海水領域 SeaFishZone

標題: 又係白點呀 [打印本頁]

作者: lun1025    時間: 2012-9-15 21:34:23     標題: 又係白點呀

請問各師兄    缸中有10條魚     
出事既係條皇帝 每到夜晚d白點就出黎  整係條皇帝有(呢兩日有一兩條發現有一兩點)到朝早就冇哂
請問應該點做   又唔想落銅   如何是好
但又肯食肯游

作者: ice28720    時間: 2012-9-15 21:36:03

fot ?
作者: lun1025    時間: 2012-9-15 21:39:09

ice28720 發表於 2012-9-15 21:36
fot ?

係但有星
同有D生物石係到
作者: ice28720    時間: 2012-9-15 21:52:27

星同生物石多唔多,做菌是否全靠生物石先?
作者: lun1025    時間: 2012-9-15 21:54:21

ice28720 發表於 2012-9-15 21:52
星同生物石多唔多,做菌是否全靠生物石先?

石我都係裝飾   有生物環同山胡石   
作者: ice28720    時間: 2012-9-15 22:02:15

生物石和星,可否在Q桶養住先? 因主缸連魚要用 藍十字白點藥
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-9-15 23:24:32

作者: lun1025    時間: 2012-9-15 23:58:35

ice28720 發表於 2012-9-15 22:02
生物石和星,可否在Q桶養住先?  因主缸連魚要用 藍十字白點藥

CHING 唔落藥會唔會有其他辨法落銅係未連石斬會死?
仲有拎起左先落藥  事後可否落返主缸

作者: ice28720    時間: 2012-9-16 00:14:45

石分開養最少一個月先放回主缸,分開途中Q桶可試下落一些 for rt 用的白點藥殺下白點(但個人覺得這些藥冇料到,但你都可以一試),隻星就等你主缸殺曬D白點和清曬D銅藥後就放回主缸,海星就不會有白點的只是驚銅藥! 如你一日唔落銅,你的白點病只有沒完沒了地生長
作者: lun1025    時間: 2012-9-16 00:25:05

ice28720 發表於 2012-9-16 00:14
石分開養最少一個月先放回主缸,分開途中Q桶可試下落一些 for rt 用的白點藥殺下白點(但個人覺得這些藥冇料 ...

唔理佢會唔會有機會好?
作者: ice28720    時間: 2012-9-16 00:29:19

有 ............死路一條!
你有病你會不會醫?
作者: lun1025    時間: 2012-9-16 00:33:44

ice28720 發表於 2012-9-16 00:29
有 ............死路一條!
你有病你會不會醫?

作者: knec0412    時間: 2012-9-16 03:38:28

ice28720 發表於 2012-9-16 00:14
石分開養最少一個月先放回主缸,分開途中Q桶可試下落一些 for rt 用的白點藥殺下白點(但個人覺得這些藥冇料 ...

Ching, 多口問句,有錯勿插。我有時聽D魚舖D人講,白點係D魚身上有D其實係敏感點,只要D魚健康,過左一排會自然冇事,如果係白點既話,全缸魚都會有,5知此點是否正確呢?知悉明白白點必須清缸行及須用白點藥醫魚,甘樣先可以治本,但想請教一下,如果正如頭一點正確的話是否可以博一博呢?老實講小弟正都遇到此煩惱,新魚4條有白點,但都有食野,但舊魚就冇事,搶食,如果我捉出黎E好驚冇事既魚都俾我攪死,因我之前都講過我係Q魚剎手正如好似你甘講,抽起D石,蝦等放Q箇行1個月好簡單,但落薬果度真是好艱控制,知道要餋就必須克服,但.........
另想請問一下如真的抽起生物石1個月後放回缸內,請問會否又令魚起白點呢?因聽Dching門講只要D水一有少變,D魚又有機會生白點。
最後想請教一下,我係滴漏缸,30寸,如真直接落薬缸內,要否熄化痰呢?幾耐換1次水?測銅如何叫0K呢?重有係咪要抽起D白棉呢?
真係5好意思,小弟係新手,比較多問題,望見諒
作者: jm2011520    時間: 2012-9-16 05:49:48

