海水領域 SeaFishZone

標題: keep住死魚...到底點解?! [打印本頁]

作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-25 20:20:38     標題: keep住死魚...到底點解?!

開左缸2年....一路都keep住會死魚....
無論我有冇加新魚....
都總會耐唔耐死一條...死既魚可能係新魚...亦可能係舊魚...
養左成年既都會死....
死因不明...冇啦啦收口...第日就會死...好多條都係甘...
死既魚種...仙類最多...吊....炮彈都會有....

我覺得好奇怪...點解每次都係死一條...
如果水有問題...點解唔係死幾條...

點解會甘...?!!!真係冇晒心機....

作者: w071215    時間: 2013-5-25 21:33:44

你係邊度買架, 如果係魚街好心就唔好買喇, 魚街D魚好快死架
作者: ybkwok    時間: 2013-5-25 21:34:29

俾多D資料,例如,個缸幾大,設備如何,
幾多魚,大條or細條,水溫,盬度,ph,
有冇生物,生物石,設備用左幾耐等?
作者: ybkwok    時間: 2013-5-25 21:37:14

w071215 發表於 2013-5-25 21:33
你係邊度買架, 如果係魚街好心就唔好買喇, 魚街D魚好快死架

我果D魚差唔多全部喺魚街買,請勿誤導!
作者: Galaxy    時間: 2013-5-25 21:43:55

邊個話魚街啲魚快死?你唔識揀㗎
作者: Galaxy    時間: 2013-5-25 21:46:17

樓主請你說說缸size,設備及魚數量!
作者: w071215    時間: 2013-5-25 22:14:57

但係在文明買嘅就十條得一條死
作者: fung5900    時間: 2013-5-25 22:42:49

魚缸有乜設備?
作者: tonitse0428    時間: 2013-5-25 22:47:02

w071215 發表於 2013-5-25 22:14
但係在文明買嘅就十條得一條死

邊度係文明?
作者: w071215    時間: 2013-5-25 22:51:10

香港德輔道西271-285號地下
作者: sb75boy    時間: 2013-5-25 23:45:14

w071215 發表於 2013-5-25 22:51
香港德輔道西271-285號地下

文明重有返魚?唔講我以為已經摺埋咗添
作者: lap912    時間: 2013-5-25 23:50:37

樓主你講下個缸咩size裝備,睇下有冇ching幫到你!
作者: 我係wingk960    時間: 2013-5-26 00:24:11

係唔係想考下大家.樓主出黎解解畫喇..
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 00:33:59

我個缸係36"普通缸....3"沙底...2個底喉架連出水...
2個大濾筒...一個外罝化淡!!!!

喂食1日2次...早晚一次...有時喂冰鮮豐年蝦...有時F1,F2...輪住...唔會多...20秒內可以食晒!!!
換水方面....2-3星期換一次....每次換40%...
咸度KEEP係1.016-1.018!
水溫26-28C因冇水冷....
冇生物石...得幾舊死石....

作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 00:47:18

我係wingk960 發表於 2013-5-26 00:24
係唔係想考下大家.樓主出黎解解畫喇..

真心求救....因為真係死到冇咩心機...

除左一次落錯藥全缸死晒...同埋之前冇Q魚搞死其他魚之外...(呢D都係有死因..如爆身..肚漲..爛肉)
其他時間都係耐唔耐KEEP住死...冇表面傷痕...冇病徵...今日收口呆呆下望住舊石...第朝就訓係沙面...
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 00:54:42

冇病徵突然收口死既魚包括有

5"耳班...3"一棟...2X2"藍仙....3"灰仙....2"藍吊...1"-2"藍圈...4"皇帝...4"藍面...
2"華倫狗...2"火鳥...5"金毛吊.....3"阿拉伯....2"白尾

仲有好多....唔記得!!!
以上全部都係養左1個月-1年左右.....全部都係搶口之後先死!!!

