Luci 發表於 2013-7-15 21:44:22

停電點算好!!?

下星期停電7個鐘!點算好{:6_135:}有冇ching有經驗呀!?thz{:6_135:}

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-15 23:15:25

準備定乾電氣泵,停電前一日換水。

chihim 發表於 2013-7-16 10:01:39

我上次停8粒鐘,河管借左兩個乾電air pumps 比我。

就甘頂過左:lol

Luci 發表於 2013-7-16 10:44:33

chihim 發表於 2013-7-16 10:01 static/image/common/back.gif
我上次停8粒鐘,河管借左兩個乾電air pumps 比我。

就甘頂過左

吾該兩位ching!甘水温點解決呀……?{:6_143:}

rex 發表於 2013-7-16 11:06:32

用d大膠樽雪成冰扔落缸

ice28720 發表於 2013-7-16 12:15:13

1.停電前换定水
2.雪定幾排藍色膠盒果d乾冰
3.乾電氣泵加士啤電池
4.去買定幾支蜂皇槳果隻牌子的第二個產品(除亞麽尼亞用的)在停電時落1~2支

ice28720 發表於 2013-7-16 12:16:56

{:6_143:} 還有在停電前一日開始不畏魚食野!

chihim 發表於 2013-7-16 12:38:25

水溫問題。。如果唔系養角

lps 軟體 果d,你系停電前幾日 張個溫度慢慢上29度

停電當日 落下冰袋 9成9 都無問題既。 用冰袋你肯定保持唔到25ga啦。。 29 ∼30 頂住先啦

不過你缸幾大??

十方 發表於 2013-7-16 12:39:05

這些都是臨時的救急辦法,還得是事先知道會停電,如果不知道,就悲劇了
最保險的做法:
   買2個二手12V100A的電瓶串聯(一個24V100A也行),再買一個二手的24V的UPS不間斷機頭,斷電會自動切換電源,會自動充電,總價大約1000RMB,淘寶有賣的。
   我用這樣的帶135W設備,18個小時一點問題沒有。

Luci 發表於 2013-7-16 13:00:24

多謝甘多位ching嘅高見{:6_161:}原來停電前要準備甘多野嘅!thz{:6_161:}

Luci 發表於 2013-7-16 13:10:32

ice28720 發表於 2013-7-16 12:15 static/image/common/back.gif
1.停電前换定水
2.雪定幾排藍色膠盒果d乾冰
3.乾電氣泵加士啤電池

..Ching不過我有野吾明!氣泵系用泥比珊瑚定魚架呢!?我得3條魔又需吾需要呢?如果冇藍色乾冰用大水樽得吾得架:o。.

阿毛 發表於 2013-7-16 13:14:29

買個乾電氣泵咪得囉,

Luci 發表於 2013-7-16 13:18:12

chihim 發表於 2013-7-16 12:38 static/image/common/back.gif
水溫問題。。如果唔系養角

lps 軟體 果d,你系停電前幾日 張個溫度慢慢上29度

我缸系40吋十幾件軟一件角3魔一巴士thx ching

Luci 發表於 2013-7-16 13:32:15

十方 發表於 2013-7-16 12:39 static/image/common/back.gif
這些都是臨時的救急辦法,還得是事先知道會停電,如果不知道,就悲劇了
最保險的做法:
   買2個二手12V1 ...

Ching18小時比魚缸全部電器?

chihim 發表於 2013-7-16 13:40:17

Luci 發表於 2013-7-16 13:18 static/image/common/back.gif
我缸系40吋十幾件軟一件角3魔一巴士thx ching

保持住29∼30幾個鐘,d 野唔死得的。。

本來唔健康就難講。溫度唔系大上大落就ok

Luci 發表於 2013-7-16 22:05:29

chihim 發表於 2013-7-16 13:40 static/image/common/back.gif
保持住29∼30幾個鐘,d 野唔死得的。。

本來唔健康就難講。溫度唔系大上大落就ok

明白晒!要比佢地慢慢適應温度!有番電都要慢慢調低温度!thz ching~{:6_168:}
頁: [1]
查看完整版本: 停電點算好!!?