海水領域 SeaFishZone

標題: 急!!幫手唔該咁多位!no2問題!! [打印本頁]

作者: FISHMAN123    時間: 2015-4-9 00:04:07     標題: 急!!幫手唔該咁多位!no2問題!!

開左6個月,上個月換左個新魚缸(擴魚缸),加左生物O 同埋 菌..但這天突升高左好多(NO2)....死左2件...急幫 ..有好多魚係到..........擴缸時有用返OLD水同OLD生物o..  PLZ...............
作者: kwong426426    時間: 2015-4-9 02:36:42

換左缸之後加好多魚
擴缸時用返OLD水同OLD生物o,硝化細菌都係夠你舊魚用
缸大左係可以養多d魚,但慢慢加都係一條起兩條止,,
作者: Kwong    時間: 2015-4-9 04:52:01

NO2突然升高即係唔夠菌,你換左大缸應該加多D環再落菌,然後慢慢加魚!
宜家解決方法就係換水再加多D環,落支蜂王槳試下再打氣,每日測下NO2!
作者: Kwong    時間: 2015-4-9 04:58:03

ORD水即係純水跟NO2無關,你宜家缸中生物大多過瀘系統負荷唔到!

補充內容 (2015-4-9 05:17):
正確係RODl
作者: FISHMAN123    時間: 2015-4-9 11:06:41

魚我無增加:...只有8條小魚。3尺魚缸,峰皇我加左4枝早前
作者: 我係wingk960    時間: 2015-4-9 11:11:00

開左6個月缸.未成熟晒喇.唔駛急.慢慢來/
作者: Messi_sunshine    時間: 2015-4-9 11:31:57

會唔會水流唔足夠, 變相多死位, 導致多屎吸唔走??
作者: FISHMAN123    時間: 2015-4-9 11:42:31

有就有屎但得两三條係低,清左。因為我唔知加左新菌會否重計n-cycle
作者: wai2015    時間: 2015-4-9 17:52:26

最好方法,問朋友買D有菌環
作者: FISHMAN123    時間: 2015-4-9 21:57:18

但我買左新環..以為两溝影響不太
作者: hippo9449    時間: 2015-4-9 22:17:09

減少餵魚 唔好再加魚 6個月未成熟 我覺得峰皇只係心理作用
作者: wai2015    時間: 2015-4-9 22:22:49

菌量不足no2才高,勤換水,不加魚,小餵,加bio digest,最好加到有菌环
作者: FISHMAN123    時間: 2015-4-10 21:13:38

謝謝,現在低了很多

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2