唯一不死既係小丑....買親都長養....

作者: lap912    時間: 2013-5-26 00:55:31

SAMUEL1987 發表於 2013-5-26 00:33
我個缸係36"普通缸....3"沙底...2個底喉架連出水...

會唔會次次换水换得太多,同埋太耐(兩至三星期)魚魚受唔到,
作者: lap912    時間: 2013-5-26 01:00:24

我keep住兩三日換十份一(可能我太得閒)留意下會唔會次次死魚都係换水後果兩三日
作者: 我係wingk960    時間: 2013-5-26 01:01:31

有冇用環架..
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 01:01:46

lap912 發表於 2013-5-26 00:55
會唔會次次换水换得太多,同埋太耐(兩至三星期)魚魚受唔到,

我都有諗過...但死魚既時候...可以係換水後3,4日...有時亦會係換水後1,2星期....

我有時會諗會唔會風水唔好
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 01:05:09

我係wingk960 發表於 2013-5-26 01:01
有冇用環架..

環就真係唔多...2個濾筒...一個打爆...另一個一半!!!
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 01:06:37

NO3都幾高....但NO2係0.....
啡台都有D...換水時會清...
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 01:07:55

lap912 發表於 2013-5-26 01:00
我keep住兩三日換十份一(可能我太得閒)留意下會唔會次次死魚都係换水後果兩三日

死魚時間唔定時....好突然...話黎就黎...救唔番!!!
作者: 我係wingk960    時間: 2013-5-26 01:08:24

平均個缸多唔多魚架.同埋會唔會沙既問題,有冇諗過清沙低.
同埋大約幾升環,而家重有Q完魚先落缸嗎?
作者: lap912    時間: 2013-5-26 01:12:29

試下清缸唔用沙,我都係普通缸,(買錯左)要多d留意魚魚動態,佢地有問題有反應你睇!
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 01:13:48

我係wingk960 發表於 2013-5-26 01:08
平均個缸多唔多魚架.同埋會唔會沙既問題,有冇諗過清沙低.
同埋大約幾升環,而家重有Q完魚先落缸嗎?

36"缸...我通常買4"以下魚...最多20幾條都試過...而家得10條到...但多數係2"甘上下既細魚...
我已經有一個月冇買魚....前日死左條藍圈1.5"...養左半年....1星期前死左條華倫狗2"...養左5個月...3星期前死阿仙伯3"....養左5個月....
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 01:22:13

lap912 發表於 2013-5-26 01:12
試下清缸唔用沙,我都係普通缸,(買錯左)要多d留意魚魚動態,佢地有問題有反應你睇!

普通缸唔用沙?!!!驚唔驚會唔夠菌?!!!個缸係魚鋪幫我SET~~因為果時咩都唔識!!!
我每晚放工都會望下缸魚...我會睇得出條魚有問題(收口+呆)明明朝早番工出門前喂佢仲好搶...都唔知點救佢...第朝已經訓左係沙面...
作者: hung128    時間: 2013-5-26 04:28:18

落d炭 吸吸水入面既毒素先 份量 落多d都唔驚 水有冇變黃?
睇下化氧 打泡正唔正常 魚夠唔夠氧氣  唔知咩環境 最好打大氣
作者: peterleung    時間: 2013-5-26 08:18:07

沒錯,唔夠氣氣會是一個問題,以這樣的設備養多一倍魚也可以,用桶或燙底養魚,很多時會忽略水面油層,令空氣接觸少,隨時會出現搶氧缺氧現象,多留意死魚是否打開口及鰓蓋,最好加水流泵吹下水面,或用吸油管裝到濾桶入水管上,幫助吸走水面油層,這多數是由粒糧分解而造成,在出水口,最好於缸頂造個隔綿兜,問題是會令落水聲大一點,但是沒法中之好辦法.待情況改善前不要入魚了,看看會否穩定下來.
作者: d90911440    時間: 2013-5-26 08:59:03

