LAM 發表於 2016-3-3 00:11:30

14 吋 方 缸 背 滴 重 投 「毒」海

之前玩 24 真滴.. 停左幾年, 重新開個細缸玩過...
2016 年 2 月 29 日 開 缸..  
設備如下:

14 * 14 * 15 魚 街 背 滴 現 貨 一 隻
「 真 係 百 物 騰 貴 , 背 滴 都 成 千 蚊 ... 幾 年 前 訂 24 滴 流 都 係 2 千 鬆 啲 」
- 依 咸 1000 上 水 泵, 以 前 用 開 NJ , 但 改 左 名, 好 似 無 左 N J 1200 添
- 化 氮 用 紅 魔 鬼 Nano 150 , 之 前 用 過 RDC 850 .. So Far So Good , 細 缸 繼 續 用
- 試 左 水, 效 果 真係 唔 錯, 但 開 缸 中.. 玩 完 就 熄 左!
- 燈 ... 準 備 用 Eco Lamp KR 90 DR 12 S , 反正 細 缸 .. 唔 洗 玩 甘 靚
- 造 流 用 RW 4 算,以 前 用  MP10 , 依 家 蚊 甘 細, 試 下 捷 寶
- 水 冷 未 決 定 , 水 量 細... 可 能 電 子 冷 算 ! 遲 啲 再 諗

電 話 開 PoSt, 圖 後 補!

Ps: 仲 識 我 既 朋 友...開 缸  打 劫 ! {:6_216:}{:6_199:}
不 過 都 好 似 無 咩 邊 個 識 既 仲 有 更 新 個 缸

補充內容 (2016-3-3 00:43):

補充內容 (2016-3-3 00:50):
無 得 編 輯, 相 在 5 樓 ,,,

jay 發表於 2016-3-3 00:22:44

今時今日,有圖有真相啊師兄:shutup:
跟你學野喇
諗住點處理NO3同PO4呢

jay 發表於 2016-3-3 00:33:58

每個月都有 tank of the month (nano-reef)
http://www.nano-reef.com/featured

廿四吋缸D 器材都玩到極專業果隻
好攪鬼架D老外

http://www.nano-reef.com/featured/_/2016/east1-r106

LAM 發表於 2016-3-3 00:36:33

jay 發表於 2016-3-3 00:22 static/image/common/back.gif
今時今日,有圖有真相啊師兄
跟你學野喇
諗住點處理NO3同PO4呢

師 兄 ... 多 多 指 教

ATS 盒 仔 / 或 者 滾 下 豆 lor
未 決 定!LPS 又 唔 洗 甘 驚 既∼ 我 今 次 連 試 劑 都 無 買... {:6_200:}

LAM 發表於 2016-3-3 00:49:39

加 番 幾 張 圖,,
缸 仔 正 面 !

岩 岩 SET 完 缸, 水 都 未 清... 今 日 好 D , 不 過 無 影
D 石 可 能 再 添 D, 砌 住 先... 想 再 起 多 一 層

紅 魔 掛 缸 NANO 150 .. 今 次 唔 玩 QQ, 玩 魔 鬼 !
背 滴 FIT SIZE 又 唔 嘈, 一 讚 !

eddi 發表於 2016-3-3 08:54:17

成set開缸要幾$

LAM 發表於 2016-3-3 10:54:54

eddi 發表於 2016-3-3 08:54
成set開缸要幾$

暫時大約 2k

jay 發表於 2016-3-3 13:44:49

C hing,
燈 ... 準 備 用 Eco Lamp KR 90 DR 12 S ,
咩價位?
會唔會諗 kessil A160WE?

LAM 發表於 2016-3-3 13:57:17

jay 發表於 2016-3-3 13:44
C hing,
燈 ... 準 備 用 Eco Lamp KR 90 DR 12 S ,
咩價位?

大約千頭... 甘細個缸用神燈太強了

yiu460 發表於 2016-3-3 20:17:35

jay 發表於 2016-3-3 13:44 static/image/common/back.gif
C hing,
咩價位?

燈神養魚 太藍啦
RT 就岩

jay 發表於 2016-3-4 01:29:17

yiu460 發表於 2016-3-3 20:17 static/image/common/back.gif
燈神養魚 太藍啦
RT 就岩

樓主咪係RT囉:shutup:

LAM 發表於 2016-3-5 23:04:35

jay 發表於 2016-3-4 01:29 static/image/common/back.gif
樓主咪係RT囉

如果我開番 2尺缸 我會考慮既
但14吋真係太強, 神燈唔洗等添 ,Eco lamp 要等

jay 發表於 2016-3-6 16:25:55

how much is the Eco Lamp KR 90 DR 12, please?

LAM 發表於 2016-3-6 16:35:06

Around 1k

jay 發表於 2016-3-6 17:12:32

http://www.eco-lamps.com/pdf/KRBrochure.pdf

for information

LAM 發表於 2016-3-6 19:23:32

Yup , this one
之前用過eco lamp都ok 既
我 14 缸仔

Btw, 係生蟲見到支飛碟甘既樣既燈 $16xx
有得app 控制, 幾靚 不過唔知咩牌子 咩燈珠

jay 發表於 2016-3-7 00:46:47

生龍果隻圓形LED,
不提也罷:shutup:

tonyma 發表於 2016-3-7 21:49:37

c師,我係用係生龍果隻圓形LED:'(
可唔可以講下支野有咩唔好:Q

jay 發表於 2016-3-8 00:06:07

tonyma 發表於 2016-3-7 21:49 static/image/common/back.gif
c師,我係用係生龍果隻圓形LED
可唔可以講下支野有咩唔好
今時今日玩LED
除非只係想有光照下魚(FOT)否則, 起碼要:
全光譜
有UV
有CONTROL (APPs)
有品牌 (after services)
$1600, 唔底羅

tonyma 發表於 2016-3-8 19:26:04

thx c兄,新手跳海,唔係太熟,見支燈幾得意,比人sell幾sell就買左:'(
頁: [1] 2
查看完整版本: 14 吋 方 缸 背 滴 重 投 「毒」海