海水領域 SeaFishZone

標題: 新缸求助 [打印本頁]

作者: KKtt99us    時間: 2013-1-31 13:57:10     標題: 新缸求助

3O吋缸,開缸3個半月,只養到一條於開缸後2星期買之五彩麼。期間買任何魚都是養到3至4日,曾換水三次,每次3份一,昨天 check過ph正常,no3正常,好低。請問有乜可做

作者: kkleung    時間: 2013-1-31 14:42:20

換水太密,新缸不宜
作者: freeman111    時間: 2013-1-31 15:10:13

ching 請問你用咩器材呢?
作者: KKtt99us    時間: 2013-1-31 15:27:52

缸頂過濾有2包生物環,沙底喉,:缸內化痰,
作者: Henry818    時間: 2013-1-31 15:31:07

No2有冇睇過?
作者: KKtt99us    時間: 2013-1-31 15:41:15

冇,乜唔係 No2 會變NO3咩
作者: Teddy    時間: 2013-1-31 16:55:57

NO3太低就好似有D問提
作者: Fishtank    時間: 2013-1-31 16:59:46

KKtt99us 發表於 2013-1-31 15:41
冇,乜唔係 No2 會變NO3咩

Fot要注意No2多過No3,No2高的魚會頂唔順,反而No3對魚影響不太大。同要留意盬份比重及用咩水開盬?如果水喉水,有冇格一夜?最好新水度度No2先,因師兄魚唔多,又有換水,問題未必在魚缸。
作者: sb75boy    時間: 2013-1-31 18:53:36

會不會是N/C還沒完成。無足夠消化細菌分解NO2.所以NO3還是很低呢?有錯不要打面.
作者: 612612    時間: 2013-1-31 19:04:39

30”缸得兩包生物環係咪太少呢?成三個月得一條魚N/C很定未完成,加多幾條藍魔可能可養活,試試看。
作者: 612612    時間: 2013-1-31 19:06:15

補充:我個人開缸頭兩個月連水都5換。
作者: fung5900    時間: 2013-1-31 21:50:29

30"缸用一條魔開缸會唔會小左d?
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2013-1-31 22:37:19

3個半月換水三次每次3份1,換水太密唔係呀,問題係你3O吋缸用一個缸頂過濾2包生物環,咁就一定唔夠啦,落底喉你舖幾厚沙,沙要夠厚先養到菌,缸內化氮可以應付幾多L水夠唔夠用。
作者: 我係wingk960    時間: 2013-2-1 13:39:55

攪污糟d啦。可能重未完成 n 西 co呀。

作者: KKtt99us    時間: 2013-2-1 13:41:21

沙底沙用咗2包大鈣沙,應該都有3吋,水無隔夜,有爆苔.如何是好,help ah!!!!!!!!!
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-1 13:49:03

鹹度1021
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-1 14:27:57

用海水素有冇用?
作者: Fishtank    時間: 2013-2-1 14:38:52

KKtt99us 發表於 2013-2-1 13:41
沙底沙用咗2包大鈣沙,應該都有3吋,水無隔夜,有爆苔.如何是好,help ah!!!!!!!!!

水喉水要隔夜喎或用除氯水喎,的氯氣會殺魚架。見議師兄找多的資料先再加魚。
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-1 15:05:59

ching,而家用除氯水仲有冇用,有冇分海水或淡水
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-1 15:10:51

Fishtank 發表於 2013-2-1 14:38
水喉水要隔夜喎或用除氯水喎,的氯氣會殺魚架。見議師兄找多的資料先再加魚。

我用水候水直接落缸,然後加盬,咁請問除氯水在何時加呢
作者: 5ocean    時間: 2013-2-1 21:30:51

水喉水落缸後便加除氯水,份量是計整缸水量,不是新加水份量,用好D既牌子如seachem prime. 不過新缸養唔到魚可以係好多問題。水係一個問題,魚又係一個問題,可能你買既魚本身已經有問題,建意你用AB桶養下先,日日換水,不要落缸,試下養唔養到,如果養到就係你缸水有事,而且用AB桶Q魚係一個好習關。
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-3 16:01:52

5ocean 發表於 2013-2-1 21:30
水喉水落缸後便加除氯水,份量是計整缸水量,不是新加水份量,用好D既牌子如seachem prime. 不過新缸養唔到 ...

屋企冇地方呀 ching
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-3 16:02:44

而家如何是好
作者: 5ocean    時間: 2013-2-3 21:29:36

用膠桶Q魚是養魚很重要步驟,如果真係無地方或者去日本城買2個細膠箱,如果Q細魚10L都夠,如果都係無地方,可以同師兄買已開口既開缸魚試下,如藍魔,四間,三點白,番茄等等,有好多師兄開完缸都會賣或送,你試試。如果落左缸都養唔到就證明你缸水有事,到時再研究下個缸邊道出問題。
作者: nickcw    時間: 2013-2-3 22:48:20

先計劃好, 咪越搞越亂.................
P.S. 器材足計劃好, 其實開缸唔難
作者: 啤啤熊    時間: 2013-2-4 00:02:19

KKtt99us 發表於 2013-2-1 15:10
我用水候水直接落缸,然後加盬,咁請問除氯水在何時加呢

師兄可以講吓你用嘅所有器材, 買魚返嚟至到落缸嘅程序, (你換水方法有問題) 應用水桶將鹽溶解再落缸, 每次換水少過五份一缸
作者: 5ocean    時間: 2013-2-4 00:16:18

計劃其中一步就係除主缸外,最好多個地方Q魚,係麻煩D不過有好多好處,養魚就係咁。開缸後買新魚都要Q下,有病又可以捉出黎醫。
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-6 11:51:45

No2低,但啡台己出好耐,是否N cycle未完
作者: Fishtank    時間: 2013-2-6 12:17:38

KKtt99us 發表於 2013-2-6 11:51
No2低,但啡台己出好耐,是否N cycle未完

爆完啡苔應該有菁苔出,之後有藻,當藻白化後,個缸開始定,再過多一兩個月就成孰啦。
師兄可以唔洗用除氯水,水喉水隔24小時己冇問題,建議先用隔夜水開好䀋後(1022-1026比重)才用來Q魚或換魚缸水,不要直接加淡水後才落䀇。最好check下水喉水ga no2先。
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-6 16:20:14

有菁苔出,有藻,冇乜 No2 and No3 是否 OK呢
作者: Fishtank    時間: 2013-2-6 23:41:25

差唔多啦,等爆藻後的藻白化啦
作者: KKtt99us    時間: 2013-2-7 13:57:15

過咗年再落魚,乜魚好呢 ching
作者: Fishtank    時間: 2013-2-8 11:10:20

如苔、藻多,放條吊試下囉,又可以幫手食下苔。見師兄話金眼吊好幫手,未試過,我養黄吊都OK。
D水養得好,咩魚都易養的,傷亡都小D架

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2