海水領域 SeaFishZone

標題: RT 捉魚方法 [打印本頁]

作者: leemanho    時間: 2014-11-5 17:55:51     標題: RT 捉魚方法

小弟新手,覺得係 RT 捉魚真係冇乜可能,d 魚好快游去生物石度。各位師兄有乜良策可以捉到魚?

作者: edlsang    時間: 2014-11-5 18:19:46

餵食時捉 。
作者: Dokutamario    時間: 2014-11-5 18:59:59

你個缸有幾長
作者: 丁不三    時間: 2014-11-5 22:12:58

超級容易,用魚箱!

我四十几吋reef缸捉個几十條,

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2014-11-5 22:56:23

起石
作者: pca    時間: 2014-11-5 23:18:38

全屋熄燈包括魚缸過半小時後。跟住立即開缸燈,全缸魚轆出黎慢慢執
作者: leemanho    時間: 2014-11-6 00:20:03

丁不三 發表於 2014-11-5 22:12
超級容易,用魚箱!

我四十几吋reef缸捉個几十條,

魚箱係點架?即係隔魚箱?d  魚會自己走入去架?

作者: leemanho    時間: 2014-11-6 00:21:00

pca 發表於 2014-11-5 23:18
全屋熄燈包括魚缸過半小時後。跟住立即開缸燈,全缸魚轆出黎慢慢執

唔係好明,即係 d 魚瞓左?

作者: pca    時間: 2014-11-6 01:13:11

leemanho 發表於 2014-11-6 00:21
唔係好明,即係 d 魚瞓左?

夜晚所有魚會瞓覺架!……揾日半夜起身開廳燈你就知

作者: 丁不三    時間: 2014-11-6 08:22:40

leemanho 發表於 2014-11-6 00:20

C兄, 生虫有買, 前面有門上下關, D魚糧在箱頂放下, D 魚會自己入去(快幾分, 慢1個HOUR), 之後關門,

小仙魚最易, 跟龍, 吊, 雀, 竇石!

作者: 丁不三    時間: 2014-11-6 08:22:41

leemanho 發表於 2014-11-6 00:20

C兄, 生虫有買, 前面有門上下關, D魚糧在箱頂放下, D 魚會自己入去(快幾分, 慢1個HOUR), 之後關門,

小仙魚最易, 跟龍, 吊, 雀, 竇石!

作者: leemanho    時間: 2014-11-6 08:56:13

丁不三 發表於 2014-11-6 08:22

小 ...

原來如此,謝謝!
但係我條魚病左收左口..... 我想捉佢出黎醫......

作者: leemanho    時間: 2014-11-9 22:04:31

pca 發表於 2014-11-6 01:13
夜晚所有魚會瞓覺架!……揾日半夜起身開廳燈你就知

多謝師兄絕招。啱啱試左,捉到!

但係 d 魚冇轆出黎,我要拿起塊生物石,條魚就呆呆地咁,好易捉。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2