新魚買番黎,過全淡,條魚已後爆白點既機會大好多!
作者: ice28720    時間: 2012-9-16 05:54:14

1. 在我眼中係冇敏感點e樣野。
2. 抽起生物石在桶養一個月是等白點蟲的卵在此桶出生走牠的最後程,還有你會在Q桶內落 rt 用銅藥和换水的,這又可减少一些白點蟲生存空間,如可的話在桶内keep 住 28度以上仲好。
3. 白綿可以不抽起,但最好是日日都取出來用清水冲洗一下。
4. 每當落藥時最好都開住化氮和將化氮水位降低1"-1.5" ,開住的原因是另到過濾好一些和藥量慢慢地减少,就算落多咗藥量都不至於毒死D魚。
5. 我主缸用開藍十字e隻銅藥,Q缸就用開一隻混合藥(福耳馬林加琉酸銅)。
作者: jm2011520    時間: 2012-9-16 06:26:36

icE2872O C HiNg請問我最近買左新魚番黎,本應吾想藥銅Q,因為隔左一晚,第二曰全部開晒口,但有條碟魚有擦身,决定落銅,40L 水落6滴籃十字,第二朝全部收晒口,有兩條籃線立半反肚,即刻換一半水,隔幾個鐘魚醒番同開反口,我想問,如果我吾落銅,用時間來觀察魚,可行嗎?如果成個月都無發現白點蹟像,可當没帶菌嗎?
作者: ice28720    時間: 2012-9-16 07:48:50

如成個月都冇發現有白點就應該冇問題了!
如你新魚返來真的不想落藥,你不覺得煩的話可用 A.B 桶Q法 (本人未用過) ,但此法理論是可行的!
作者: knec0412    時間: 2012-9-16 11:11:01

icE2872O Ching, 第1至第4點大概明白,只係想問一下我重有蝦,海星及管蟲,如全抽起放Q筒,行室內溫約29度左右,5落薬行1個月,其間餵蝦肉俾蝦食,之後先放回主缸甘樣0K嗎?
至於第5點,想請教一下為何要用不同薬落在Q缸及主缸既?另外5知Ching可否方便俾相相小弟,以便買回看門口,tks
最後小弟用厠水,Q魚換水其實都頗方便,只是冇乜位放Q缸,想請問一下如每次用Q缸,能否只用氣泵及每天換半缸水(12”缸),但5用生物環,甘樣OK嗎?Q魚是否14天為1個療程呢?tks
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-9-16 11:40:15

我個缸長期白點,我無理佢
作者: ice28720    時間: 2012-9-16 12:56:30

knec0412 發表於 2012-9-16 11:11
icE2872O Ching, 第1至第4點大概明白,只係想問一下我重有蝦,海星及管蟲,如全抽起放Q筒,行室內溫約29度左 ...

第5果隻藥你可在我地個綱的藥物編到睇到相(但好似已唔比入口)
作者: ice28720    時間: 2012-9-16 12:56:32

icE2872O Ching, 第1至第4點大概明白,只係想問一下我重有蝦,海星及管蟲,如全抽起放Q筒,行室內溫約29度左 ...

第5果隻藥你可在我地個綱的藥物編到睇到相(但好似已唔比入口)
作者: ice28720    時間: 2012-9-16 12:58:43

其他遲些先答你,現在出魚街。
作者: ybkwok    時間: 2012-9-16 13:10:56

ice28720 發表於 2012-9-16 12:58

買野,買野,乜野都買D返黎啦!
作者: ninoxmarco    時間: 2012-9-16 13:24:55

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 11:40
我個缸長期白點,我無理佢。

河馬大人,你係極上級高手,另作另論
我地呢d蟻民係唔可以同你比的

作者: pc39dkk    時間: 2012-9-16 15:23:06

小弟係新手,開缸(FOT)個零月,有條開缸四間長期有白點,但其他魚無事,所以一直都無理。
每星期換1/3水,好彩都無大爆發。因唔想落藥,繼續這樣可行嗎?
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-9-16 16:12:58

pc39dkk 發表於 2012-9-16 15:23
小弟係新手,開缸(FOT)個零月,有條開缸四間長期有白點,但其他魚無事,所以一直都無理。
每星期換1/3水, ...

