海水領域 SeaFishZone

標題: 換一換水就... [打印本頁]

作者: evans    時間: 2012-12-13 20:30:15     標題: 換一換水就...

換廁所水立即中招...連續死幾條..剩下少量無事..
想問下依家我可以做得D咩

作者: pyhui    時間: 2012-12-13 21:02:21

打大氣,有泵就用哂佢,盡人事.
作者: fung5900    時間: 2012-12-13 21:02:51

點解? 係咪大廈洗水缸?
作者: ice28720    時間: 2012-12-13 21:22:32

去買桶鹽返來再轉水,但要除氯氣
作者: 612612    時間: 2012-12-13 21:39:25

用廁所水成日有人出事,用返水喉水吧!
作者: ice28720    時間: 2012-12-13 21:46:43

pyhui 發表於 2012-12-13 21:02
打大氣,有泵就用哂佢,盡人事.

打氣應該都冇用,可能是d水已污染了,正確做法是張缸内d水換返開鹽水。
作者: pyhui    時間: 2012-12-13 22:08:47

打大氣好有用嫁,就算你即刻用水喉水加鹽都要一路打大氣.
作者: ice28720    時間: 2012-12-13 22:15:52

如果樓主現在有活性炭的話,就即時車落缸吸下先。
作者: 黃嘴EN    時間: 2012-12-13 22:21:29

海水配水庫會用次氯酸鈉去殺菌..打大氣會有效把它揮發
作者: evans    時間: 2012-12-13 22:33:26

盡人事了......打大氣中....
作者: ice28720    時間: 2012-12-13 22:33:42

黃嘴EN 發表於 2012-12-13 22:21
海水配水庫會用次氯酸鈉去殺菌..打大氣會有效把它揮發

又學到野
作者: ice28720    時間: 2012-12-13 22:34:47

pyhui 發表於 2012-12-13 22:08
打大氣好有用嫁,就算你即刻用水喉水加鹽都要一路打大氣.

又學到野
作者: evans    時間: 2012-12-13 22:40:25

另外想請教下各位師兄..點換水安全d...
水喉水要等一晚先落得..但我又無咁多個桶補充番換水既量
作者: pyhui    時間: 2012-12-13 22:53:44

話事話師兄,你用廁所水係點換法,個缸幾多升水?有冇用瀘樽?直車落缸定落沙缸先上主缸?幾耐時間換左幾多升水可能都會影響。
作者: evans    時間: 2012-12-13 23:08:24

300L水,無用濾樽,直車主缸,1個鐘到
作者: pyhui    時間: 2012-12-13 23:20:37

吾怪得之出事,如果你有用陶次瀘樽,你就知道換左300升水後喺樽入面D好似泥咁個D水,你就吾敢直車落主缸,我自己用厕所水差不多3年,每次換水约300至400升水都冇事,我用一棉芯一陶次芯,每次換水都車落沙缸先再開泵打上主缸,每次換水要2至3小時,暫時未有事發生過.
作者: ice28720    時間: 2012-12-13 23:22:13

evans 發表於 2012-12-13 23:08

堅!
作者: ohsion    時間: 2012-12-13 23:32:32

作者: evans    時間: 2012-12-13 23:42:56

這次當作教訓了...受教了
打氣要打幾耐到?
作者: peterleung    時間: 2012-12-13 23:51:14

我每星期換水一次,約20%,由廁所鹹水管直駁兩個纖維芯濾樽入主缸,把早前抽掉的舊水完全填補滿足,期間會另加氣泵於主缸內打氣,直到完成整個換水過程,需時大約半個鐘多點.七年來慳了不少人工化學鹽,省卻不少人力,以前一桶兩桶的買,弄得腰酸背痛,實在是太辛苦了,曾幾何時遇上意外,特別需要急用,還懊悔人工鹽的儲備不足呢.
作者: pyhui    時間: 2012-12-14 00:02:34

打到D鱼正常返
作者: ws2811    時間: 2012-12-14 01:00:49

我都用咗廁所水半年多丶好方便丶一星期換五分之一。同時感覺可保持魚色丶我用一綿和一碳芯先入UV管丶再去沙缸。
作者: knec0412    時間: 2012-12-14 01:49:15

ws2811 發表於 2012-12-14 01:00
我都用咗廁所水半年多丶好方便丶一星期換五分之一。同時感覺可保持魚色丶我用一綿 ...

Ching, 可否P0ST張相睇下?我想知點様將出水再駁落UV燈,tks
作者: ws2811    時間: 2012-12-14 12:26:01

我由濾樽出膠水喉丶再將沙缸內UV燈潛水泵軟喉拆出丶套住濾樽出水喉去沙缸、換完水後裝回潛水泵、所以未能提供相片
作者: knec0412    時間: 2012-12-14 13:15:33

ws2811 發表於 2012-12-14 12:26
我由濾樽出膠水喉丶再將沙缸內UV燈潛水泵軟喉拆出丶套住濾樽出水喉去沙缸、換完水後裝回潛水泵 ...

Tks, 但想請問UV燈係咪真是可減少好多菌呢?如果係我都想買黎c下,我缸係F0T,tks
作者: ice28720    時間: 2012-12-14 16:41:53

knec0412 發表於 2012-12-14 13:15
Tks, 但想請問UV燈係咪真是可減少好多菌呢?如果係我都想買黎c下,我缸係F0T,tks

uv 最少要用支36w 先有料到。
作者: knec0412    時間: 2012-12-14 23:46:22

ice28720 發表於 2012-12-14 16:41
uv 最少要用支36w 先有料到。

Ching. 30寸缸約200L水都要用36w?
作者: ice28720    時間: 2012-12-14 23:56:41

knec0412 發表於 2012-12-14 23:46

咁你咪試下買支18w 落去睇下有冇料到囉。
作者: ice28720    時間: 2012-12-14 23:56:42

knec0412 發表於 2012-12-14 23:46

作者: lmtay    時間: 2012-12-15 08:40:58

ice28720 發表於 2012-12-14 23:56

師兄點分有無料到啊?

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2