reddevil 發表於 2014-2-27 08:36:55

{:6_178:}

oceandiver 發表於 2014-2-27 16:22:54

多多指教!

oceandiver 發表於 2014-3-1 23:17:57

今天拍的更新相:

ron182 發表於 2014-3-3 21:16:41

{:6_147:}

kh123 發表於 2014-3-3 21:40:26

{:6_178:}

samkwan05 發表於 2014-3-4 01:56:01

好靚,真羨慕,難打理嗎?

oceandiver 發表於 2014-3-4 12:26:44

開始時用RO水,減少NO3和PO4的源頭.現在即使有苔也很容易打理。

dickytam 發表於 2014-3-4 14:42:37

細缸叫玩得好好{:6_178:}

oceandiver 發表於 2014-3-4 15:50:43

Thank you, still learning from other C Hings.

洛威 發表於 2014-3-4 16:33:45

VERY NICE FOR SMALL TANK{:6_178:}

@wahwah@ 發表於 2014-3-5 00:37:59

C兄,可否講解一下溢流盒原理呀,落水流量每小時幾多L?你用幾多L上水泵呀?小弟無知,萬一停電,沙缸會唔會滿瀉架,另外係DlY還是買?

oceandiver 發表於 2014-3-6 01:45:34

其實買得到最細的溢流盒都容量幾大,我是從淘寶買回來的,溢流盒是用虹吸原理,當上水泵抽水回主缸,水位高了,虹吸管便把水抽到另一邊再流下沙缸中,停電時上水泵沒抽水到主缸,溢流盒便保持兩邊水位在同一水平,亦無水會流下沙缸,當電源恢愎主缸有水由沙缸上來,水便經溢流盒流回沙缸了。我現在用的上水泵是1200L的。希望你明白。

samkwan05 發表於 2014-3-6 02:01:13

想請問換水時,會否抽水低過高位的珊瑚?每次換多少水?

oceandiver 發表於 2014-3-6 10:57:16

我是每半星期换約4L水,唔會水位過底

oceandiver 發表於 2014-3-6 17:18:17

這個就是在淘寶買的溢流盒,不過要改良才功能正常,祖國抄唔足原本設計,台灣產品貴啲但質素好啲。

@wahwah@ 發表於 2014-3-7 00:52:05

oceandiver 發表於 2014-3-6 17:18 static/image/common/back.gif
這個就是在淘寶買的溢流盒,不過要改良才功能正常,祖國抄唔足原本設計,台灣產品貴啲但質素好&#218 ...

唔該C兄,運作明白了,但想請問怎樣改良

oceandiver 發表於 2014-3-7 16:31:36

主要是在尾倉下水口上加膠管,在停電時保持主缸的和溢流盒前尾倉的水位一置,初買回來時無這加高膠管,停電測試時我發現虹吸管中的水會慢慢走到尾倉直至虹吸漏氣失效,恢复電源後水由沙缸抽上主缸但溢流盒的虹吸管已漏氣不能自動繼續溢水到沙缸,主缸就會滿溢水了,所以必須改良。我都是留意到外國產品有此設計才自己試改。

@wahwah@ 發表於 2014-3-7 20:31:12

C兄,我都係唔好明嗰改裝,但忽發其想另一問題,個溢流盒設計好似只引入水面D水,而於缸中間至低的水應引唔到入盒,D魚屎或水中污物此終留係主缸

oceandiver 發表於 2014-3-8 13:46:34

換水時清潔便可,會影張相給你看看改良後的樣子

@wahwah@ 發表於 2014-3-8 17:34:28

謝C兄,因我正考慮學你整一個24吋至28吋RT,同樣用溢流盒運作,我以上淘宝看過,有一個賣四百幾人仔,台灣做白色双落水喉的,但我真唔知效果,所以我想向你有小小請求,你可否拍一條约二十妙短片,錄製入水同改裝位同缸背用whatsapp比我睇睇,如果你唔介意,我pm留電給你,謝
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 12吋珊瑚方缸 - 開了一個月