chihim 發表於 2013-3-22 09:40:54

籠屋 48*24*22 p177

主缸 48x24x22 正 左 背 水晶 右咩仔 5分玻璃∼∼

沙缸兩格 + 咩 一個 24 缸仔

好普通既柜一個

預計下星期5 到∼∼

chihim 發表於 2013-3-22 09:49:34

經過多次upgrade 器材 終極配置如下
燈光:zlight 3200H 照左邊24*24 reeflux 12000K 照右邊24*24 美國15寸鑽石罩 icecap 400W 牛
關於燈光經驗,玩角都系硇仔第一 管第二 Led第三(無用過貴價led) 但我覺得就算貴價,分別都不大
做流:mp40*2 TUNZE6095*2 6206*1 配7096控制 加一個 ma d3(5000—11000L) 系缸背間中開下 吹低

化淡:hh T102 外置但放入沙缸

no3 po4 處理方面:otto 大沙樽 滾豆,定滴 5% 蒸餾醋,rowa , 蛋白包,活性炭 (當然還有個化淡)
個人經驗,豆豆已經可以張no3 po4 減到好低, salifert 0.2 0.03,正常無需要加其他吸po4 產品 不過我個缸要養埋角,行左幾個月po4 no3 都0唔到。。無奈之下要落rowa,落左3日 po4 就check出0 蛋白包同活性炭主要作用系幫助化淡,淨化水質。。 本來只用活性炭,不過都系覺得d水未算好清。 加埋蛋白包就超清了,區地主要吸乜野就唔系到講魯,但有一樣野就系 活性炭同蛋白包吸走可以check出有多少既元素 系好少好少。。基本變化不大,所以唔需要擔心會吸走好多元素。。放心用啦。 最後補充,玩碳源必需添加菌種(我個人布飢琱w經成為犧牲品,醋加豆。。紅苔出現。。T_T

附加器材:定滴Bm t101 + 102 HH 鈣反cr6
養角數量少如果經濟能力ok,用定滴好。。手動太辛苦啦。。加上唔夠穩定。。 數量多最好加埋部鈣反,主用鈣反 輔用定滴,最佳組合。好多ching話鈣反麻煩,但我用落又唔覺得麻煩 幾好用吖,不過經驗所得,單用鈣反好難調到剛剛好,我系調到比需求量低dd,用定滴補上。甘會容易好多

泵:waveline ac6500 上水 出水配合mocean 3000, nj4500推水冷再入沙樽再入化淡
waveline 舊版好容易死。。。我已經死左一只,正在考慮緊換 mocean 真系好好用,6段變速 360度可調角度,配合埋其他做流 一個字!正!!

水冷:機士文2000

元素加補品:加加埋埋40幾支,不過常用得幾支
個人經驗,補品要d 珊瑚有狀態先落會好,無乜狀態系甘落補品好大機會越落越死,因為無狀態既珊瑚 吸野既速度好慢 系甘落又吸唔完。。搞死d水質。同埋 no3 po4 果d 未到好低 0.2 0.03 都系少落補品為妙,比喻氨基酸吖 珊瑚糧果d 容易壞水。 我個人都系堅持要超低no3 po4 養任何珊瑚的,原因就唔系到講魯。

以上都系個人經驗!

eddi 發表於 2013-3-22 10:10:29

行 Z ?

chihim 發表於 2013-3-22 10:19:25

eddi 發表於 2013-3-22 10:10 static/image/common/back.gif
行 Z ?

行豆。。唔玩z魯

alan@aqua 發表於 2013-3-22 12:15:01

好期待呀.....擔定椅子....!

hoihoi710 發表於 2013-3-22 13:24:49

我之前都玩豆,,但係玩左z之後,,真係吸引住:-D

chihim 發表於 2013-3-22 13:30:25

hoihoi710 發表於 2013-3-22 13:24 static/image/common/back.gif
我之前都玩豆,,但係玩左z之後,,真係吸引住:-D

我見鬼佬用豆都玩到好靚,所以想test下。無理由鬼佬得 我地中國人唔得
{:6_137:}

brianxcheng 發表於 2013-3-22 14:02:24

I m roll bean too, but my. Stuff look so bad, can't wait to c yr tanks

brianxcheng 發表於 2013-3-22 14:02:36

I m roll bean too, but my Stuff look so bad, can't wait to c yr tanks

dickytam 發表於 2013-3-22 15:15:24

有冇圖睇?{:6_183:}

heary 發表於 2013-3-22 15:39:09

{:6_146:}

啤仔 發表於 2013-3-22 20:54:36

chihim 發表於 2013-3-22 13:30 static/image/common/back.gif
我見鬼佬用豆都玩到好靚,所以想test下。無理由鬼佬得 我地中國人唔得

咁D鬼佬行豆又有冇用K,Z藥水呢?

chihim 發表於 2013-3-22 21:49:34

啤仔 發表於 2013-3-22 20:54 static/image/common/back.gif
咁D鬼佬行豆又有冇用K,Z藥水呢?

我見幾個 無用,單行豆
{:6_147:}

chihim 發表於 2013-3-22 21:52:06

dickytam 發表於 2013-3-22 15:15 static/image/common/back.gif
有冇圖睇?
更新~~

dickytam 發表於 2013-3-22 23:27:44

chihim 發表於 2013-3-22 21:52 static/image/common/back.gif
都無乜特別。。 左面 正面超白 右孭仔雙落水。

4分玻璃。。 50"寸櫃 沙缸分兩格做盡。 ...

点咩個缸仔{:6_183:}

hoihoi710 發表於 2013-3-23 00:52:48

chihim 發表於 2013-3-22 21:49
我見幾個 無用,單行豆

不過我之前行豆玩過。frag仔角,,養到,,但唔靚,,

chihim 發表於 2013-3-23 08:04:53

dickytam 發表於 2013-3-22 23:27 static/image/common/back.gif
点咩個缸仔

孭系沙缸正面。

chihim 發表於 2013-3-23 08:06:34

hoihoi710 發表於 2013-3-23 00:52 static/image/common/back.gif
不過我之前行豆玩過。frag仔角,,養到,,但唔靚,,

但我見鬼佬用福特加 用豆都可以玩到好靚
。。所以想體下系唔系有d乜方法

啤仔 發表於 2013-3-23 12:53:41

chihim 發表於 2013-3-22 21:49 static/image/common/back.gif
我見幾個 無用,單行豆

齋用豆好難玩到D角靚,最起馬加個丐反或東升,仲有其他原素同行石仔差吾多

chihim 發表於 2013-4-12 00:36:24

啤仔 發表於 2013-3-23 12:53 static/image/common/back.gif
齋用豆好難玩到D角靚,最起馬加個丐反或東升,仲有其他原素同行石仔差吾多

準備買東升:lol
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 籠屋 48*24*22 p177