SAMUEL1987 發表於 2013-5-26 00:33

簡單改變缸內環境 1-加大底喉泵 或 減1半沙底(或棄底喉轉5mm厚薄沙)  2-加大上水泵 3-死石轉黃骨
作者: ice28720    時間: 2013-5-26 10:44:57

比張器材和沙缸相來睇吓最好有主缸相!
作者: Terry    時間: 2013-5-26 10:51:08

我同樓主有同樣情況,但多數發生晌小仙同蝶身上,一收口第二日就瓜,我覺得係有一種菌晌缸内,因死魚前倏魚既魚膜會有破損,D尖嘴魚會啄,死前呼吸急促,鑽入石隙,有時死左都卡住石,我有學peter師兄落硫酸銅,大约一個月一次,但情況差不多,伹大仙同吊就無事
作者: Galaxy    時間: 2013-5-26 11:23:53

我會提議你抽起啲沙及喉底架,只舖薄沙底便可!因我初初養都和你一樣!
作者: Galaxy    時間: 2013-5-26 11:28:53

我都係fot缸,自從用薄沙底後便很少死魚,如有不明白,可pm我留電話再詳談!我從來唔用炭的!
作者: momo0614    時間: 2013-5-26 11:30:28

我會提議你在二手巿埸搵個滴漏缸養,清缸,多環,強勁化氮。咁就好好多啦
作者: alan@aqua    時間: 2013-5-26 13:02:25

w071215 發表於 2013-5-25 21:33

點解呀?有D咁嘅事...!
作者: w071215    時間: 2013-5-26 13:04:27

really!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: w071215    時間: 2013-5-26 13:04:48

alan@aqua 發表於 2013-5-26 13:02
點解呀?有D咁嘅事...!

really!!!!!!!!!!!
作者: alan@aqua    時間: 2013-5-26 13:23:10

樓主, 我嘅意見同好多CHING差唔多, 都係覺得你沙床有問題, 我會見議你清哂D沙, 薄沙都唔好用! 你而家唔係太多魚, 如果怕濾筒唔夠環就加支大沙樽(用新沙), 睇下情況有冇改善先...
PS. 我唔覺得問題係出在你換水那些...
作者: iphone5    時間: 2013-5-26 13:49:06

Galaxy 發表於 2013-5-26 11:23
我會提議你抽起啲沙及喉底架,只舖薄沙底便可!因我初初養都和你一樣!

X2

仲用咩底喉架
作者: keong    時間: 2013-5-26 14:39:02

·
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 15:08:24

作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-26 15:13:54

peterleung 發表於 2013-5-26 08:18
沒錯,唔夠氣氣會是一個問題,以這樣的設備養多一倍魚也可以,用桶或燙底養魚,很多時會忽略水面油層,令空氣接觸 ...

我有將濾桶既出水口向上吹...令水面唔會靜止....
作者: peterleung    時間: 2013-5-26 16:43:52

SAMUEL1987 發表於 2013-5-26 15:13
我有將濾桶既出水口向上吹...令水面唔會靜止....

沿浴室牆身造的魚缸 缸頂落水的綿兜 棄用的兩個DIY濾桶 魚兒都七八年
你這魚缸與滴缸缸不同之處,是不能自己帶走水面的油污,多是由粒糧分解而做成的,正因為這個緣故,曾經建議與你魚缸差不多的爱,另加一個吸油器,朋友養魚卅多年,魚缸是廿多年前入伙上門造的,但是設備十分簡陋,可以說是造在石屎座上的一個大玻璃箱,過滤系統方面,是不太厚的底沙底喉架,之前 DIY 的兩個濾桶都棄用了,原有濾桶的水泵,只用來做運水之用,而缸面的出水口,擉放了一個筲箕隔綿兜,方便更換綿花,也做一個向下落水的水流,所以燥音很大,缸內的魚兒都從小養大,七八年的了.

