rickyriki 發表於 2013-3-26 19:14:30

復活節 - 未開缸, 先開post~

大家好, 早排响fs訂左新缸, 應該復活節後送黎~~想响買器材前問問咁多位師兄們意見, 免得洗太多冤枉錢{:6_161:}缸尺寸36 x 14 x 18 (150L)預計器材MAXSPECTr420r
BM Q3
Eheim 2217 (白棉+黑波+ ???)
日新 CL280
two little fishies phosban reactor 150(行豆豆)
WP40 或  WM36(1拖2)注要想養LPS + 吊+ 小丑 + 1-2條Reef Safe 仙, 清缸底大家師兄們比D意見,交流下∼ 到時候缸到,圖到{:6_148:}

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-3-26 19:26:08

{:6_194:}

hungken1219 發表於 2013-3-26 19:34:46

{:6_204:}

hoihoi710 發表於 2013-3-26 19:47:39

你訂左咩缸?滴漏??

rickyriki 發表於 2013-3-26 20:11:04

hoihoi710 發表於 2013-3-26 19:47 static/image/common/back.gif
你訂左咩缸?滴漏??

唔係呀~ 我怕滴漏d水聲噪到家人~ 所以行濾筒~ {:6_148:}

hoihoi710 發表於 2013-3-26 20:37:27

咁魚鋪冇介紹假滴漏比你嗎,,,如果你行瀘筒入邊放白綿得喇,,其他唔洗,,未用過wm36,,mp40都ok既,,睇你預算,,但我就用tunze,,用過mp40,,感覺上tunze較耐用,,(行造浪效果,mp40會唔耐用))如果怕嘈,,你個水冷就唔得喇!,化痰用好d喇,,

rickyriki 發表於 2013-3-26 21:00:35

hoihoi710 發表於 2013-3-26 20:37 static/image/common/back.gif
咁魚鋪冇介紹假滴漏比你嗎,,,如果你行瀘筒入邊放白綿得喇,,其他唔洗,,未用過wm36,,mp40都ok既,, ...

師兄你好~
請問你個tunze用咩model, 同外置化痰有咩提議~
等我可以做下research~

hoihoi710 發表於 2013-3-26 21:10:12

我用 6095 ,6105 同7095 ,,

dickytam 發表於 2013-3-26 22:23:23

其實真滴都可以唔噪,我果個就係丨個好例子
同用真滴真係正好多{:6_168:}

number 發表於 2013-3-26 22:29:27

- ehiem 2217 只有1000L/H, 你缸水有150L, 即係每小時做到7次左右循環, 再加上條上水喉既長度, 濾材(如果用), 效能將會被減低
- skimmer轉用其他model會好d
- 是否用潛水泵去推雙魚豆樽?
- 我係用tunze nano wavebox

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:21:56

hoihoi710 發表於 2013-3-26 21:10 static/image/common/back.gif
我用 6095 ,6105 同7095 ,,

嘩~ 師兄用過咁多model ~對依個牌子有信心bo

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:26:51

dickytam 發表於 2013-3-26 22:23 static/image/common/back.gif
其實真滴都可以唔噪,我果個就係丨個好例子
同用真滴真係正好多

多謝師兄回复 ~
我家人見過友人的真滴 , 佢唔多like...:L

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:42:17

number 發表於 2013-3-26 22:29 static/image/common/back.gif
- ehiem 2217 只有1000L/H, 你缸水有150L, 即係每小時做到7次左右循環, 再加上條上水喉既長度, 濾材(如果用 ...

師兄我準備用濾筒推水冷 and 豆樽....

依師兄講法濾筒好似唔多夠力....應該要流量幾大好?

skimmer 睇黎係唔多ok~ 大家都建議其他....好彩有問問各位{:6_136:}

tunze nano wavebox 個樣糸好pro.... 價錢大概?

dickytam 發表於 2013-3-26 23:44:19

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:26 static/image/common/back.gif
多謝師兄回复 ~
我家人見過友人的真滴 , 佢唔多like...

但你如果用外掛化淡要小心爆水,到時一地都係,你D家人就真係唔多like{:6_159:}

number 發表於 2013-3-26 23:49:05

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:42 static/image/common/back.gif
師兄我準備用濾筒推水冷 and 豆樽....

依師兄講法濾筒好似唔多夠力....應該要流量幾大好?

睇你個缸36" x 14" x 18", 變做背滴流都好困難, 不如問下可唔可以轉做側滴流, 方便日後打理

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:59:03

number 發表於 2013-3-26 23:49 static/image/common/back.gif
睇你個缸36" x 14" x 18", 變做背滴流都好困難, 不如問下可唔可以轉做側滴流, 方便日後打理

有計劃過, 假側滴..... 要留6" ~~得返30".....{:6_150:}

number 發表於 2013-3-27 00:02:28

我都係用36"側滴流, 留8"做倉{:6_136:}

hoihoi710 發表於 2013-3-27 00:02:55

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:21
嘩~ 師兄用過咁多model ~對依個牌子有信心bo

6095 同6105 係泵 7095係控制器

hoihoi710 發表於 2013-3-27 00:04:19

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:59
有計劃過, 假側滴..... 要留6" ~~得返30".....

得30寸好過你36寸咁肉酸,,遲d你就明插到成缸一支支幾咁肉酸,,玩都唔想玩

hoihoi710 發表於 2013-3-27 00:09:11

如果我係你,,我寧願個缸做高2寸,,你得個18寸,,見水16寸,,唔得好睇,,養珊瑚係為左靚,,睇既人心情都好d,,你買得支r420r,,即係你都有心玩,,基本都做個側滴喇,,普通缸真係好肉酸,,做側滴仲可以唔洗買瀘筒,,又洗少左錢,,又可以用內置化痰,,減少危險,,又可以靚d,,咁多好處點解唔用?就係為左你以為多左8寸放野??太天真喇,,相信下呢到d師兄,,呢到冇人同你有利潤衝突,,個個都幫緊你
頁: [1] 2
查看完整版本: 復活節 - 未開缸, 先開post~