kitkitkitkelvin 發表於 2013-5-17 22:49:22

師兄個缸細細,但好骨子,好正{:7_238:}

^^凸 發表於 2013-5-17 23:53:54

師兄個化氮係咩牌子呀?
最近都換左個細缸,15-18l水
想加番個氣木化氮~
不過細缸真係好難控制~:dizzy:

aquadoctor 發表於 2013-5-18 00:16:50

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18495&extra=page%3D3

Fishtank 發表於 2013-5-18 01:54:23

hoihoi710 發表於 2013-5-17 15:37 static/image/common/back.gif
效能仍未睇到,,其實好多人都話落環會提升no3,,但係我見有d師兄落環都養得幾好,,所以我相信一樣野, ...

多謝師兄分享,小弟都開咗果RT缸仔,用緊通心粉,D粗生珊瑚都免強養到,如海葵,扣,普通皮革咁,好想養千手,但失敗咗,一星期就溶咗了。可能細缸D水較難控制。現有四條魚仔,暫時安好。np都算正常,只用綿去隔污物,環就唔敢用啦。

hoihoi710 發表於 2013-5-18 06:05:13

kitkitkitkelvin 發表於 2013-5-17 22:49
師兄個缸細細,但好骨子,好正

多謝呀:-D

hoihoi710 發表於 2013-5-18 06:05:40

^^凸 發表於 2013-5-17 23:53
師兄個化氮係咩牌子呀?
最近都換左個細缸,15-18l水
想加番個氣木化氮~

我個化痰係個師兄自己diy嫁:-D

hoihoi710 發表於 2013-5-18 06:07:25

Fishtank 發表於 2013-5-18 01:54
多謝師兄分享,小弟都開咗果RT缸仔,用緊通心粉,D粗生珊瑚都免強養到,如海葵,扣,普通皮革咁,好 ...

有d師兄話唔換水咁密,,但係我就4日換一次,,每次換2L水,,用rodi,,暫時,,千手都冇問題,,仲閃緊,,

Fishtank 發表於 2013-5-18 10:34:43

hoihoi710 發表於 2013-5-18 06:07 static/image/common/back.gif
有d師兄話唔換水咁密,,但係我就4日換一次,,每次換2L水,,用rodi,,暫時,,千手都冇問題,,仲閃緊 ...

師兄就好啦,養到千手{:6_158:}。睇嚟個缸D水都唔錯喎{:6_178:}

換水方面,我反而每日換400cc。感覺上唔洗另D水變化咁大上落。間中落下消化菌同其他菌種咁囉{:6_168:}

hoihoi710 發表於 2013-5-18 12:58:25

其他野於冇咩點落,,純水換水都好夠,,

hoihoi710 發表於 2013-5-21 17:48:51

岩岩了解左,,小弟個缸係用緊UAS系統,,大家可以參考呢個post
http://www.aquariumfarm.com/phpBB2/viewtopic.php?f=11&t=157946

020183723 發表於 2013-5-31 22:26:32

WOW  靚靚!!{:1_1:}
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 10”書缸仔