圖片附件: [魚兒都七八年] IMG_5024_5_1_5_1.JPG (2013-5-26 16:40:35, 41.29 KB) / 下載次數 36
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxMTF8YmY2NDg2ZTl8MTcxNzk1MjI2NnwwfDA%3D

圖片附件: [沿浴室牆身造的魚缸] IMG_4855_10_1_10_1.JPG (2013-5-26 16:40:34, 44.88 KB) / 下載次數 39
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxMTB8NGU4YzA1ZTB8MTcxNzk1MjI2NnwwfDA%3D

圖片附件: [棄用的兩個DIY濾桶] IMG_4871_24_1_24_1.JPG (2013-5-26 16:40:35, 39.4 KB) / 下載次數 36
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxMTN8ZTgyYTM5NmN8MTcxNzk1MjI2NnwwfDA%3D

圖片附件: [缸頂落水的綿兜] IMG_4861_15_1_15_1.JPG (2013-5-26 16:40:35, 34.52 KB) / 下載次數 36
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxMTJ8YzJkNWU3Njd8MTcxNzk1MjI2NnwwfDA%3D

作者: knec0412    時間: 2013-5-26 18:00:48

peterleung 發表於 2013-5-26 16:43
你這魚缸與滴缸缸不同之處,是不能自己帶走水面的油污,多是由粒糧分解而做成的,正因為這個緣故,曾經建議與 ...

CHING, 你個DIY好正呀既環保又慳錢
作者: peterleung    時間: 2013-5-26 18:53:39

knec0412 發表於 2013-5-26 18:00
CHING, 你個DIY好正呀既環保又慳錢

圖中所見是朋友匯景花園家中的魚缸.
作者: Galaxy    時間: 2013-5-26 19:07:42

用薄沙底,照用死石,景都靚啲似海底!樓主唔要死石可賣給我!
作者: w071215    時間: 2013-5-26 19:11:21

加厚沙底
作者: nickcw    時間: 2013-5-26 19:27:27

長遠計用濾筒養都唔係好掂, 見樓主D魚明顯都養得OK, 條條都養到一段時間, 只是都某時段就死因不明, 如可以的話轉用滴漏缸
P.S. 試下魚缸加氣泵打氣, 可能有唔錯效果!!
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-27 00:43:16

peterleung 發表於 2013-5-26 18:53
圖中所見是朋友匯景花園家中的魚缸.

CHING...吸油器可在魚店買到嗎?!

作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-27 00:45:34

nickcw 發表於 2013-5-26 19:27
長遠計用濾筒養都唔係好掂, 見樓主D魚明顯都養得OK, 條條都養到一段時間, 只是都某時段就死因不明, 如可以的 ...

我都有諗過呢個問題...但因為我屋企既擺位問題...用唔到背滴...會有一邊睇唔到魚...
我個缸係分格飯廳同客廳梳法....所以而家係2邊都睇到....
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-27 00:47:21

唔該晒各位CHING既解答....
等我試下做...睇下有冇改善
作者: peterleung    時間: 2013-5-27 06:55:20

SAMUEL1987 發表於 2013-5-27 00:43
CHING...吸油器可在魚店買到嗎?!

旺角"卡奇",找其他賣器材的店子看看.
作者: iphone5    時間: 2013-5-27 08:11:30

peterleung 發表於 2013-5-27 06:55
旺角"卡奇",找其他賣器材的店子看看.

油小事

係化氮同濾桶問題
作者: vsvs    時間: 2013-5-27 08:17:20

SAMUEL1987 發表於 2013-5-27 00:45
我都有諗過呢個問題...但因為我屋企既擺位問題...用唔到背滴...會有一邊睇唔到魚...
我個缸係分格飯廳同 ...

仲有側滴選擇
作者: 南海洋    時間: 2013-5-27 08:35:27

咁多年保養經驗,死魚主因......

