海水領域 SeaFishZone

標題: 請問有冇ching用氨水開缸? [打印本頁]

作者: billyww    時間: 2013-12-14 22:23:46     標題: 請問有冇ching用氨水開缸?

我缸水已加到5ppm濃度,今日已經第十五天,但no2依然是0,no3是0.1
係咪時間仲未夠?

作者: 謝米拿    時間: 2013-12-14 23:15:39

我,計返你個bio filter 實際每日消化左倒幾多ammonia 之後x 10  / 0.05 就等於第一次落缸嘅魚/生物嘅bio mass.
E.g. 每日食倒10ml 18% ammonia = 10 x 0.18 x 10 / 0.05 咁多嘅魚仔數量
唔好意思有啲職業病)
作者: Chengpaktai    時間: 2013-12-14 23:33:00

請問氨水係邊買,問左幾間五金都無?魚街會吾會有?謝謝
作者: 謝米拿    時間: 2013-12-15 00:38:44

氨水要化工原料鋪先有,一般18% 20L咁賣,唔知道邊度有得散賣

作者: billyww    時間: 2013-12-15 01:18:09

我在藥房買的,$10一支
作者: Chengpaktai    時間: 2013-12-15 09:38:59

師兄住邊區,問左好多間都無...
作者: billyww    時間: 2013-12-15 10:48:33

有一次經過上環海味街買的,間藥房好細間好舊的,名字不記得了。
作者: 阿峻    時間: 2013-12-15 11:01:22

倒不如試下用無糖豆漿開缸
魚缸不單是得nitrogen cycle
作者: Chengpaktai    時間: 2013-12-15 12:52:52

阿峻 發表於 2013-12-15 11:01
倒不如試下用無糖豆漿開缸
魚缸不單是得nitrogen cycle

師兄,可解釋下用豆漿比氨水會多什麼好處嘛?
作者: Chengpaktai    時間: 2013-12-15 12:53:51

billyww 發表於 2013-12-15 10:48
有一次經過上環海味街買的,間藥房好細間好舊的,名字不記得了。

好難搵,10個有9個都吾知係咩
作者: billyww    時間: 2013-12-15 14:09:15

Chengpaktai 發表於 2013-12-15 12:53
好難搵,10個有9個都吾知係咩

之前我都問過幾間五金鋪都無,叫我去化工原料鋪買
之後上網見有人話藥房買到我先去問
作者: 阿峻    時間: 2013-12-15 18:12:44

Chengpaktai 發表於 2013-12-15 12:52
師兄,可解釋下用豆漿比氨水會多什麼好處嘛?

1. 生成氨之前,都有其他較complex的nitrogen form ( eg. Protein)
2. 氮只是其中一種元素,仲有多種元素先可以組合到一個細胞

作者: nickdo    時間: 2013-12-15 22:55:50

有機物(如魚屎)要由腐敗細菌轉成氨. 你直接加氨水咪SKIP左呢個STEP... 正正經經開缸算把啦.
作者: dicky826    時間: 2013-12-16 09:46:17

痾d 尿都可能得
作者: 阿峻    時間: 2013-12-16 21:23:36

dicky826 發表於 2013-12-16 09:46
痾d 尿都可能得

都得

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2