timothy898989 發表於 2014-9-9 15:40:23

22' RT 記錄 - 月底砍掉重練

新手缸

http://holland.pk/r8y5velt

由於初玩, 所以用魚友讓出既缸玩, 睇下自己想要咩同處理方法

宜家大致上都知點處理, 所以計劃開個新缸

http://www.cmfish.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=100848&extra=&page=1

上網左睇右睇, 睇到依個缸既設計, 令我心思思想整番過

網上搵到某位整魚缸方面都有不錯口啤既老闆

設計上佢都俾左唔少意見, 價錢方面我個人覺得無問題 (預左會貴)

但到上報中央時就俾老虎毑咬到成身窿

唯有自己搞完上黎收集意見

timothy898989 發表於 2014-9-9 15:40:47

第一次用SKETCHUP, 比例唔太岩

沙缸右上角係落水, 左上角係上水, 下面係會行沙底+草缸, 暫時會知道個上水倉要經常加水, 因為空間太細, 蒸發會比較快

http://holland.pk/krtwsfqi

timothy898989 發表於 2014-9-9 15:48:59

由於缸放既位置係想我係任何位置都睇到, 所以造景方面暫時會以山形/金字塔/柱形為主, 內裡就整啲窿作魚/蝦既地盤

由於我依種諗法好難會搵到岩既生物石

所以我會以生物石+泡沫罐黎做我想要既形狀

http://www.ph84.idv.tw/vbb/showthread.php?t=79515

timothy898989 發表於 2014-9-9 15:53:50

由於工作關係, 進度會比較慢, 同埋身邊無海水朋友, 所以要各位幫下手, 集思廣益:Q

kenlam 發表於 2014-9-9 15:55:28

主缸背兩出水太高,會好似隻双體船咁噴水{:6_179:}
個沙缸間格有乜作用?

timothy898989 發表於 2014-9-9 16:32:17

kenlam 發表於 2014-9-9 15:55 static/image/common/back.gif
主缸背兩出水太高,會好似隻双體船咁噴水
個沙缸間格有乜作用?

出水個到會用灰喉係缸既中同底位置出水,

沙缸個間隔係我想多一個位黎放下草同行沙底, 同時多一個位黎放啲新入既珊瑚/生物

我當初向老細提出時佢都話我好貪心 :)

kenlam 發表於 2014-9-9 16:48:58

timothy898989 發表於 2014-9-9 16:32 static/image/common/back.gif
出水個到會用灰喉係缸既中同底位置出水,

沙缸個間隔係我想多一個位黎放下草同行沙底, 同時多一個位黎放 ...

咁不如缸底出水,用防倒流,咁咪好睇啲,主缸見唔到太多灰假{:6_178:}

timothy898989 發表於 2014-9-9 16:57:10

kenlam 發表於 2014-9-9 16:48 static/image/common/back.gif
咁不如缸底出水,用防倒流,咁咪好睇啲,主缸見唔到太多灰假

缸底出水有諗過, 但成日都唔明點做防倒流...

ChungMing 發表於 2014-9-9 17:03:22

有止回閥的

kenlam 發表於 2014-9-9 17:09:46

防倒流=1種水喉零件,止流砩

在上水泵後加呢件野,不過,缸底出水,始終危機性高好多,缸背好啲,但你話從缸背拖喉去缸底,危險性同底出水一樣,屋企無人停电跳制就好大獲。
一樣要加止流砩啦。

不如就0甘用缸背出水果隻咀,又靚又唔駛擔驚受怕

timothy898989 發表於 2014-9-9 17:33:29

我宜家個缸都係缸背出水,但我覺得係將來轉景到會有好多阻礙(依個都係我其中一個想轉缸既原因)

所以暫時會以灰喉駁入缸內做出水係最好方法,到時我會係曲位鑽個孔做防回漏

缸底出水我都好喜歡,因為只要放野係出水口到,可以令水流四散,有機會做亂流效果,但今次老虎話我俾人整實左太貴,加上我自己手工麻麻同資識有限,所以唔夠膽整。

timothy898989 發表於 2014-9-9 17:41:11

尺寸暫時未有,因為早排坐爆左個梳化,老虎走左去買左個電梳化番黎,所有野要等電梳化到左,間屋再執過位先知我有幾多空間起缸(預計20-24'方缸)

做缸方面會屯門一間幾出名既玻璃鋪,略略問左價錢(只以20'方缸+一般沙缸連櫃報),番去同老婆報價後佢無支持又無反對,咁我就當佢ok喇 :)

宜家就諗櫃既設計,因為想做大個櫃去放水冷同魚用品

但梳化未到,乜都係得個諗字,好辛苦

timothy898989 發表於 2014-9-9 17:45:55

另外我想知主缸同沙缸有無關連?即係主缸幾大,沙缸就要幾大個種?
Thanks!

cheuk 發表於 2014-9-9 23:22:40

師兄你支燈,我都有用。

timothy898989 發表於 2014-9-10 00:20:16

cheuk 發表於 2014-9-9 23:22 static/image/common/back.gif
師兄你支燈,我都有用。

枝燈係我開缸時新買, 個老細好好人, 啲野跟得好足, 同埋枝燈唔錯 :)

cheuk 發表於 2014-9-11 10:50:18

timothy898989 發表於 2014-9-10 00:20 static/image/common/back.gif
枝燈係我開缸時新買, 個老細好好人, 啲野跟得好足, 同埋枝燈唔錯 :)

係呀老細超好人,有問題第一時間跟進,有時間交流下。

啤仔 發表於 2014-9-11 23:47:06

timothy898989 發表於 2014-9-9 17:45 static/image/common/back.gif
另外我想知主缸同沙缸有無關連?即係主缸幾大,沙缸就要幾大個種?
Thanks!

沙缸只要夠位放器材,同停泵時食得哂回缸果啖水就OK

timothy898989 發表於 2014-9-12 17:26:43

啤仔 發表於 2014-9-11 23:47
沙缸只要夠位放器材,同停泵時食得哂回缸果啖水就OK

咁就好了:)

黎緊梳化送黎,到就知我有幾多空間玩lu~

timothy898989 發表於 2014-9-19 12:14:36

梳化到後未有時間度位, 進度異常緩慢 (新工作環境+IP6熱潮) :P

近幾日用手機轉戰台灣論壇取經, 又吸左啲新資訊, 宜家等台灣魚友覆埋先一次過出資料:lol

主要係溢流同出水口方面

timothy898989 發表於 2014-9-20 22:26:44

http://holland.pk/1yogre3w

最後決定20' X 20' X 18'

主缸唔鑽窿, 2邊會有灰喉駁做上、下出水

中間梳水位會駁一個做浪去缸中

4個出水位會用台灣魚商設計既咀

http://www.ph84.idv.tw/vbb/showthread.php?t=216617

做浪就會DIY一個左右搖擺既俾做浪用 (如果邊光隻細缸做浪出左可以唔整)

沙缸未定, 缸偏向擴大番個上水位, 放棄沙缸做觀賞用途
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 22' RT 記錄 - 月底砍掉重練