我知到答案.

你來我店講你知.

作者: hkpeoppp    時間: 2013-5-27 08:44:36

南海洋 發表於 2013-5-27 08:35
咁多年保養經驗,死魚主因......

我知到答案.

郭說出來別收隱瞞

作者: ybkwok    時間: 2013-5-27 09:12:56

應該係化氮唔夠力,因為個樽身可以生啡苔
作者: knec0412    時間: 2013-5-27 09:28:51

ybkwok 發表於 2013-5-27 09:12
應該係化氮唔夠力,因為個樽身可以生啡苔

Chung, 有咩關係,請指教。因我果化淡都有啡苔,已有諗頭想換,但未有藉口俾自己去換,tks
作者: ybkwok    時間: 2013-5-27 09:32:43

knec0412 發表於 2013-5-27 09:28
Chung, 有咩關係,請指教。因我果化淡都有啡苔,已有諗頭想換,但未有藉口俾自己去換,tks

化氮係將D垃圾打走,打唔走就係唔夠力,
水質未能改善,到一定程度就會死魚,
所以你不定期死魚,換支勁D既,一切都會改變!
作者: ybkwok    時間: 2013-5-27 09:35:13

我果支係又白,又滑既!

圖片附件: image.jpg (2013-5-27 09:34:23, 40.98 KB) / 下載次數 29
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxNDl8ZTllMmI2MTd8MTcxNzk1MjI2NnwwfDA%3D

作者: peterleung    時間: 2013-5-27 09:51:35

ybkwok 發表於 2013-5-27 09:32
所以你不定期死魚,換支勁 ...

就樓主的設置,不妨研究一下,所謂的垃圾,用最簡單的數字計算,當然不大準確,會有1/4 落沙底,1/2 分別走到兩個濾桶,剩下的1/4 會被化氮清走,相比朋友的魚缸,沒有濾桶,沒有化氮,簡單的計算,有1/2 走到沙底,另外的1/2 走到缸頂的綿兜裡頭,可以說問題的所在,不會是化氮的優劣吧.
作者: 唐2010    時間: 2013-5-27 10:10:45

我都出現過甘既問題!不防考慮下循環同換水過程是否出現問題!!
作者: 唐2010    時間: 2013-5-27 10:14:23

peterleung 發表於 2013-5-27 09:51
就樓主的設置,不妨研究一下,所謂的垃圾,用最簡單的數字計算,當然不大準確,會有1/4 落沙底,1/2 分別走到兩 ...

ching,你個朋友真是得,甘都玩得倒!!佩服啊!
作者: peterleung    時間: 2013-5-27 10:38:03

唐2010 發表於 2013-5-27 10:14
ching,你個朋友真是得,甘都玩得倒!!佩服啊!

朋友玩左三十幾年魚,淘大花園還未起樓時已開始,後來入住,經常往舊海國與魚右敘談魚事,而現時在匯景的魚缸,也有廿多年,是上門造的,底座是鋼根石屎造,雖然近年養魚興趣大減,要放棄,因雲石地板關係,亦掀一髮而動全身,除非大裝飾.正因為與樓主的魚缸頗相類似,所以拿出來研究一下,看樓主的魚缸,尚算乾淨,應該濾桶不會疏忽打理的吧,或者在日常管理方面小心檢討一下,查找有沒有其他原因.
作者: 唐2010    時間: 2013-5-27 10:48:50

peterleung 發表於 2013-5-27 10:38
朋友玩左三十幾年魚,淘大花園還未起樓時已開始,後來入住,經常往舊海國與魚右敘談魚事,而現時在匯景的魚缸 ...

