海水領域 SeaFishZone

標題: 新手缸請教 [打印本頁]

作者: 6b09    時間: 2013-11-12 22:27:50     標題: 新手缸請教

1星期水可放黑丑and白金嗎(全人工)

作者: ybkwok    時間: 2013-11-12 23:14:47

睇你個setting,如果用大量生物石,應該可以!
作者: mortyleelee    時間: 2013-11-12 23:30:30

不如遲啲先
作者: 我是浩    時間: 2013-11-13 00:31:43

太急了, 小丑唔係開缸魚呀~
用魔試左水一排先加啦
作者: Lewis_Lo    時間: 2013-11-13 01:20:32

WHY NOT? 我覺得可以。
我第十天落芒果開缸,第27落一對白金。依加都差不多個半月, 前日又轉缸, 由60L轉105L缸。
其實缸水N﹣CYCLE行到NO3回落就可以落魚。
http://www.seafishzone.com/forum ... 1081&highlight=
作者: 魚苗    時間: 2013-11-13 14:41:09

fot 唔係要留意no2多啲咩?
作者: 魚苗    時間: 2013-11-13 14:42:41

no3係fot 都一定唔低啊!
sorry, 按快左變左兩個post
作者: Lewis_Lo    時間: 2013-11-13 15:38:50

魚苗 發表於 2013-11-13 14:42
no3係fot 都一定唔低啊!
sorry, 按快左變左兩個post

FOT 行豆,都可以將NO3降低到近附0。
只係NO3高對FOT影響唔大
但NO2就一定要0
作者: 魚苗    時間: 2013-11-13 16:17:55

Lewis_Lo 發表於 2013-11-13 15:38
FOT 行豆,都可以將NO3降低到近附0。
只係NO3高對FOT影響唔大
但NO2就一定要0

no3高對於fot 有咁重要咩?我只知no2對魚有影響,no3高對rt 有影響,唔知係咪我一直理解錯誤?
作者: 6b09    時間: 2013-11-13 19:02:08

加有菌生物環可以放嗎
作者: Lewis_Lo    時間: 2013-11-13 19:25:20

魚苗 發表於 2013-11-13 16:17
no3高對於fot 有咁重要咩?我只知no2對魚有影響,no3高對rt 有影響,唔知係咪我一直理解錯誤?

所以我咪講咗NO3高對FOT影響不大囉。

我覺得NO3低,苔好似少咗。

但玩豆要小心, 玩得唔好會好反缸
作者: Lewis_Lo    時間: 2013-11-13 19:28:45

6b09 發表於 2013-11-13 19:02
加有菌生物環可以放嗎

加有菌生物環當然會快D run 好缸水啦
作者: 6b09    時間: 2013-11-13 19:38:56

Lewis_Lo 發表於 2013-11-13 19:28
加有菌生物環當然會快D run 好缸水啦

要幾耐
作者: Lewis_Lo    時間: 2013-11-13 20:29:43

6b09 發表於 2013-11-13 19:38
要幾耐

其實好難話幾耐先Run好缸水,快可以一頭半個月,慢則兩三個月都未必得。
成個過程:新水no2-0,  no3-0, 跟住no2會上升,一路升至某一天,no2會下降但no3就上升,而當no3下降就代表將完N-cycle. 跟住就可開始加魚。
而每次加魚,可說是另一個cycle的開始,只係無開缸個cycle咁內.
開缸唔難,run靚缸水都唔難,只要你EQ高,忍得及等得便會成功。
但”忍”及”等”呢兩個字我就未能做得到
作者: 6b09    時間: 2013-11-13 21:47:20

Lewis_Lo 發表於 2013-11-13 20:29
其實好難話幾耐先Run好缸水,快可以一頭半個月,慢則兩三個月都未必得。
成個過程:新水no2-0,  no3-0,  ...

作者: kwong426426    時間: 2013-11-13 22:32:48

乜你唔係養開架咩
作者: 6b09    時間: 2013-11-13 22:35:20

kwong426426 發表於 2013-11-13 22:32
乜你唔係養開架咩

養開咩
作者: kwong426426    時間: 2013-11-13 22:36:49

6b09 發表於 2013-11-13 22:35
養開咩

魚囉
作者: kwong426426    時間: 2013-11-13 22:38:18

咁咩原因反左缸呢
作者: Wai6966    時間: 2013-11-14 00:20:45

姐係話EQ高,就可以好快完成N-Cycle
作者: 魚苗    時間: 2013-11-14 06:58:25

Lewis_Lo 發表於 2013-11-13 20:29
成個過程:新水no2-0,  no3-0,  ...

我fot 從來冇理no3,開缸時只留意no2,no3高係fot 講只係苔比較多,對魚冇多大影響。
另開缸時間通常一個月內完成,現在亦好少用魚開缸,免得浪費生命。新水用魚糧開缸,大約兩星期爆苔,no2爆升,跟著開化氮,直至no2=0(大約十幾日),n~cycle 完成。
我係咁理解!
作者: 魚苗    時間: 2013-11-14 07:29:58

再補充下~新水開缸未爆苔時;唔需要換水(等水污漕,no2會上升),只需要開上水同燈,爆苔開始換1/4缸水,開化氮、做流,跟著等no2到0,完成。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2