其實係可以定期換水,水質ok魚夠健康,白點好少事。
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-9-16 16:13:37

ninoxmarco 發表於 2012-9-16 13:24
河馬大人,你係極上級高手,另作另論
我地呢d蟻民係唔可以同你比的

作者: ice28720    時間: 2012-9-16 16:16:31

全缸都係 rt 咁又唔同講法了,因我都有發現到如在這環境下有白點發生,好多時會不雖下藥就自然會好返! 可能是關係於有養到珊瑚、鈣量、其他原素的問題而另到白點蟲爆發。但你可以試下張D住在rt缸的魚搬去住在fot的缸到住 睇睇會點,答案係好大機會有料到!
作者: ice28720    時間: 2012-9-16 16:17:36

ybkwok 發表於 2012-9-16 13:10
買野,買野,乜野都買D返黎啦!

買咗條越南仔!
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-9-16 16:22:39

ice28720 發表於 2012-9-16 16:17
買咗條越南仔!

可能係越南妹呢
作者: dickytam    時間: 2012-9-16 16:34:33

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 16:22
可能係越南妹呢

越南妹
我要
作者: ybkwok    時間: 2012-9-16 16:46:00

ice28720 發表於 2012-9-16 16:17
買咗條越南仔!

有冇相呀?
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-9-16 18:21:57

ybkwok 發表於 2012-9-16 16:46
有冇相呀?

有命就影
作者: ybkwok    時間: 2012-9-16 18:43:04

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 18:21
有命就影

你話架咋,我無講呀!
作者: ice28720    時間: 2012-9-16 19:01:35

睇下定唔定到今晚先啦! 由於真係太耐冇 Q 魚,有可能會比我 Q 瓜柴
作者: kx8888    時間: 2012-9-16 19:42:39

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 11:40
我個缸長期白點,我無理佢。

殘忍
作者: kx8888    時間: 2012-9-16 19:46:51

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-16 16:12

你大概幾耐換一次水
作者: ybkwok    時間: 2012-9-16 19:47:31

ice28720 發表於 2012-9-16 19:01
睇下定唔定到今晚先啦! 由於真係太耐冇 Q 魚,有可能會比我 Q 瓜柴

Q(kill)魚?
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-9-16 20:19:22

kx8888 發表於 2012-9-16 19:46
你大概幾耐換一次水

一星期一至兩次
作者: pc39dkk    時間: 2012-9-16 22:27:10

唔該師兄
我覺得呢個group既師兄好好, response 快, 又肯耐心教, 真係令D新手行少好多冤枉路
作者: knec0412    時間: 2012-9-17 00:08:16

pc39dkk 發表於 2012-9-16 22:27
唔該師兄
我覺得呢個group既師兄好好, response 快, 又肯耐心教, 真係令D新手行少好多冤枉路{ ...

有同感,比多個like佢
作者: knec0412    時間: 2012-9-17 00:10:46

Ching,請問你係用廁水定溝Salt呀?tks!
作者: knec0412    時間: 2012-9-17 00:12:48

ice28720 發表於 2012-9-16 12:58

ching,知你忙住Q魚,但都希望你抽空解答一下小弟既困難問題,謝

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2012-9-17 08:14:38

knec0412 發表於 2012-9-17 00:10
Ching,請問你係用廁水定溝Salt呀?tks!

我開鹽
作者: ice28720    時間: 2012-9-17 08:53:12

1. 點解要用2種藥落Q缸和主缸? 係因為藍十字銅藥是用在 FOT缸的,而另外一隻藥就買 FOR RT缸的銅藥 給生物石和海星、管蟲、蝦 等等使用。

2. 點解唔用一個 22L 的大鹽桶Q呢?又方便只要打細氣和每日換3份2水,之後補回換水失去咗之藥份量!

3. Q魚療程是否14天為1個療程?本人冇等咁耐我通常7-8日睇到冇野就入缸(咁當言這段日子我都有落輕微藥量啦)
作者: knec0412    時間: 2012-9-17 10:12:46

Ching,你Q魚時都係落藍十字?份量係咪比正常少呀?tks
作者: ice28720    時間: 2012-9-17 10:18:20

knec0412 發表於 2012-9-17 10:12
Ching,你Q魚時都係落藍十字?份量係咪比正常少呀?tks

Q桶我唔用藍十字架!
作者: knec0412    時間: 2012-9-17 14:43:18

明白。甘你用厠水定開Salt呢?有D人話厠水冇甘好,但又有D人話0k,都5知點好。利申,小弟現二手缸(跟舊環)用厠水約個多月,每10日左右換6至7份1水加20ml左右既海水素(30"水缸加30”缸放環,化痰),除白點外,尚未見到有其它問題。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://www.seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2