哇——————有段歷史
作者: 唐2010    時間: 2013-5-27 10:50:12

會唔會是魚多氨高呢?
作者: knec0412    時間: 2013-5-27 11:38:14

Tks Ching, 但都係有少少5明,如樽身有啡苔,但同時亦打出24味(我支係NACQQ,for24寸背滴,約80L水,每隔4至5日便要洗1次),那你覺得要換嗎?因我是算RT缸,想將D水再攪清D,想換支好少少既化淡,但位置有限,見有支Min80大小差5多,你覺得如何呢?tks
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-27 18:42:31

iphone5 發表於 2013-5-27 08:11
油小事

係化氮同濾桶問題

濾桶要常清洗嗎?!!

作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-27 18:44:14

我另外有個18"背滴缸..個化氮都好似你甘...樽身係好乾淨!!!
作者: iphone5    時間: 2013-5-27 19:23:44

SAMUEL1987 發表於 2013-5-27 18:42
濾桶要常清洗嗎?!!

要記得換白棉
作者: ybkwok    時間: 2013-5-27 21:40:37

SAMUEL1987 發表於 2013-5-27 18:44
我另外有個18"背滴缸..個化氮都好似你甘...樽身係好乾淨!!!

咁個背滴多唔多死魚?
作者: knec0412    時間: 2013-5-27 22:35:27

ybkwok 發表於 2013-5-27 09:35
我果支係又白,又滑既!

CHING,我果支化淡係甘既.甘係咪即係5太夠用呀?TKS! --- 樓主唔好意思,借用版位1問,見諒

圖片附件: IMG_2273.JPG (2013-5-27 22:34:06, 49.24 KB) / 下載次數 35
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUyNDN8OGZjMjNlMTR8MTcxNzk1MjI2NnwwfDA%3D

作者: foster    時間: 2013-5-27 22:44:41

set都咁高?????

作者: ybkwok    時間: 2013-5-27 22:51:40

knec0412 發表於 2013-5-27 22:35
CHING,我果支化淡係甘既.甘係咪即係5太夠用呀?TKS! --- 樓主唔好意思,借用版位1問,見諒

正常黎講,化氮入面D泡咁密,生唔到苔既!
你可以較大D個化氮,D苔就會被打散!
作者: knec0412    時間: 2013-5-27 23:54:32

foster 發表於 2013-5-27 22:44
set都咁高?????

係呀,因冇位第2格底都放滿石,所以先放甘高。有時D水蒸發左都要即補水,如果5係佢都work5到
作者: knec0412    時間: 2013-5-27 23:59:21

ybkwok 發表於 2013-5-27 22:51
正常黎講,化氮入面D泡咁密,生唔到苔既!
你可以較大D個化氮,D苔就會被打散!

明白,但佢打果D泡5係好細密,只是好似洗潔甘。如較大我又驚佢爆水,因依家個位已set到杯底,D泡就可凸出黎,所以考慮緊要5要換支較好既化淡
作者: foster    時間: 2013-5-28 00:06:35

YES,係化氮問題!!!!
換支較好化淡
作者: TimTim    時間: 2013-5-28 00:16:18

魚死前有冇白色便便?
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-28 03:43:05

ybkwok 發表於 2013-5-27 21:40
咁個背滴多唔多死魚?

得2條小丑........長期唔理佢地....
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-28 03:45:55

TimTim 發表於 2013-5-28 00:16
魚死前有冇白色便便?

冇呀....都係正常柯屎...
我有試過將死左既魚界開個肚睇....D屎都係同平時一樣...
作者: ice28720    時間: 2013-5-28 05:53:29

師兄d水好鬼清好鬼正吓!
作者: TimTim    時間: 2013-5-28 09:20:28

SAMUEL1987 發表於 2013-5-28 03:45
冇呀....都係正常柯屎...
我有試過將死左既魚界開個肚睇....D屎都係同平時一樣...

i see... 其實我覺得ching你d水都幾好, 未必關水質事...
作者: 唐2010    時間: 2013-5-29 11:35:55

師兄穩倒原因未?
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-30 00:51:40

唐2010 發表於 2013-5-29 11:35
師兄穩倒原因未?

