想設個珊瑚缸…唔知買咩缸好 [打印本頁]

作者: idwilson    時間: 2015-7-27 03:26:13     標題: 想設個珊瑚缸…唔知買咩缸好

因為唔鐘意圓角缸,所以iq5個D唔考慮
又唔鐘意背滴漏缸,因為個背好似沾左好多位咁。

我放既位置係櫃內,尺寸只有36cm闊X38cm深。

暫時睇中左兩個缸
1. 係qubic 30cm既缸,魚街都有賣,跟個OF掛濾,有晒多色led燈。
https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=8#detail

2. LEO個隻36cm闊既缸,幾靚仔,但佢個過濾好細,怕養4-5條生物同珊瑚,唔夠推。
https://item.taobao.com/item.htm ... &id=14679093177

化氮器就睇中,DYMAX 迷你化氮器,不過又唔知夠唔夠用!
https://detail.tmall.com/item.ht ... 00f5&abbucket=8

c兄們指教下

作者: Kwong    時間: 2015-7-27 05:40:09

1和2,淘寶嗰兩個缸係水草缸嚟喎!
珊瑚缸最好係滴漏缸啦!
作者: pow1234    時間: 2015-7-27 08:51:38

珊瑚缸最好用有底缸的
因為要放大蛋白機、豆機、水冷等。
唔係好難養
買時要諗清楚
免得第日後悔
作者: ts02765402    時間: 2015-7-27 09:53:09

我就向呢個BBS同師兄買左個18"既背滴缸仔  化氮用BMQQ(師兄包哂成套野 傻瓜包黎  抬番屋企就開水即玩得)   
我再自己加枝靚燈 (我用緊ZT6500)
我依家有2隻葵 1隻豬腰 1隻火柴 2隻千手  4條小丑 + 1條黃吊
目前全部葵同珊瑚都好健康 開得好盡  千手係咁閃黎閃去  魚仔都好大食搶糧  
樓主可以參考下  不過你果2條LINK都係水草缸  我同樓上D師兄一樣 唔建議

我都係新落海玩RT缸  有興趣PM一齊交流下
作者: qqkkfish    時間: 2015-7-27 10:09:20

其實淘個魚缸會5會貴過白港買? 2來玻璃野運輸好易出問題, 你估下D速遞會5會錫住你件貨
作者: Terminator2    時間: 2015-7-27 11:43:39

買 Redsea Reefer la

作者: hi-line    時間: 2015-7-27 12:10:44

魚街有時會有20吋測濾方角缸,我都用緊,不過得2倉
作者: idwilson    時間: 2015-7-27 12:59:22

qqkkfish 發表於 2015-7-27 10:09
其實淘個魚缸會5會貴過白港買? 2來玻璃野運輸好易出問題, 你估下D速遞會5會錫住你件貨

佢會包補玻璃件,爛左會重新補發。
以qubic個30cm缸計,香港魚街賣緊hkd$1500,淘寶計埋順豐都只係hkd$700。
而且我重有其他野買,蛋分,鹽度計,沙,石,燈,其實可以平一半以上。
作者: idwilson    時間: 2015-7-27 13:00:31

hi-line 發表於 2015-7-27 12:10
魚街有時會有20吋測濾方角缸,我都用緊,不過得2倉

則濾背濾都唔考慮,因為終覺沾左空間,因為我真係無位置放,但又想玩@@
作者: idwilson    時間: 2015-7-27 13:02:23

Terminator2 發表於 2015-7-27 11:43
買 Redsea Reefer la

Red Sea Reefer nano都45x45cm ,仲要起套櫃,我而家只得一個櫃洞位置放魚缸
作者: qqkkfish    時間: 2015-7-27 13:44:58

你淘果D咪一樣係背濾
作者: qqkkfish    時間: 2015-7-27 13:45:06

你淘果D咪一樣係背濾
作者: hi-line    時間: 2015-7-27 15:50:22

idwilson 發表於 2015-7-27 13:00
則濾背濾都唔考慮,因為終覺沾左空間,因為我真係無位置放,但又想玩@@

[size=13.3333339691162px]則濾背濾都唔考慮,空間又不足即系底缸就更加不用唸,甘請問下你打算個魚缸行邊種過濾方式? 行桶?

作者: fishfishfish    時間: 2015-7-27 16:13:47

C兄,你知唔知RT一般要用咩器材同濾材,RT同FOT唔同,你爬下文分得清楚先決定背/側滴用唔用得過
作者: idwilson    時間: 2015-7-28 02:57:16

咁都係聽各c兄講,用背濾,因為空間不足,我畫左個圖打算訂造,如果做呢個size超白玻璃,唔知咩價錢為合理,可唔可以介紹香港一兩間比我呢?

另外器材方面,我想大家推薦下
LED,要有籃光日光,最好有埋個d閃電,仿日出日落個d,國產無所謂,HKD1000內
化氮,唔好太大,駁氣泵,效能夠用,HKD400內
氣泵,暖管,濾材,我再爬下文…
我想先買犕夠基本養水個d野…

圖片附件: 未命名-1.jpg (2015-7-28 02:51:24, 102.11 KB) / 下載次數 57
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzMwOTJ8YWI1NDA1Y2V8MTcxNjkyOTc1N3wwfDA%3D

作者: idwilson    時間: 2015-7-28 22:26:28

😁:

作者: qqkkfish    時間: 2015-7-28 22:40:30

你的要求魚街有某牌子14-16"現成背濾缸, ZENLIGHT 1205, BMQQ 攪掂
我第一個缸都係甘
作者: idwilson    時間: 2015-7-31 02:18:06

其實之前玩水草,多左個千尋不鏽鋼濾桶同玻璃出入水管,仲有個電子水冷
唔知可唔可以就咁買個35cmx35cmx35cm既超白玻璃方缸,用番呢D器材養珊瑚呢?
到時買個類型mame skimmer 3同造浪器
作者: LebornJames    時間: 2015-7-31 09:33:36

idwilson 發表於 2015-7-31 02:18
其實之前玩水草,多左個千尋不鏽鋼濾桶同玻璃出入水管,仲有個電子水冷
唔知可唔可以就咁買個35cmx35cmx35 ...

魚街有咁細既背滴

但係唔係超白..

你可以去睇下..

我都搵緊, 超白, 唔用玻璃膠個d

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2