琴日開始到條5"白尾....養左半年到....琴日開始望住舊石發呆....
琴日已經換左1/4水.....但冇好轉.....今日收左口.....
我估未來1,2日應該撈得
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-30 00:53:00

真係一條一條甘輪住死....
2星期死一條....好準時....
我都估到黎緊會到白尾!!!!!
作者: garykwok    時間: 2013-5-30 01:09:08

SAMUEL1987 發表於 2013-5-30 00:53
真係一條一條甘輪住死....
2星期死一條....好準時....
我都估到黎緊會到白尾!!!!!

你開桶新水,落除氯水,打氣睇下開唔開得番口
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-30 01:09:56

garykwok 發表於 2013-5-30 01:09
你開桶新水,落除氯水,打氣睇下開唔開得番口

捉出黎?
作者: garykwok    時間: 2013-5-30 01:11:08

SAMUEL1987 發表於 2013-5-30 01:09
捉出黎?

捉出來,Q魚咁
作者: SAMUEL1987    時間: 2013-5-30 01:12:18

garykwok 發表於 2013-5-30 01:11
捉出來,Q魚咁

試下先........
作者: iphone5    時間: 2013-5-30 08:22:14

我以前又係咁

用濾桶
無用白棉
幾個月都無洗環

魚耐唔耐就死
後來加多支skimmer
同一星期換塊新棉
就解決左
作者: dicky826    時間: 2013-5-30 09:08:27

iphone5 發表於 2013-5-30 08:22
我以前又係咁

用濾桶

咁之前no2 都0 掛?

點解轉左支skimmer 同白棉就好左呢

我d魚都係幾個月就香
作者: 我是浩    時間: 2013-5-30 09:48:50

TimTim 發表於 2013-5-28 09:20
i see... 其實我覺得ching你d水都幾好, 未必關水質事...

請問白色便便即係咩問題?
呢排我發覺我條MO仔有白便呀
作者: TimTim    時間: 2013-5-30 09:57:32

我是浩 發表於 2013-5-30 09:48
請問白色便便即係咩問題?
呢排我發覺我條MO仔有白便呀

腸道感染/有寄生虫. 如果條便便拉到好長既, 機會更大.
作者: 我是浩    時間: 2013-5-30 10:03:18

TimTim 發表於 2013-5-30 09:57

哦~明白了
作者: 我是浩    時間: 2013-5-30 10:09:33

TimTim 發表於 2013-5-30 09:57

腹泻症
病状:鱼只排泄物细长、苍白,且分泌出较多黏液,鱼体的后部可能会肿胀。
病因:通常是由于饮食不当、缺乏纤维素的供给或是吃了腐坏、不洁的生饵所引起的。
治疗方法:将水温提高至28℃。然后先禁食两天后,喂以含纤维素的食物,如:虾、水蚤等等

即係唔落藥自然都會好?"?
作者: TimTim    時間: 2013-5-30 10:18:35

我是浩 發表於 2013-5-30 10:09
腹泻症
病状:鱼只排泄物细长、苍白,且分泌出较多黏液, ...

唔一定. 可試抗生素混糧餵食. 有人用garlic juice都好似ok
作者: 我是浩    時間: 2013-5-30 10:22:34

TimTim 發表於 2013-5-30 10:18
唔一定. 可試抗生素混糧餵食. 有人用garlic juice都好似ok

OKOK~謝謝
作者: 小丑哥哥    時間: 2013-5-30 10:32:14

多口講句,我認為系病箘所致,有隻病箘系專攻擊細魚
我以前系一本外國魚病書中看過
我相信其他原因不會令魚死得甘快
作者: iphone5    時間: 2013-5-30 13:33:46

dicky826 發表於 2013-5-30 09:08
咁之前no2 都0 掛?

點解轉左支skimmer 同白棉就好左呢

唔係no2 =  0  就唔死魚

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2